Futista suoalueella Etelä-Sudanissa – Urheilu mahdollistaa kestävän kehityksen

Englannin Valioliiga käynnistyy jälleen lauantaina 12. syyskuuta. Maailman suosituinta sarjaa seurataan suurella innolla Etelä-Sudanin syrjäseuduilla.

Etelä-Sudanissa intohimojen eteen nähdään posketonta vaivaa. Intohimoista suurin on jalkapallo.

Kävin ennen koronaviruksen leviämistä uutisotsikoihin Old Fangakissa, joka sijaitsee yhdellä maailman suurimmista suoalueista. Paikallisilla markkinoilla yksi yrittäjistä on perustanut kylän ensimmäisen TV-tuvan Englannin Valioliigan seuraamiseksi.

Englannin Valioliiga kerää katsojia Old Fangakin TV-tuvassa. Kuva: Patrick Meinhardt/KUA

Oikeastaan siihen tarvitaan vain telkkari. Mutta 40-tuumaisen television rahtaaminen naapuriosavaltio Jongleista kesti kolme kuukautta. Etelä-Sudanissa on yhteensä vain noin 200 kilometriä päällystettyä tietä ja byrokratia jarruttaa viattomiakin kuljetuksia maan halki.

Ja sitten on vielä se suoalue, jolle pääsee vain veneellä.

Otteluja aletaan pian taas  jännittämään urakalla, kun Valioliiga käynnistyy lauantaina 12. syyskuuta. Koronaviruksen tuomat rajoitukset edellyttävät tosin turvavälejä katsojien välillä. Yrittäjä perii aikuisilta pienen sisäänpääsymaksun, mutta alaikäiset saavat nähdä ottelut ilmaiseksi. Vaikutus nuoriin on silminnähtävä.

Otteluiden jälkeen he rientävät kentille pelaamaan ja imitoimaan jalkapallotähtiä ja heidän pelikikkojaan.

Sodasta kärsineellä seudulla urheilun merkitys on korvaamaton.

Old Fangakissa asuu noin 50 000 ihmistä, suurin osa maan sisäisiä pakolaisia naapuriosavaltio Unitysta, jossa nähtiin verisiä taisteluita ja nälänhätää kolme vuotta sitten.

Ruokaa on niukasti myös Old Fangakissa. Viljely on haastavaa ankarien kuivuusjaksojen ja sadekauden tulvien takia. Koulutus on vasta viime vuosina saanut jalansijaa.

Alueella on kuitenkin rauhallista. Asejoukot ovat pysyneet poissa vaikeakulkuiselta suoalueelta. Paikalliset ja muualta tulleet ovat pystyneet rakentamaan arkea, johon kuuluu muun muassa paikallinen jalkapallosarja. Pakolaiset ja paikalliset pelaavat sekä sekajoukkueissa että tiettyjä alueita edustavissa joukkueissa. Lapsille ja nuorille on alueen koulujen väliset sarjat.

Kuoppaisen hiekkakentän laidalla riittää joukkueiden kannattajia kyltteineen ja kannustushuutoineen. Fanit noutavat kaikkensa antaville pelaajille vettä viereisestä kaivosta.

Ämpärillinen vettä virkistää pelaajia kuumana peli-iltana. Kuva: Patrick Meinhardt/KUA

Urheilun merkitys on ihmisille niin valtava, että YK pitää sitä 17 kestävän kehityksen tavoitteensa mahdollistajana.

Jalkapallo ja lukuisat muut lajit edistävät perusarvoja, kuten suvaitsevaisuutta ja kunnioitusta toisia kohtaan. Se voimaannuttaa etenkin naisia, nuoria ja pakolaisia. Urheilu painottaa yhteistyötä ja kasvattaa sosiaalisia taitoja.

Urheilun korostamat arvot ja ominaisuudet ovat terveen yhteiskunnan peruskiviä. Jalkapallon iskostama oikeudenmukaisuus voi arjessa poistaa köyhyyttä. Niin Euroopassa kuin Afrikassakin urheilutapahtumat voivat huomioida ihmisoikeuksia. Konflikteista kärsivillä alueilla ystävyysottelu voi edistää sovintoa tuomalla ihmisiä yhteen.

Old Fangakin sarja on ollut tauolla koronaviruksen tuomien rajoitusten vuoksi, mutta kun pelit taas potkitaan käyntiin, helpotus tulee olemaan käsinkosketeltava myös pandemiasta toipumisen osalta.

Urheilutoiminta voi lisäksi luoda työpaikkoja – kuten Old Fangakin TV-tupa tai paikallinen jalkapalloliitto.

Kestävän kehityksen tavoitteet on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Onneksi urheilusta on myös välitöntä hyötyä.

Liikunnan vaikutus ihmisen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin on kiistaton. Se virkistää, tuo onnistumisen tunteita ja luo yhteisöllisyyttä. Jalkapalloon puretaan myös turhautumista ja muita mieltä nakertavia huolia.

Brittiläinen työväki on potkinut palloa ja kiroillut katsomoissa niin pitkään kuin muistamme, ja on helppo kuvitella, miten tärkeä henkireikä jalkapallo voi olla Etelä-Sudanin asukkaille.

Kirjoittaja on Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen viestinnän asiantuntija.

Voit tukea jalkapalloa kehitysmaissa esimerkiksi Toisenlaisella Lahjalla. Voit myös järjestää otteluita tai turnauksia rauhan puolesta Peace United -konseptilla.

Jalkapallo tuottaa suurta iloa sekä pelaajille että joukkueiden faneille Old Fangakissa. Pelien jatkumista odotetaan malttamattomina koronaviruksen pistettyä pelit tauolle. Kuva: Patrick Meinhardt/KUA

Kirjoittaja

Erik Nyström

Manager of International Communications