Kuusi kuvaa maailmasta
– Globaalikasvatusta teatterin keinoin

KuusikuvaamaailmastaGlobaalikasvatustateatterinkeinoin

Kuusi kuvaa maailmasta -näytelmät

Teatteri mahdollistaa kansainvälisen vastuun teemojen käsittelyn uudella tavalla tarjoten tekijöille keinon syventyä aiheeseen kohtausten ja roolihahmojen kautta. Myös yleisölle erilainen tapa lähestyä teemaa voi antaa uusia oivalluksia.

Kuusi kuvaa maailmasta -näytelmät on kirjoittanut nuorisotyönohjaaja Saija Hiltunen Espoonlahden seurakunnasta. Näytelmät tuotettiin alun perin kesällä 2023 järjestetylle Polku-leirille, missä ne esitti espoolainen Hyökyvuoren lapsiteatteri ry. Näytelmistä saadun hyvän palauteen perusteella päätimme saattaa käsikirjoitukset myös laajempaan käyttöön.

Toivomme, että materiaalin myötä lapset ja nuoret eri puolilla Suomea voivat päästä kokemaan innostavia hetkiä teatterin ja kansainvälisen vastuun teemojen äärellä.

Materiaali löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kuvaesitys

Näytelmien lavasteena käytetään kuvaesitystä, jonka avulla voidaan kertoa myös KUA:n työstä näytelmien välillä.

Materiaalit yleisön osallistamiseen

Jos yleisöä halutaan osallistaa esityksen aikana, voi näytelmään liittyviä kuvia käyttää siihen, että yleisö pääsee vaikuttamaan, mikä näytelmä seuraavaksi esitetään.

Vaihtoehtoisia tapoja osallistaa yleisöä on kolme: kuvakuutiot, palapeli ja arvauskortit.

Tulosta ja kokoa neljä erilaista kuvakuutiota. Kuutiota kääntelemällä muodostuu näytelmiin liittyvät kuusi kuvaa. Yleisöä voi osallistaa kutsumalla pari katsojaa kokoamaan kuvan, johon liittyvä näytelmä seuraavaksi esitetään.

Tulosta näytelmän kuusi kuvaa palapeliversiona ja leikkaa palat erilleen. Palapelejä voi käyttää sekä pöytäryhmissä että lavan luona yleisöä osallistaen.

Tulosta arvauskortit tunnistettavilla erivärisillä reunoilla. Arvauskortit toimivat etenkin silloin, jos yleisön ei haluta joutuvan liikkumaan omilta paikoiltaan. Kuka näytteilijöistä arvaa ensimmäisenä seuraavan esityksen?