Wuden perhe menetti tulipalossa kaiken omaisuutensa, nyt tytär toivoo kampaamostaan pelastusta 

Wude Rose Taban on 18-vuotias Kajo-Kejissa Etelä-Sudanissa asuva nuori nainen. Wude ei ole naimisissa eikä hänellä ole lapsia.  

Hänen lapsuudenperhettään kohtasi vastikään tragedia. Wuden veli tekee työkseen hiilibisnestä. Muutama kuukausi sitten hiilten käsittely epäonnistui, ja tuli jäi kytemään hiilikasan sisälle. Vahinko johti siihen, että Wuden perheen kaikki tukulit paloivat maan tasalle. Samalla perhe menetti kaiken omaisuutensa. Perhe sai apua naapureita. Isä onnistui rakentamaan perheelle pienen katoksen, jonka alla isä ja äiti pystyvät nyt elämään. Wuden löysi liiketilat, joissa hän pystyy nyt väliaikaisesti asumaan ja pyörittämään omaa kampaamoaan.  

Wude osallistui vuonna 2023 Kirkon Ulkomaanavun järjestämään ammatilliseen koulutukseen, jossa hän opiskeli parturi-kampaajaksi. Wudella ei ollut aiempaa kokemusta kampaajan työstä, vaikka hän on vuosien mittaan tehnyt letityksiä ystäviensä hiuksiin. Koulutuksessa hän oppi pesemään hiuksia sekä tekemään erilaisia letityksiä, rastoituksia ja kampauksia. 

Maaliskuun 2024 alussa kampaamo on ollut toiminnassa noin kuukauden verran. Asiakkaita on Wuden omien sanojen mukaan riittänyt mukavasti. Parhaimmillaan Wude saattaa ansaita vaativalla kampauksella jopa 20 000 SSP (n. 13 dollaria). Yhden kampauksen teko voi kestää jopa kuusi tuntia. Wude toivoisi, että hänen päiväansionsa nousisivat noin 60 000 Etelä-Sudanin puntaan, mikä olisi hänen mukaansa “erittäin hyvä summa”. 

“Muut perheenjäseneni vain viljelevät. Minun tavoitteenani on omalla bisnekselläni auttaa perhettäni ja vähentää sitä kärsimystä, jota tukulien palaminen on meille aiheuttanut”, Wude sanoo ja jatkaa, että perhe on kärsinyt myös ruokaturvattomuudesta.  

“Ajattelen myös, että minun bisnekseni voi edistää rauhaa Kajo-Kejissa. Ai, miksikö? Monet ihmiset elävät pakolaisleireillä. Kun he tulevat käymään täällä ja näkevät, että bisnekset sujuvat jo, he kertovat siitä eteenpäin. Ajattelen, että olemme esimerkkejä kehityksestä”, Wude summaa.  

Etelä-Sudan on maailman nuorin valtio, joka itsenäistyi Sudanista vuonna 2011. Monet eteläsudanilaiset pakenivat kotimaastaan itsenäistymisen jälkeisen sisällissodan aikana, erityisesti vuosina 2013–2016. Etelä-Sudanin pakolaistilannetta on pidetty Afrikan laajimpana. Arvioiden mukaan yli kaksi miljoonaa asukasta elää maan sisäisinä pakolaisina ja vähintään toiset kaksi miljoonaa on lähtenyt pakoon maan rajojen ulkopuolelle.  

Wuden kanssa kuvissa poseeraa hänen asiakkaansa Harrite Dasa, jonka hiukset Wude on saanut laittaa jo monta kertaa. Harrite pitää kauppaa Wuden kampaamon vieressä. Hän kertoo olevansa iloinen, kun tuttu nainen aloitti kampaamobisneksen hänen kauppansa naapurissa. 

Teksti: Ulriikka Myöhänen
Kuva: Antti Yrjönen