Keski-Afrikan tasavaltaan uusi 15 miljoonan euron rahoitus – 5000 lasta saa laadukasta  koulutusta KUA:n hankkeessa 

Uusi merkittävä hanke etsii ratkaisuja esimerkiksi koulupudokkuuteen. Tavoitteena on, että yhä useampi lapsi saa laadukasta koulutusta.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) aloittaa Keski-Afrikan tasavallassa uuden hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa lasten mahdollisuutta saada laadukasta ja osallistavaa koulutusta. Kyseessä on Keski-Afrikan tasavallan suurin, aktiivinen koulutushanke. 

15 miljoonan euron suuruisen hankkeen rahoittaa Ranskan kehitysyhteistyövirasto AFD. Kirkon Ulkomaanapu toteuttaa koulutusprojektin yhteistyössä kumppanijärjestöjensä kanssa, joihin kuuluvat Keski-Afrikan Naisjärjestö (OFCA), The Alliance of Medical Action (ALIMA) sekä Mercy Corps. 

Laadukkaan koulutuksen toteutuminen ei ole itsestäänselvyys Keski-Afrikan tasavallassa. Esimerkiksi Maailmanpankki ja Unesco arvioivat, että jopa 89 prosenttia maan lapsista ei pysty lukemaan tai ymmärtämään ikätasonsa mukaista tekstiä kymmeneen ikävuoteen mennessä.  

Maassa on myös paljon koulupudokkaita. Arvioiden mukaan vain puolet pojista ja alle puolet tytöistä suorittaa peruskoulun loppuun. Toisen asteen koulutuksen saa suoritettua reilut kahdeksan prosenttia tytöistä ja reilut 13 prosenttia pojista. 

Hankkeesta hyötyy koko yhteisö 

Neljä vuotta kestävä hanke alkaa Mambéré-Kadéïn ja Mambérén lääneissä. Syyskuun 2024 alussa alkavasta hankkeesta hyötyy 5000 lasta. 

KUA:n maajohtaja Keski-Afrikan tasavallassa toimiva Marcel Damba painottaa, ettei hankkeessa keskitytä vain luokkahuoneiden kunnostamiseen, hyvien saniteettitilojen tarjoamiseen ja opettajien kouluttamiseen vaan laajemmin koko yhteisöön.  

Yhteisöissä järjestetään neuvontaa ja lastensuojeluun liittyvää toimintaa. Vanhemmat ja perheet pääsevät mukaan vanhempainyhdistyksiin ja koulujen johtokuntiin. Koulupudokkaita varten järjestetään erityistukea ja radio otetaan apuvälineeksi koulutusten järjestämiseen.  

Kirkon Ulkomaanavun tukema nuorten rauhankerho järjesti tapahtuman koulussa Bouarissa. Kuva: Björn Udd / Kirkon Ulkomaanapu.

Kirkon Ulkomaanavulla on ollut maatoimisto Keski-Afrikan tasavallassa yli kymmenen vuotta. Paikallisella tiimillä on hyvät edellytykset ymmärtää lasten, perheiden ja yhteisöjen tarpeita. Uutta hanketta rahoittava Ranskan kehitysyhteistyövirasto on tunnustanut maatoimiston osaamisen ja rahoittaa nyt Kirkon Ulkomaanavun hanketta ensimmäistä kertaa 

”Henkilökuntamme Keski-Afrikan tasavallassa on työskennellyt lähes kaksi vuotta saadakseen aikaan yhteistyösopimuksen Ranskan kehitysyhteistyöviraston kanssa. Projekti auttaa lapsia ja nuoria saamaan laadukasta koulutusta”, sanoo kansainvälisen työn johtaja Marja Jörgensen

Lue lisää työstämme Keski-Afrikan tasavallassa.