KUA myönsi 100 000 euron avustuksen Etiopiaan – työ tukee koulutusta hätätilanteissa 

Etiopiassa on meneillään vakava koulutuskriisi. Miljoonat lapset ovat joutuneet keskeyttämään koulunkäyntinsä katastrofien vuoksi. 

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) aloittaa Etiopiassa avustustyön, joka tarkoituksena on tukea maansisäisiä pakolaisia Oromian ja Amharan alueilla. Työssä painottuvat lapset ja heidän koulunkäyntinsä kriisin keskellä. 100 000 euron suuruinen avustussumma on peräisin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastosta, jonka varoja käytetään humanitaariseen apuun vakavissa kriiseissä. 

Alkavan työn tavoitteena on, että kriisistä kärsivillä ja pakolaisiksi joutuneilla lapsilla on mahdollisuus turvalliseen ja laadukkaaseen peruskoulutukseen. 

Humanitaarinen tilanne Etiopiassa on vakava. Esimerkiksi konfliktit sekä sään ääriolosuhteet kuten kuivuus ja tulvat vaikeuttavat jatkuvasti miljoonien ihmisten elämää. Arvioiden mukaan 4,4 miljoonaa ihmistä elää maansisäisinä pakolaisina. Lisäksi Etiopiassa on yli miljoona muualta tullutta pakolaista.   

Miljoonat lapset kärsivät laadukkaan koulutuksen puutteesta

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että 7,7 miljoonaa lasta on poissa koulusta. Unicefin mukaan Etiopia käy läpi erittäin vakavaa koulutuskriisiä.  

Vuoden 2024 tietojen mukaan lähes viidesosa maan kouluista on osittain tai kokonaan vaurioitunut konfliktien ja äärimmäisen sään vuoksi. Noin 5 000 koulua on suljettu, yli 900 koulussa on aseistautuneita joukkoja ja yli 100 koulua toimii pakolaissuojana. Valtavista tarpeista huolimatta Etiopian koulutustarpeet onnistuttiin rahoittamaan kesäkuuhun 2024 mennessä vain 7-prosenttisesti.  

Kirkon Ulkomaanapu aloittaa humanitaarisen, koulutukseen liittyvän työn Etiopiassa yhdessä paikallisen  Education for Sustainable Development -järjestön kanssa.  Hanke alkaa syyskuussa 2024 ja jatkuu kahdeksan kuukautta. 

Hankkeen piirissä on pakolaislapsia, jotka ovat tilanteensa vuoksi joutuneet koulupudokkaiksi. Lapset voivat osallistua niin kutsuttuun nopeutettuun koulutusohjelmaan (accelerated education programme), jossa he voivat kerrata oppimaansa ja kuroa umpeen kriisin vuoksi syntyneitä aukkoja oppimisessaan. Hanke myös parantaa koulujen katastrofivalmiutta ja parantaa kouluyhteisöjen turvallisuutta.  

Kirkon Ulkomaanapu avasi Etiopiaan Afrikan unionin yhteystoimiston jo vuonna 2023. 

Lisätietoja antavat: 

KUA:n erityisedustaja, Afrikan unioni, Mahdi Abdile, +358 50 452 3749 (WhatsApp), mahdi.abdile@kua.fi

Humanitaarisen avun päällikkö Jan De Waegemaeker, jan.de.waegemaeker@kua.fi, +358 50 574 0481 

Kuva: Koululainen pulpettinsa ääressä Ugandassa. KUA tukee Ugandassa nopeutetun oppimisen ohjelmaa, jota edistetään nyt myös Etiopiassa.  Kuvaaja: Hugh Rutherford / Kirkon Ulkomaanapu.