Yli miljoona on paennut iskuja Libanonissa – KUA:n uusi työ auttaa maan sisäisiä pakolaisia hätäsuojissa 

KUA:n kumppanijärjestö War Child in toiminut Libanonissa jo pitkään. Yhteinen avustustyö tukee maan sisäisiä pakolaisia. Kuva: War Child in Lebanon.

Libanonissa tarvitaan nyt esimerkiksi ruokaa, hygieniatarvikkeita ja psykososiaalista tukea. Kirkon Ulkomaanapu auttaa pakolaisia yhdessä kumppanijärjestönsä kanssa.  

Kirkon Ulkomaanapu aloittaa avustustyön Libanonissa. Työ on osa KUA:n uutta työtä Lähi-idän kriisistä kärsivien auttamiseksi, ja se keskittyy sotatoimia paenneiden tukemiseen Libanonissa. Viranomaisarvioiden pakolaiseksi on joutunut lähtemään jo yli miljoona ihmistä. 

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt työhön 80 000 euroa katastrofirahastostaan.  

“Lähi-idän tilanne on räjähdysherkkä, ja olemme kauhulla seuranneet kriisin vaikutusta siviiliväestöön. Nopeasti pakoon lähtevät ihmiset ovat usein välittömän suojelun ja hätäavun tarpeessa. Tilanne on erityisen vaikea jo muutoinkin hauraassa asemassa oleville, esimerkiksi vammaisille henkilöille”, toteaa KUA:n varatoiminnanjohtaja Ikali Karvinen

KUA aloittaa työn yhteistyössä kumppanijärjestönsä War Child Alliance in Lebanonin kanssa. War Child on kansainvälisen avun järjestö, joka työskennellyt Libanonissa jo pitkään ja auttaa jo myös vastikään eskaloituneen kriisin uhreja.  

“KUA käynnistää nyt Libanonin-työtään, ja haluamme aloittaa auttamisen luotettavan kumppanin kanssa. Kumppanuus mahdollistaa sen, että pääsemme auttamaan nopeasti”, Karvinen sanoo.   

Perheet tarvitsevat ruokaa ja tukea traumojen käsittelyyn 

Humanitaarinen tilanne Libanonissa on vaikeutunut merkittävästi syyskuun 2024 loppupuolelta alkaen.  

Ilmaiskut ja muut sotatoimet ovat pakottaneet ihmisiä pakenemaan eritysesti eteläisestä Libanonista, pääkaupunki Beirutin eteläosista, Bekaanlaaksosta sekä Baalbek-Hermelin alueelta.  

Maahan on perustettu liki 900 maansisäisten pakolaisten vastaanottokeskusta. KUA:n ja War Childin yhteinen työ auttaa pakolaisia Bekaanlaakson ja Baalbek-Hermelin alueella.  

“Tarkoituksena on vastata paenneiden perustarpeisiin. Työ pitää sisällään ruoka-apua, ja lisäksi paranamme pakolaissuojien hygieniaa ja sanitaatiomahdollisuuksia”, Karvinen kertoo. 

“Ihmiset ovat joutuneet todella traumaattiseen tilanteeseen. Sen vuoksi keskitymme myös henkiseen ensiapuun, lasten suojelemiseen sekä psykososiaaliseen tukeen”, Karvinen jatkaa.  

Tällä hetkellä KUA laajentaa voimakkaasti operaatiotaan Lähi-idän kriisistä kärsivien auttamiseksi. Libanonista on paennut naapurimaa Syyriaan jo 185 000 ihmistä (UNHCR 4.10.2024). Määrien odotetaan yhä kasvavan. KUA tukee myös Syyriaan paenneita.  

Lisäksi KUA aloittaa avustusoperaation Gazassa. Työ keskittyy psykososiaaliseen tukeen sekä koulutukseen hätätilanteissa.  

Kirkon Ulkomaanapu on aiemmin tehnyt työtä Libanonissa vuoden 2020 satamaräjähdyksen uhrien auttamiseksi. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:  

Varatoiminnanjohtaja Ikali Karvinen,+358 40 660 2530, ikali.karvinen@kua.fi  

Humanitaarisen viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen, +358 50 576 7948, ulriikka.myohanen@kua.fi 

Voit tukea hätää kärsiviä perheitä lahjoittamalla KUA:n verkkosivuilla. Voit lahjoittaa myös MobilePaylla numeroon 44970 tai tilisiirrolla Osuuspankki FI08 5723 0210 0215 (viite 4886).