Soureya Moussa sai uuden mahdollisuuden tavoitella unelmia

Kun Soureya Moussa tuli teini-ikäisenä raskaaksi kesken koulunkäynnin, hän ehti pelätä unelmiensa lipuvan ohi. Se, mitä sitten tapahtui, on lähes ihme Keski-Afrikan tasavallassa. 

Teksti: Elisa Rimaila
Kuvat: Antti Yrjönen

POLTTOAINEKÄYTTÖINEN aggregaatti rysähtää voimalla käyntiin naapurin pihamaalla. Rytinä peittää alleen kaikki muut äänet, mutta Soureya Moussaa, 20, äkisti muuttunut äänimaisema ei tunnu häiritsevän. Hän jatkaa valkoisen fufun, kassavajauhoista valmistetun puuron, hämmentämistä avotulelle nostetun kattilan ääressä.

Soureya jakaa kotinsa, pienen, yhden huoneen talon, yhdessä neljän muun ihmisen kanssa. Koti sijaitsee Keski-Afrikan tasavallan länsiosassa, Bouarin kaupungin niissä kortteleissa, joiden väestö koostuu pitkälti muslimeista. Myös Soureya on kotimaansa muslimivähemmistön jäsen, ja rukoilu kuuluu tiiviinä osana hänen aamuihinsa ja iltoihinsa. Kodin lähellä olevassa moskeijassa Soureya ei käy. Siihen ei ehkä ole aikaa, sillä nuoren naisen päivät täyttyvät erilaisista velvollisuuksista, kuten koulunkäynnistä, ompeluopinnoista ja oman lapsen hoitamisesta.

Soureya kampaa hellästi nyt 3-vuotiaan tyttärensä hiuksia. Hän ei ole nähnyt perhettään sen jälkeen, kun sai tietää olevansa raskaana.

”Rakastin todella isääni, ja hän rakasti minua. Ehkä juuri siksi hän ajoi minut pois kotoa”, nuori nainen sanoo.

Nainen on nostanut pesuvadin kasvojensa eteen. Hän istuu ulkona. Naisen edessä maassa on tiskaamista odottavia astioita.
Soureya Moussan päivärutiineihin kuuluu tiskaamista, lakaisemista ja muita kodinhoitoon liittyviä töitä.

Hassania Halim saapuu kotiin. Soureya kutsuu häntä isosiskokseen. Juuri Hassania tuli Soureyan avuksi, kun tilanne näytti epätoivoiselta. Nainen avasi kotinsa tytölle, joka joutui perheensä hylkäämäksi.

”Otin hänet luokseni kuin oman siskon. Olen todella otettu siitä, että hän kutsuu minua isosiskoksi. Soureya on rauhallinen ja kunnollinen tyttö, eikä hänestä ole ollut mitään vaivaa”, Hassania kertoo.

Soureyan tarina on Keski-Afrikan tasavallassa hyvin yleinen. Suurin osa koulua käyvistä tytöistä lopettaa opiskelut jo ennen neljättä luokkaa. Vain pieni osa heistä, jotka selvittävät peruskoulun kuusi ensimmäistä luokkaa, jatkaa yläkouluun ja valmistuu Suomen lukiota vastaavilta luokilta.

Ihmisiä markkinoilla Keski-Afrikan tasavallassa.

Keski-Afrikan tasavallan länsiosassa sijaitsevan Bouarin markkinoilla riittää vilskettä aamusta iltaan. Kaikki tarvittava lihasta kassavajauhoihin ja teepannuista sandaaleihin löytyy pienistä kojuista.

Teiniraskaus katkaisee liian monen tytön opinnot

Yleinen syy koulun keskeytymiselle on köyhyys, joka pakottaa perheiden lapset töihin samoille pelloille vanhempiensa kanssa. Lisäksi teini-ikäisistä tytöistä iso osa tulee ensimmäisen kerran äidiksi hyvin nuorena. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan joka neljäs tyttö Keski-Afrikan tasavallassa avioituu alle 15-vuotiaana. Avioitumisen lisäksi on tietysti valtava määrä tyttöjä, joille käy kuten Soureyalle: he tulevat raskaaksi ilman, että lapsen isä kantaa vastuutaan tapahtuneesta. Näiden tyttöjen elämä voi muuttua äkisti hyvin hankalaksi.

”Isäni suuttui minulle. Hän ajatteli, että minun koulunkäyntini on ohi. Hän ajatteli, että elämäni oli siinä”, Soureya muistelee vuosien takaisia tapahtumia.

Soureya kertoo alla olevalla videolla tarinansa.

Isän pelko ei ollut turha. Ilman Hassanian apua myös Soureyan koulunkäynti olisi todennäköisesti keskeytynyt kokonaan.

Elämä koetteli jo valmiiksi Soureyaa ja hänen perhettään. Perhe pakeni väkivaltaista konfliktia kotoa, kun Soureya oli vasta lapsi.

Keski-Afrikan tasavallan toistaiseksi tuorein ja verisin sisällissota eskaloitui maaliskuussa 2013, ja sadat tuhannet ihmiset pakenivat naapurimaihin ja kotimaansa sisällä seuraavina vuosina. Soureyan perhe päätyi eri vaiheiden kautta länsinaapuriin Kameruniin. Kamerunin lisäksi keskiafrikkalaisia pakolaisia elää edelleen erityisesti Kongon tasavallassa, niin kutsutussa Brazzavillen Kongossa, ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Keski-Afrikan konfliktin juurisyyt juontuvat köyhyydestä

Soureyan nykyinen kotikaupunki, reilun 40 000 ihmisen asuttama Bouar sijaitsee tärkeässä kaupankäynnin solmukohdassa. Banguista tuova tie on asfaltoitu vain 60 viimeisen kilometrin matkalta. Hidaskulkuisella RN3-valtatiellä ryskyttävät paksuja puunrunkoja, elintarvikkeita ja jalostettua öljyä kuljettavat rekat ja säiliöautot, avustusjärjestöjen nelivedot sekä YK:n rauhanturvaajien, armeijan ja venäläisen palkka-armeijan panssaroidut ajoneuvot.

Turvallisuustilanne on tässä osassa maata hauras. Keski-Afrikan sisällissota on monesti yksinkertaistettu eri uskontojen väliseksi konfliktiksi. On totta, että esimerkiksi Bouarissa muslimivähemmistöä vainottiin ja monen kodin rauniot ovat edelleen kolkko muisto viime vuosikymmenestä kaupunginosassa, jossa Soureya nyt asuu.

Konfliktin juurisyyt ovat kuitenkin uskontoa monimutkaisempia. Äärimmäinen köyhyys vie erityisesti nuorilta näköalan paremmasta. Ilman koulutusta ja omaa toimeentuloa on vaikea rakentaa tulevaisuutta.

Neljä naista ja kaksi pientä tyttöä nojaavat takanaan olevan talon portaisiin. Naisia naurattaa, kun he poseeraavat kameralle.
Tässä pihassa naiset pitävät yhtä. Soureya Moussan (oikealla) pelasti syvä ystävyys Hassania Halimin (takana) kanssa. Soureya kutsuu Hassaniaa nyt isosiskoksi.

Pään peittävään huiviin ja koulupukuun pukeutunut nuori nainen katsoo sivulle kuvasta ulos. Naisen takana näkyy tie ja moskeija.
Soureya Moussa kuuluu Keski-Afrikan tasavallan muslimivähemmistöön. Aamuaskareiden ja rukouksen jälkeen Soureya kiiruhtaa koulu- puvussaan kouluun.

Ompelutaito tuo leivän pöytään ja pitää koulussa

Soureya polkee päättäväisenä ompelukoneensa poljinta. Mekaanisesti ilman sähköä toimiva Singer säksättää ja värikäs kangas liukuu pöydällä sitä mukaa, kun neula tikkaa reunaa tasaisesti. Keskittynyt ilme nuoren naisen kasvoilla häviää vain hetkellisesti, kun hän vilkaisee vieressä työskentelevää opiskelutoveria.

Kirkon Ulkomaanavun järjestämälle kurssille on valittu parikymmentä nuorta, jotka haaveilevat ompelijan ammattitaidosta. Soureya on yksi heistä.

”Tälle kurssille etsittiin nuoria, joilla oli jonkinlaisia ongelmia elämässä ja jotka olivat esimerkiksi työttömiä. Laitoin nimeni listaan ja minut valittiin”, hän kertoo.

Nuori nainen istuu ompelukoneensa äärellä luokkahuoneessa Keski-Afrikan tasavallassa.

Ompelijan ammattitaito on jo opiskeluvaiheessa turvannut Soureyan koulunkäynnin. Hän haluaa tulevaisuudessa suunnitella omia vaatemallistoja.

Kurssilla on opeteltu ompelukoneen käytön lisäksi kaavojen leikkaamista. Lukutaidottomat osallistujat ovat saaneet myös luku- ja kirjoitusopetusta.

”Haluan oppia myös suunnittelemaan vaatteita, jotka tunnistetaan minun tekemikseni. Haluan, että suunnittelemani vaatteet tekevät kotimaatani tunnetuksi”, Soureya kertoo.

Ammattitaidolla on myös toinen merkitys. Ompelemalla Soureya pystyy jo nyt hankkimaan rahaa ja elättämään itseään ja lastaan. Mikä tärkeintä, ansiot mahdollistavat sen, että Soureya pystyy käymään raskauden takia kesken jääneen koulunsa loppuun.

”Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo? Minä aion hankkia tämän taidon nyt ja toivon sen vievän minua elämässä eteenpäin.”

”Kun saa tällaisen mahdollisuuden, se on käytettävä”, Soureya pohtii.

Kolme naista ja kaksi tyttöä istuu maassa katselemassa kankaita.
Raskautensa alkuvaiheessa Soureya (keskellä) pelkäsi, ettei hänellä olisi tulevaisuutta. ”Lapsi onkin tuonut elämääni uuden näkökulman”, hän sanoo nyt. Ystävä Hassania Halim (vas.) auttoi tarjoamalla nuorelle äidille kotinsa ja tukensa.

Keski-Afrikan tasavallassa elämä päättyy usein liian varhain

Mihin elämä voisi Soureyaa viedä?

”Haluaisin työskennellä terveydenhoidon alalla”, nuori nainen sanoo.

”Ajattelen, että kun pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman.”

Unelma on ymmärrettävä. Terveydenhuollon tila Keski-Afrikan tasavallassa on maailman heikoimpia. Siitä puhutaan jopa hätätilana. Keskimääräinen elinikä maassa on noin 53 vuotta ja äitiys- ja lapsikuolleisuus on maailman korkeinta.

Heikon sairaalainfrastruktuurin ja ammattitaitoisen henkilökunnan puutteen vuoksi Keski-Afrikan tasavallassa kuollaan tauteihin, jotka olisivat helposti hoidettavissa – ja jopa estettävissä. Köyhyys tosin on tekijä, joka estää ihmisiä hakeutumasta hoitoon.

”Yksi isoveljistäni sairastui Kamerunissa. Sairaalassa lääkärit vaativat meiltä ensin maksua, ennen kuin he suostuivat hoitamaan häntä. Hän kuoli, koska emme saaneet ajoissa rahoja kokoon.”

Soureya kerää ompelukoneen vierestä puolivalmiin työnsä ja pakkaa sen ja kankaasta yli jääneet palat pieneen reppuun. Seuravaana aamuna hänen on oltava koululla puoli kahdeksalta. Soureya ei halua myöhästyä syyslukukauden ensimmäisestä koulupäivästä.

Maisemakuva Keski-Afrikan tasavallasta. Kuvassa näkyy matalien talojen kattoja, puita ja sateenkaari pilvisellä taivaalla.

Keski-Afrikan tasavallan toistaiseksi tuorein ja verisin sisällis- sota eskaloitui maaliskuussa 2013, ja sadat tuhannet ihmiset pakenivat naapurimaihin ja kotimaansa sisällä seuraavina vuosina. Sodan jäljet näkyvät edelleen maan länsiosassa sijaitsevassa Bouarin kaupungissa.

”Elämässä on hyvä olla ainakin yksi hyvä ystävä”

Aamulla ilma on sateen jäljiltä raikas. Soureya on pukenut päälleen sinisen koulupukunsa. Paidan, hameen ja niihin sopivan mustan, hiukset peittävän pääkappaleen. Koulun pihalle on ehtinyt kokoontua jo satoja teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia, jotka odottelevat samaa kuin Soureyakin: tietoa luokkahuoneesta.

Ensin koulun pihan lippusalkoon kuitenkin nostetaan lippu. Oppilaat kerääntyvät puolikaareen kuuntelemaan rehtorin puheenvuoron, jonka perään lauletaan Keski-Afrikan tasavallan kansallislaulu, maan virallisella kielellä ranskaksi La Renaissance ja paikallisella sangon kielellä E Zingo.

Laulun jälkeen koulun pihalla alkaa hämmentynyt harhailu. Oppilaiden määrä on luokkahuoneiden määrään ja kokoon verrattuna valtavasti. Paikalla on pakko olla aamulla, mutta omaan luokkaan saattaa päästä opiskelemaan vasta iltapäivällä.

Soureya ja hänen luokkatoverinsa Larissa Yapele seisoskelevat muiden joukossa.

”Olemme samalla luokalla. Istumme aina yhdessä ja syömme yhdessä. Meistä on tullut hyvin läheisiä ja jaamme kaiken toistemme kanssa”, Larissa kertoo.

Kaksi iloista naista kättelee toisiaan koulun pihalla.
Larissa Yapele (vasemmalla) on Soureyan tapaan nuori äiti, jonka koulunkäynnin jatkuminen vaatii kovaa uurastusta. Naiset tukevat toisiaan.

Soureya ja Larissa ovat kumpikin kokeneet elämässään isoja vaikeuksia. Niistä puhuminen yhdistää.

”Elämässä on hyvä olla ainakin yksi hyvä ystävä. Sellainen, jolta saa voimaa ja joka auttaa pysymään oikealla polulla elämässä”, Soureya jatkaa.

Lapsen saaminen ei määritellyt elämää

Koulupäivän jälkeen Soureya palaa kotiin ja alkaa valmistella illallista. Ompelutöistä saamillaan rahoilla hän on ostanut läheisiltä markkinoilta tyttärelleen uudet kengät.

”Kun sain tietää odottavani lasta, olin kauhuissani. Ajattelin, ettei minusta tule ikinä mitään. Lapsi onkin tuonut elämääni uuden näkökulman”, Soureya kertoo.

”Ymmärrän nyt, ettei lapsen saaminen määrittele elämää. On itsestä kiinni, mitä tekee ja saavuttaa elämässä.”

Tytär läpsyttelee pihamaalla uusissa kengissään, ja Soureya katselee häntä.

”Kaikessa on kyse sydämestä ja päättäväisyydestä. Olen päättänyt osoittaa isälleni, että pystyn ylittämään hänen odotuksensa. Pystyn ylittämään yhteiskunnan odotukset. Jonakin päivänä he eivät enää muista, että minä olin se, jonka elämän luultiin lapsen takia olevan ohi.”

Nainen istuu ompelukoneen äärellä varjoisassa luokkahuoneessa ja katsoo ikkunasta ulos.

”Kaikessa on kyse sydämestä ja päättäväisyydestä. Olen päättänyt osoittaa isälleni, että pystyn ylittämään hänen odotuksensa”, sanoo Soureya.

Nuori nainen seisoo auringonlaskun valaisemalla pihalla Keski-Afrikan tasavallassa. Taustalla näkyy rakennus.

Soureya toivoo valmistuvansa koulusta ja pääsevänsä lopulta kiinni jatko-opintoihin terveydenhuollon alalla. Hän on onnellinen saamastaan uudesta mahdollisuudesta.

OSALLISTU YHTEISVASTUUKERÄYKSEEN

Lähetä tekstiviesti APU20 (20 € lahjoitus) numeroon 16588 tai lahjoita valitsemasi summa MobilePaylla numeroon 85050.

Vuonna 2025 Yhteisvastuu täyttää 75 vuotta. Tämän vuoden kampanja vahvistaa nuorten tulevaisuudenuskoa ja mahdollisuuksia unelmoida. KUA:n kautta Yhteisvastuu auttaa maailman katastrofialueilla. Yhteisvastuu.fi