#Telema – Nettiaktivismi heräsi Kongossa
Opin viime viikolla elämäni ensimmäisen sanan lingala-kieltä, jota puhutaan pääosin Kongon tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, mutta myös Angolassa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Sana on ”telema”, joka tarkoittaa ”nousta ylös”.
#Telema on myös viime viikolla Kongon demokraattisessa tasavallassa syntynyt kampanja, joka on vastareaktio presidentti Joseph Kabilan suunnitelmiin muuttaa maan vaalilakia.
Kabila on hallinnut maata vuodesta 2001, kun hänen isänsä Laurent-Désiré Kabila murhattiin. Perustuslain mukaan presidentti voi olla vallassa kahden kauden ajan, ja Kabilan valtakausi loppuisi ensi vuonna.
Uuden, Kabilan ehdottaman vaalilain mukaan maassa pitäisi suorittaa väestönlaskenta ennen seuraavia vaaleja. Tavoite kuulostaa sinänsä hyvältä – maassa ei ole suoritettu väestönlaskenta 1980-luvun jälkeen.
Monet kuitenkin huomauttivat, että valtavassa maassa (Kongo on Saharan eteläpuolisen Afrikan suurin maa ja lähes Länsi-Euroopan kokoinen), jonka tieverkko on kehno, laskentaa olisi erittäin hidasta ja siirtäisi vaaleja mahdollisesti jopa kolmella vuodella.
Tilanne eskaloitui jo ennen kuin parlamentti ehti äänestää laista viime viikon perjantaina. Tekstiviestiliikenne, osa radioasemista ja internet olivat suljettuina useita päiviä kun pääkaupunki Kinshasassa, Buniassa, Gomassa, Bukavussa ja muualla järjestettiin mielenosoituksia.
Kymmenet ihmiset menettivät henkensä ja itärajalla ihmisiä pakeni Ruandaan. Poliisi vastasi protesteihin väkivaltaisesti ja useita opposition edustajia pidätettiin.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati kongolaisia viranomaisia lopettamaan turvallisuusjoukkojen harjoittaman laittoman väkivallan ja laittamaan väkivaltaan syyllistyneet vastuuseen teoistaan. Järjestön mukaan myös mielenosoittajat syyllistyivät väkivaltaan ja omaisuuden tuhoamiseen.
Vaikka väkivalta on ehdottoman tuomittavaa ja protestit vaativat ihmishenkiä, #Telema saattaa olla myös merkki askeleesta eteenpäin.
The revolution won’t be televised – but can be tweeted
#Telema oli onnistunut kampanja – ja Rift Valley Instituten tutkija Jason Stearnsin mukaan samalla ensimmäinen kerta, kun kaduilta vaikutettiin valtakunnanpolitiikkaan. Kabilan vastustaminen yhdisti oppositiovoimat, opiskelijat ja muut ryhmät saman päämäärän taakse.
Liike nostatti #telema ja #jesuiskinshasa -hashtageilla protestiaallon ja osoitti, että kansalaisaktivismilla saattaa olla poliittista vaikutusta.
Verkkoaktivismi ja kansalaisaktivismi ei ole itsestäänselvyys maassa, jossa lehdistön– ja sananvapaus on rajoitettua ja Internet Societyn viime vuonna julkaiseman Global Internet Reportin mukaan internet tavoittaa vain 2,2 prosenttia väestöstä. IP-osoitteita on rekisteröity yksi 533:a ihmistä kohden. Vastaava luku Suomessa on kolme per nenä.
Kaiken lisäksi hallitus sulki viime viikolla verkkoliikenteen monissa kaupungeissa, joten mielenosoittajat joutuivat hyödyntämään kekseliäitä keinoja viestinnän sujumiseen.
Guardianin mukaan mielenosoittajia neuvottiin käyttämään FireChat-palvelua, joka ei vaadi internetyhteyttä. Lehti kertoo esimerkiksi kansalaisjärjestöverkosto Sangonetin digitaalisen median johtajan Adam Mukendin twiitanneen: “The #Revolution won’t be televised but can be tweeted-> Use/utilisez @Firechatapp. No Need for #Internet #Telema #DRC #Kinshasa @kambale”.
Mielenosoittajat pystyivätkin kiertämään viestintäblokin ja saivat tahtonsa lopulta läpi, kun vaalilain kiistelty 8. artiklaa muutettiin ja väestönlaskentasuunnitelmista luovuttiin.
Tilanne on mielenkiintoinen henkilökohtaisesti, koska olen lähdössä Kirkon Ulkomaanavun vapaaehtoistehtäviin Gomaan Kongon ja Ruandan rajalle. Tämän viikon tiistaille kaavailtu lähtö siirtyi myöhemmäksi protestien vuoksi.
Odotan lähtöä mielenkiinnolla, ja tilanteenkin pitäisi olla rauhoittumaan päin. Päivitän blogia jatkossa toivottavasti Gomasta käsin.
Alla #Telema-kampanjasivulla julkaistu kantaaottava räppibiisi.