Kiireellistä ruoka-apua perille Etelä-Sudanissa
Kirkon Ulkomaanapu on jakanut kiireellisesti ruokaa 5000 ihmiselle ruokakriisin keskellä olevassa Etelä-Sudanissa Piborin maakunnassa. Ruoka-apu toimitettiin perille äärimmäisissä oloissa.
”Ruoan merkitys oli erittäin suuri, Piborin alueelle palanneet ovat olleet ilman ruoanjakelua lokakuusta 2014 lähtien. Paluumuuttajilla ei ole oikeastaan omaa elinkeinoa kenelläkään, ja he ovat lähes täysin ulkopuolisen avun varassa”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun Etelä-Sudanin maajohtaja Kalim Ul Masih.
Greater Pibor on yksi Etelä-Sudanin uusista hallinnollisista alueista. Joulukuussa 2013 Etelä-Sudanin kärjistyneen konfliktin seurauksena alueelta tuhoutui lähes kaikki infrastruktuuri. Alueella ei ole resursseja palveluiden turvaamiseksi. Greater Piboriin alueelle on lisäksi viime kuukausina saapunut huomattavia määriä naapurimaista palanneita pakolaisia.
Palanneet pakolaiset heikossa asemassa
Puolitoista vuotta jatkuneen väkivaltaisen konfliktin vuoksi Etelä-Sudanissa on n. 1,4 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Tämän lisäksi lähes puoli miljoona ihmistä pakeni läheisiin maihin. Kirkon Ulkomaanapu pääsi aloittamaan ruoka-avun jakamisen konfliktin piinaamassa Etelä-Sudanissa maan sisäisille pakolaisille viime vuoden lopulla.
Nyt osa naapurimaihin lähteneitä on palaamassa takaisin eri puolille Etelä-Sudania, toiveissaan aloittaa elämänsä kotimaassaan uudestaan. Heidän ruoka-turvansa on pääosin ulkomailta tulevan avun varassa.
”Maan sisäiset pakolaiset siirtyvät aika ajoin eri paikkoihin taistelujen jatkuessa. Konfliktin alun ja tämän hetken välillä ei ole paljon eroa siinä, miten paljon apua tarvitaan. Tarve on siis edelleen erittäin suuri. Tällä hetkellä olemme Piborissa auttaneet niitä, jotka ovat päässeet takaisin kotipaikkakunnalleen, vaikkakin ilman mitään omaisuutta. Alue kärsi pahoista taisteluista, joiden seurauksena monet menettivät kotinsa ja elinkeinonsa”, Ul Masih toteaa.
Apua tarvitaan yhä
Ulkomaanapu jakoi helmikuussa ruoka-apua 5000:lle äskettäin Etelä-Sudaniin palanneelle pakolaiselle. Erityisesti naisten johtamien perhekuntien, joita avunsaajissa oli suurin osa, ruokaturva parani merkittävästi.
Tilanne alueella on kuitenkin vaativa, ja apua tarvitaan edelleen.
”Tarve on kuitenkin liian suuri, joten osa ruokaa tarvitsevista jäi ilman. Meidän apumme riitti tuhannen kotitalouden ruokkimiseen”, toteaa Ul Masih.
Perheille jaettiin durraa, linssejä, suolaa, kattiloita, siemeniä sekä työkaluja. Tarvikkeiden hankinta aloitettiin hyvissä ajoin ja huolimatta teiden ja muun infrastruktuurin kunnosta tarvikkeet saatiin perille jakelua varten.
”Ruuanjakelu on aina riskialtis tilanne. Onneksi tiimimme kuitenkin välttyi ongelmilta. Mukana oli Ulkomaanavun paikallisia vapaaehtoisia sekä vakituista henkilökuntaa, ja tiimi hoiti tehtävän mallikkaasti. Näissä tehtävissä tärkeintä on se, että pidämme suoraa ja jatkuvaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin sekä muihin paikallisten edustajiin”, Ul Masih sanoo.
Kirkon Ulkomaanapu myös avusti Piborin alueen hallintoa alueelle palanneiden perheiden rekisteröinnissä.
”Etelä-Sudan kärsii edelleen pahasta ruokapulasta. Konfliktin alun ja tämän hetken välillä ei ole paljon eroa siinä, että miten paljon apua tarvitaan. Useimmilla alueilla tilanne on vähintäänkin kriittinen. Joillain alueilla povataan jopa nälänhätää”, Ul Masih kertoo.
Ruuan jakelua Etelä-Sudanissa rahoittaa Suomen ulkoministeriö.
Teksti: Konsta Naumi