Itä- ja eteläinen Afrikka
Eteläisen ja Itä-Afrikan aluetoimisto on Ulkomaanavun aluetoimistoista suurin. Sen piiriin kuuluu kaikkiaan kahdeksan maata, joista Ugandassa, Keniassa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa on myös omat maatoimistot. Temaattisesti pääpaino on rauhantyössä ja toimeentulossa. Työ päättyi vuoden 2014 aikana Zimbabwessa ja Angolassa. Uutena alueena aloitettiin koulutusyhteistyön valmistelu Eritreassa. Hankkeen varsinainen toteutus alkoi vuoden 2015 puolella.
Eteläisen ja Itä-Afrikan alueella Ulkomaanavulla on
Itä-Afrikassa rakennettiin sovintoa
SOMALIASSA Ulkomaanapu toteutti neljää hanketta Somalimaan, Puntmaan ja eteläisen Keski-Somalian alueella. Kolme hankkeista liittyi rauhantyöhön sekä valtiorakenteiden kehittämiseen ja yksi maan sisäisten pakolaisten paluun tukemiseen. Rauhantyössä ratkottiin olemassa olevia konflikteja ja ehkäistiin mahdollisia tulevia levottomuuksia vahvistamalla erilaisia konfliktinratkaisumekanismeja.
KENIASSA pääpaino oli Pohjois-Kenian heimojen välisen konfliktin sovinnontyössä.
UGANDAAN Ulkomaanapu perusti oman toimiston vuoden 2014 alussa. Hankkeissa keskityttiin erityisesti
naisten toimeentulomahdollisuuksien kehittämiseen sekä maaseudulla että pääkaupungissa Kampalassa. Kongolaisten ja eteläsudanilaisten pakolaisten koulutusmahdollisuuksien parannettiin kahdella pakolaisten asutusalueella. Itä-Ugandassa parannettiin yhteisöjen kykyä varautua tulviin.
ANGOLASSA Ulkomaanapu toteutti miinanraivaushanketta sekä Naisten Pankin toimeentulohanketta.
MOSAMBIKISSA tuettiin kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä ja yhteisöjä, erityistä huomiota kiinnitettiin naisiin, lapsiin ja nuoriin. Hankkeet sisälsivät ammattikoulutusta, HIV-valistusta sekä kotipuutarhojen tukemista.
Konfliktien ratkaisua Keniassa
Veden, ruuan ja toimeentulomahdollisuuksien sekä peruspalvelujen, kuten terveyspalveluiden ja koulutuksen puute ovat keskeisimpiä konfliktin syitä Pohjois-Keniassa. Karja on perinteisesti ollut tärkein tulonlähde alueella asuville paimentolaisheimoille.
Kuivuus ja resurssien puute on pakottanut heimot liikkeelle etsimään vehreämpien seutuja ja siirtymään karjankasvatuksesta maanviljelyyn. Tämä on aiheuttanut konflikteja heimojen välille maanomistuksesta ja rajalinjoista.
Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt yhdessä paikallisten yhteisöjen, klaanien ja viranomaisten kanssa konfliktien ratkaisemiseksi. Ulkomaanavulla on ollut tärkeä rooli tuoda paikalliset johtajat yhteen neuvottelemaan ja kasvattaa yhteisöjen ja viranomaisten kapasiteettia konfliktien ratkaisemiseksi ja ehkäisemiseksi.