Hyviäkin uutisia Nepalista
Uusien koulumallien kehittely ja suunnittelu peruskouluihin Aasiaan ja ammattikouluihin Afrikkaan keskeytyi hetkeksi kesällä. Kesä toi tullessaan paitsi kaivatun loman myös dramaattisia uutisia. Kun huhtikuussa oli järähtänyt Nepalissa, kesällä uusi hallitus kertoi kehitysyhteistyön leikkauksista Suomessa.
Nepalin järistys oli ennusteista huolimatta järkyttävä ja tuhoisa yllätys. Onneksi maatoimistomme vetäjä Lila Bashyal selvisi perheineen hengissä ja aloitti nopeasti avustustyöt.
Minä sain heinäkuussa tilaisuuden päästä katsomaan tilannetta ja ehkä vähän antamaan tukea Nepalin organisaatiollemme.
Kathmandussa majaa pitävä Kirkon Ulkomaanavun maatoimisto oli kasvanut yhden miehen operaatiosta parikymmenhenkiseksi organisaatioksi. Sen työ keskittyy koulurakentamiseen ja opetuksen kehittämiseen. Alkuvaiheen humanitäärinen apu on vaihtunut tilapäisten koulusuojien ja oppimateriaalien toimittamiseksi.
Nepalissa koulutuksen parissa työskentelevien järjestöjen yhteistyöverkosto (koulutusklusteri) antoi kiitosta tiimimme tehokkuudesta.
Hienoon suoritukseen tarvittiin koko tiimin sujuvaa yhteistyötä. Iso merkitys oli nimenomaan paikallisilla ihmisillä. Nepalilaisen maajohtajamme laajat verkostot auttoivat solmimaan yhteistyösopimuksia paikallisten järjestöjen kesken, löytämään materiaaleja ja keräämään erinomaisen insinöörikaartin rakennustyötä valvomaan. Suomalaiset työntekijät tukivat ja ohjasivat työtä.
Valtio viitoitti heti alkuun suuntaviivat koulurakentamiselle. Avustusjärjestöt ohjeistettiin tekemään vain tilapäisiä koulusuojia valmiiden piirustusten mukaan. Tilanne oli samantyyppinen kuin Filippiineillä puolitoista vuotta aiemmin. Perustelukin oli sama, valtio halusi itse korjata pysyvät koulut ja suojata näin paikallisten elinkeinoja. Filippiineillä oli nähtävissä hyvin pian, ettei korjausrakentamisen aikataulu pidä, joten siellä nostimme heti koulusuojien tasoa. Nepalissa taas valtion tilanne oli selkeämpi ja koulusuojien tarve suurempi, joten käytimme nopeasti rakennettavia tiloja.
Jo heinäkuun alussa tiimimme oli pystyttänyt melkein kaikki 174 tilapäistä koulukeskusta, joissa pääsee opiskelemaan noin 20 000 oppilasta. Osa kouluista on hyvin vaikeiden yhteyksien päässä, kaukana vuoristokylissä. Itse asiassa taisimme olla tehokkain koulujen rakentaja Nepalissa alkukesästä.
Vierailumme aikana pääsimme tutustumaan kouluihin Kathmandun lähellä. Pohdimme yhdessä, miten mallia voisi kustannustehokkaasti kehittää paremmaksi niin sateen tuomaa melu- ja kosteusongelmaa kuin talven kylmiä tuuliakin vastaan.
Ehdimme mukaan myös pieneltä osalta tutkailemaan käymäläratkaisua. Kaikkiin kouluihin rakennetaan myös käymälät ja turvataan puhdas vesi yhteistyössä katastrofityön verkoston ACT-allianssin tanskalaisten ja norjalaisten kumppaniemme kanssa.
Koulutusverkosto kääntyi vierailumme jälkeen tiimimme saavutusten takia toimistomme puoleen ja pyysi muiden järjestöjen neuvonantajaksi koulutilojen rakentamisessa. Olin todella ylpeä saadessani kantaa samanlaista paitaa kuin Nepalin tiimimme!
Kirjoittaja on Kirkon Ulkomaanavun koulurakentamisen koordinaattori ja arkkitehti.