Koulunkäynti valaa toivoa: Nämä nuoret rakentavat uuden Syyrian
Sodan riivaamassa Syyriassa myös koulunkäynti on yhtä taistelua. Kirkon Ulkomaanavun työ Syyriassa on keskittynyt lasten koulunkäynnin tukemiseen, ja tulokset ovat toivoa herättäviä.
16-vuotiasta Hayamia ahdisti palata koulunpenkille.
Hayamin perhe pakeni sotaa Syyriassa ensin pakolaiskeskukseen ja turvallisuustilanteen huonontuessa edelleen Dara’an kaupunkiin. Nyt hänen isänsä on töissä tiilitehtaalla. Palkka riittää vain vaivoin perheen ruokkimiseen ja vuokranmaksuun.
Hayam on ollut vuoden poissa koulusta ja tarvitsee tukiopetusta, mutta siihen perheellä ei ole varaa.
”Kun palasin kouluun, olin luokkatovereistani jäljessä, enkä saanut heitä kiinni. Asiat olivat minulle vaikeita”, hän kertoo.
Lapset ovat kärsineet Syyrian sodasta erityisen paljon. Maassa yli kaksi miljoonaa lasta ei pääse kouluun tänäkään vuonna. Naapurimaissa noin 700 000 syyrialaislapsella on sama ongelma.
Heistä tuhannet aikuistuvat ilman, että ovat viettäneet päivääkään koulussa. Toisten koulunkäynnissä taas on jopa vuosien katkoksia. Kirkon Ulkomaanapu tukee näiden lasten ja nuorten koulutusta kumppanijärjestönsä IOCC:n kautta Dara’assa, Hasakassa ja Damaskoksessa.
Yläasteen viimeistä vuotta käyvän Aidan perhe pakeni kotoaan Dumasta Ma’arounehiin pääkaupunki Damaskoksen liepeillä, koska siellä on turvallisempaa ja edullisemmat vuokrat.
Kouluun hän ei kuitenkaan päässyt.
”Päätin opiskella itsenäisesti ja yrittää löytää koulun, jossa voisin suorittaa viimeisen vuoden kokeet. Itseopiskelu osoittautui kuitenkin hyvin vaikeaksi”, Aida kertoo.
Aida sanoo, että ei oppinut esimerkiksi matematiikkaa ilman opettajaa. Perheellä ei kuitenkaan ollut varaa palkata yksityisopettajaa.
Sitten Aida kuuli Ulkomaanavun rahoittamasta tukiopetuksesta naapuriltaan ja ilmoittautui kursseille. Samoin teki Salem, joka oli yläasteen ensimmäisellä luokalla, kun perhe jätti kotinsa Mesrabassa taakseen.
”Opettajat ovat minulle kuin veljiä. He ovat aina valmiita auttamaan meitä ja kertaamaan ja selittämään asioita kuin olisimme heidän omia lapsiaan”, Salem kuvailee.
Kirkon Ulkomaanapu on suomalaisten tukijoidensa avulla tukenut yli 2 000 lasta koulunkäynnissä syksystä 2015 alkaen. Heistä lähes kaksi kolmasosaa on tyttöjä.
Suurin osa tukea saavista asuu Dara’an alueella, josta sota sai alkunsa vuonna 2011. Heistä Hayam tarttui tilaisuuteen heti, kun kuuli siitä ystävältään. Hän kehuu opetuksen tasoa.
”Opettajat jopa saapuvat luokkaan ennen meitä ja kunnioittavat meitä”, Hayam sanoo.
Peruskoulun viimeistä luokkaa käyvä 14-vuotias Salam kertoo aiemmin olleensa yksi koulunsa parhaista oppilaista. Hän harmittelee, että hänen tasonsa on laskenut pakolaisena.
”Minulla oli vaikeuksia esimerkiksi matematiikan, fysiikan, kemian ja englannin opintojen kanssa. Olin todella surullinen ja turhautunut, koska kuvittelin menettäneeni kaiken”, Salam sanoo.
”Nyt tunnit ovat selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Olen taas toiveikas.”
Syyriassa jopa neljäsosa kouluista on tuhoutunut taisteluissa osin tai kokonaan. Rakennuksia käytetään myös väliaikaisina majoituspaikkoina pakolaisille, ja mikä irvokkainta myös aseellisille joukoille. Yli 50 000 opettajaa ja koulujen työntekijää ei ole enää tehtävissään.
Silti moni opettaja jatkaa opettamista, usein henkensä uhalla, sillä toivo elää niin kauan kuin koulussa käydään. Koulun käyneet lapset ovat avainasemassa silloin, kun toivon mukaan tulee mahdollisuus Syyrian jälleenrakentamiseen.
”Olen päättänyt menestyä ja saavuttaa unelmani. Olen taas iloinen ja itsevarma”, Hayam sanoo.
Teksti: Erik Nyström