Jemenistä paenneet etsivät turvaa köyhästä Somalimaasta
”Näimme, kuinka naapurin tyttö kuoli raketti-iskussa kauppareissulla Sanaassa. Lapseni ovat nähneet painajaisia siitä lähtien”, kertoo Somalimaahan paennut Halimo Omar Mohammed.
Teksti: Satu Helin
Kuvat: Ville Palonen
Viime vuoden elokuussa Lul Muhammud, 49, seisoi tiskaamassa keittiössään Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.
”Kun nostin katseeni, näin, että ikkunani edestä lensi ohjus. Koko talo tärisi. Mielessäni kävi kirkkaana ajatus: nyt kuolen.”
Jemenin sisällissota oli alkanut keväällä 2015, kun huthikapinalliset ajoivat silloisen hallituksen pois Sanaasta.
Muhammudin asuinalueella ilmaiskut olivat alkaneet keskikesällä.
”Ohjus ammuttiin mereltä, laivasta”, hän kertoo.
Ohjus osui naapuriin. Muhammud ei kuollut, mutta talon kattoon tuli halkeamia.
”Ajattelin, että me olemme seuraavat.”
Kapinallisten halussa pitämiä alueita vastaan on YK:n arvion mukaan tehty tuhansia ilmaiskuja. Niiden takana ovat hallitukselle uskolliset joukot sekä Saudi-Arabia liittolaisineen. Kaikkiaan väkivaltaisuuksissa on eri arvioiden mukaan kuollut ainakin 10 000 ihmistä maaliskuusta 2015 lähtien. Heistä noin 4 000 siviilejä.
Muhammud yritti myydä tavaroitaan. Niitä oli kertynyt. Somalimaan köyhältä maaseudulta kotoisin oleva Muhammud lähti noin kolmikymppisenä Jemeniin paremman elämän toivossa. Hän elätti itsensä lähinnä siivoojan töillä, kuten kymmenettuhannet Somaliasta ja Somalimaasta Jemeniin 1990- ja 2000-luvulla muuttaneet naiset.
Jemeniin on lähdetty Somaliasta paremman toimeentulon ja koulutusmahdollisuuksien perässä. Moni pakeni sinne Somalian julmaa sisällissotaa 1990-luvun alussa. Jemenissä asui ennen väkivaltaisuuksien alkua noin 250 000 somalialaistaustaista ihmistä. Nyt osa heistä joutuu lähtemään sodan jaloista toistamiseen.
Loppukesä 2015 oli Jemenissä vaikea. Kotoa pelotti poistua. Joka päivä ei saanut enää syödäkseen. Kolme päivää ohjusiskun jälkeen Muhammud luovutti. Kukaan ei halunnut ostaa mitään. Kadun varrella talojen ikkunat olivat rikki ja seinissä oli halkeamia, mutta talot olivat pystyssä – toistaiseksi. Ainakin kolme ihmistä oli kuollut. Muhammud oli nähnyt ruumiit kadulla.
”Kuulin, että lähellä asuinpaikkaani olisi ollut huthikapinallisten tukikohta. Ehkä siksi me olimme ilmaiskujen kohteena”, hän arvelee nyt pikkuruisessa lounaskeittiössään Somalimaan pääkaupungin Hargeisan laitamilla.
Taistelut ovat pahentaneet ruokapulaa jo ennestään hyvin köyhässä ja ruokatuonnista täysin riippuvaisessa Jemenissä. Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan yli 14 miljoonaa jemeniläistä on ruoka-avun tarpeessa. Joillakin alueilla ruokaa on saatavissa, mutta hinnat ovat kivunneet korkeiksi. Ilmaiskut pakottavat ihmisiä pysymään kotona.
Muhammud lähti Sanaasta mukanaan vain päällään olevat vaatteet ja sen verran rahaa, että se riitti juuri ja juuri laivalippuun. Hän liittyi noin sadan somalialaistaustaisen ihmisen joukkoon, joka pakeni yhdessä kohti Al Mukallan satamaa.
He matkustivat täpötäydellä laivalla Adeninlahden yli Somalimaahan. Aluksi satamaviranomaiset eivät halunneet antaa pakolaisia täynnä olevan laivan rantautua, vaan laiva jäi päiväksi jumiin merelle. Köyhällä, kuivuuden kanssa kamppailevalla Somalimaalla on vähän valmiuksia ottaa vastaan maahan pyrkiviä pakolaisia.
Jemenin sisällissota
Sisällissota alkoi maaliskuussa 2015, kun shiialaiset huthikapinalliset ajoivat silloisen hallituksen pois pääkaupungista Sanaasta.
20 kuukautta jatkuneen sisällissodan vuoksi lähes 19 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.
Saudi-Arabia liittolaisineen tukee syrjäytetyn presidentin Abd-Rabbu Mansour Hadin joukkoja. Se on tehnyt kapinallisia vastaan tuhansia ilmaiskuja. YK:n arvion mukaan Saudi-Arabia liittolaisineen on vastuussa ainakin 2000 siviilin kuolemasta. Kapinallisten puolestaan väitetään saavan tukea Saudi-Arabian veriviholliselta Iranilta.
Jemenistä oli marraskuun loppuun mennessä paennut yli 180 000 ihmistä. Heistä yli 40 000 Somaliaan ja Somalimaahan.
Kirkon Ulkomaanapu auttaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa Jemenistä palaavia pakolaisia muun muassa tarjoamalla lyhyitä ammattikoulutusjaksoja ja tukea omien pienyritysten perustamiseen Somalimaassa.
Berberan satamassa Omar Mohammed vietti ensin kuusi päivää siirtolaisjärjestö IOM:n väliaikaisessa vastaanottokeskuksessa. Sitten sieltä oli lähdettävä.
”Sanoin taksikuskille, että en tunne täältä ketään enkä tiedä, mihin voisin mennä. Kuljettaja sanoi, että et sinä tähän autoonkaan voi jäädä. Hän soitti lopulta tuttavalleen, joka otti minut ja nuorimmat lapseni luokseen ensimmäiseksi yöksi.”
Jemenistä on paennut pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan yli 180 000 ihmistä. Hargeisan markkinoilla sekatavarakauppaa pyörittävä Fosie Ibrahim Ali, 48, pitää yhteyttä Jemenissä yhä oleviin tuttaviinsa.
”Ihmiset kertovat ilmaiskuista ja kemiallisesta sodasta. Pahinta on huthikapinallisten miehittämillä alueilla. Kuulin vasta, että entisellä asuinalueellani vanhemmat ja kaksi lasta kuolivat, kun kaasukanisteri putosi talon katosta läpi. Ainoastaan perheen vanhin tytär selvisi.”
Juttu julkaistu Lännen median lehdissä 4.1.2017.