Reach Out tuo urheiluseurat, perheet ja poliisin samalle viivalle väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyssä

Reach Out -tapahtuma tekee näkyväksi, miten väkivaltaista ääriajattelua ennaltaehkäistään kodeissa, urheiluseuroissa, naistenryhmissä, nuorisojärjestöissä ja uskonnollisissa yhteisöissä. Alan kansainväliset ja suomalaiset ammattilaiset keskustelevat aiheesta yleisötilaisuudessa Sanomatalossa lauantaina 24. maaliskuuta klo 11-16.

Väkivaltainen ekstremismi, terrorismi ja radikalisaatio ovat uutisotsikoissa viikoittain, jos eivät päivittäin. Alma Median kesällä 2017 teettämän tutkimuksen mukaan 27 prosenttia suomalaisista koki terrorismin yhdeksi tulevaisuuden suurimmaksi uhkaksi. Vielä suuremmaksi uhkaksi nimettiin yhteiskunnan jakautuminen kahtia.

Poliisin työ on vain yksi osa ennaltaehkäisyä.  Lauantaina 24. maaliskuuta klo 11-16 suomalaiset ja kansainväliset asiantuntijat kertovat, miten heidän työnsä ehkäisee väkivaltaista ääriajattelua ja polarisaatiota myös silloin, kun kriisi ei ole päällä. Tapahtuma koostuu kolmesta paneelista, asiantuntijapuheenvuoroista, spoken word -runoudesta ja musiikista. Paneelien kieli on englanti.

”On todella tärkeää, että väkivaltaista ekstremismiä käsitellään myös suljettujen seminaarien ulkopuolella, sillä aiheeseen liittyy todella paljon ennakkoluuloja ja pelkoja. Avoimen tapahtuman avulla voimme syventää ihmisten ymmärrystä siitä, mistä ilmiössä on kyse ja kuinka monipuolista sen ennaltaehkäisy todella on”, Kirkon Ulkomaanavun Reach Out -hankkeen koordinaattori Habiba Ali sanoo.

Reach Out -hanke on erikoistunut radikalisaation koskettamien perheiden tuen mallien kehittämiseen. Ali juontaa Sanomatalon tapahtuman ja osallistuu paneeliin ”Strengthening families to protect against extremism.”

Brittiläiset asiantuntijat jakavat kokemuksiaan

Koko päivän kestävään yleisötapahtumaan saapuu neljä brittiläistä asiantuntijaa, jotka tuovat kukin oman lähestymistapansa keskusteluun.

Uskonnollisten yhteisöjen väliseen dialogiin erikoistunut Mustafa Field kertoo, miksi yhden uskontoryhmän leimaaminen vahingoittaa koko yhteiskuntaa, ja pitkän poliisiuran tehnyt Javiera Coleridge, kuinka ruohonjuuritason yhteisötoiminta tukee poliisin työtä. Saleha Jaffer kertoo työstään radikalisaation koskettamien perheiden parissa, ja kansainvälisen uran tehnyt jalkapalloilija Kashif Siddiqi kertoo, miksi urheilu on parasta diplomatiaa vastakkainasettelun kiristyessä.

”Yleinen ajatus on se, että väkivaltaista ääriajattelua ennaltaehkäistään vasta sitten, kun tilanne on tulehtunut ongelmaksi. Tästä syystä on todella arvokasta kuulla eri alojen asiantuntijoita ja vahvistaa tietoa siitä, ettei väkivaltaiselle ekstremismille ja polarisaatiolle ole yhtä patenttiratkaisua”, Ali sanoo.

”Parasta ennaltaehkäisyä on se, kun työskentelemme yhdessä yksilöiden tarpeet edellä.”

Kirkon Ulkomaanapu käynnisti väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyyn erikoistuneen Reach Out -hankkeen vuonna 2016. Keskeinen osa hanketta on ollut kattavan yhteistyöverkoston luominen, jonka avulla ilmiöön on pyritty vastaamaan yhdessä viranomaisten, järjestöjen, aktiivien ja yhteisöjen voimin.

Reach Outin tavoite on löytää kansainväliseen haasteeseen paikallisia, toimivia ratkaisuja yhteistyön kautta.

”Yksi suurimmista voimavaroistamme Suomessa on eri toimijoiden välinen luottamus. Tästä huolimatta meillä on vielä kasvuvaraa näiden toimijoiden yhteistyössä. Tämä tapahtuma tarjoaa siihen jälleen yhden mahdollisuuden”, Ali summaa.

Reach Out -tapahtuma on avoin kaikille. Ohjelma on nähtävissä tästä linkistä ja lisätietoja brittiläisistä puhujista löytyy tästä. Median haastattelupyynnöt viestinnän koordinaattori Anna Tervahartialle (anna.tervahartiala(a)kua.fi, +358 40 621 3517).

Reach Out -hanke toteutetaan läheisessä yhteistyössä sisäministeriön kanssa. Työtä koordinoi Kirkon Ulkomaanapu ja Uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkosto Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden rahaston tuella. Lisätietoja työstä saa Reach Outin verkkosivuilta ja tästä. Seuraa hanketta Facebookissa tästä.