FCA Talks – Puhetta ihmisarvon puolesta

FCATalksPuhettaihmisarvonpuolesta

FCA Talks – Puhetta ihmisarvon puolesta on Kirkon Ulkomaanavun podcast-sarja. Sarjassa perehdytään kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun ajankohtaisiin aiheisiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kuuntele: Liiketoimintaosaamista Kambodžaan

Uudessa podcastissä keskustellaan siitä, miten suomalaista liiketoimintaosaamista voidaan viedä Kambodžaan ja mitä hyötyä siitä on.

Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten työn ja toimeentulon mahdollisuuksia monissa maissa. Millä tavoin työtä tehdään Kambodžassa? Ja millaisia tuloksia pitkäjänteisellä tuella saadaan aikaan?

Tästä aiheesta keskustelevat Kirkon Ulkomaanavun Kambodžan maajohtajana neljä vuotta työskennellyt Saara Lehmuskoski sekä Naisten Pankin Skills Donation -ohjelman kautta vapaaehtoisena Kambodžassa  työskennellyt Johanna Arantola-Hattab. Haastattelijana Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Ammattikoulutus Afrikassa – Haastateltavana Ville Wacklin

Samalla kun väestö eri puolilla maailmaa ikääntyy, Afrikka on nuorten maanosa. Jopa 60 prosenttia Afrikan väestöstä on alle 25-vuotiaita.

Mitä nämä nuoret sitten tarvitsevat? Ainakin laadukasta, työhön johtavaa koulutusta ja koko maapallon kannalta kestäviä toimeentulomahdollisuuksia.

Tässä FCA Talks –jaksossa keskustellaan yrittäjyydestä ja ammattikoulutuksesta Afrikassa. Keskustelemassa yrittäjyyskasvatuksen projektipäällikkö Ville Wacklin, haastattelijana viestinnän asiantuntija Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Käteisavustukset yleistyvät humanitaarisessa avussa

Osana katastrofiapua on perinteisesti jaettu elintarvikkeita ja muita tuotteita. Nykyään tavarajakeluiden sijaan suositaan käteisavustuksia. Miksi käteisavustukset ovat parempi vaihtoehto? Ja millaista uutta tekniikkaa käteisavustuksien jakamiseen ollaan suunnittelemassa? Haastateltavana Antti Toivanen Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun tiimistä.

Kuuntele: Miten ja miksi Afrikan kehitystä pitäisi tukea?

Jaksossa haastateltavana Kirkon Ulkomaanavun hallituksen jäsen Ritva Reinikka. Reinikka on työelämäprofessori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja aiemmin toiminut pitkään Maailmanpankissa eri tehtävissä, ml. maajohtajana Etelä-Afrikassa ja Afrikan inhimillisen kehityksen osaston johtajana. Haastattelijana Noora Pohjanheimo,

Kuuntele: Radikalisaatiosta haastateltavana Milla Perukangas

Mikä on uskonnon rooli radikalisaatiossa? Millaiset syyt ajavat nuoria ääriliikkeiden pariin?
Väkivaltaisesta radikalisaatiosta ja ektremismistä sekä niiden ehkäisystä puhumassa Kirkon Ulkomaanavun rauhan ja turvallisuuden erityisasiantuntija Milla Perukangas. Haastattelijana Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Suomen Afrikka-strategia

Yhä useampi maa myös haluaa rakentaa kumppanuutta Afrikan kanssa. Myös Suomessa valmistellaan Afrikka-strategiaa ja siitä keskustellaan tässä FCA Talks –podcast-jaksossa.

Keskustelemassa ovat ulkoministeriöstä Suomen Afrikka-strategiaa valmistelevat valtiosihteeri Johanna Sumuvuori sekä Afrikka-politiikan tiiminvetäjä Maria Kurikkala sekä Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg. Haastattelijana viestinnän asiantuntija Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Maailman pakolaispäivä: Haastateltavana Risto Ihalainen

Kirkon Ulkomaanapu työskentelee kaikkein hauraimmassa asemassa olevien yhteisöjen parissa ja monissa toimintamaissa työtä tehdään nimenomaan pakolaisten kanssa. Pakolaisuus tarkoittaa monenlaisia asioita ja etenkin hyvin monenlaisia tarinoita ja ihmiskohtaloita. Haastateltavana humanitaarisen työn asiantuntija Risto Ihalainen, haastattelijana Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Miksi tyttöjen koulunkäynti katkeaa kuukautisiin? Haastateltavana Anu Riikonen

Kuukautiset vaikuttavat naisten elämään kaikkialla. Miksi kuukautiset voivat katkaista tyttöjen koulutien? Ja miten kuukautiset huomioidaan Kirkon Ulkomaanavun työssä. Haastateltavana KUA:n humanitaarinen asiantuntija Anu Riikonen, KUA:n haastattelijana viestinnän asiantuntija Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Koronavirus ajas kambodžalaiset äärimmäiseen köyhyyteen — haastateltavana Saara Lehmuskoski

Koronaviruksen vaikutukset Kambodžan taloudelle ovat valtaisat! Maatalous on jo pitkään kärsinyt ilmastonmuutoksesta ja nyt globaali koronaviruskriisi hankaloittaa turismia ja vaateteollisuutta.

Haastateltavana Kambodžan maajohtaja Saara Lehmuskoski, toimittajana viestinnän asiantuntija Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Koronavirus Itä-Afrikassa

Koronavirus on nopeasti levinnyt joka puolelle maailmaa. Virus laittaa ihmisten elämän uusiksi. Ensinnäkin se aiheuttaa vakavan terveysuhan. Toisaalta taas taudin leviämisen estämiseksi asetetut rajoitukset ovat sulkeneet maiden rajoja, vaikeuttavat toimeentuloa ja aiheuttavat monenlaisia muutoksia ihmisten elämään ja arkeen.

Miten koronavirus vaikuttaa tällä hetkellä Itä-Afrikassa? Mitä on tärkeä ottaa huomioon poikkeustilan päättyessä?

Haastateltavina ovat Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva ja Somalian maatoimiston johtaja Mika Jokivuori. Haastattelijana viestinnnän asiantuntija Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Siirtotyöläisyys ja naisten asema Nepalissa

Millainen on tavallinen perhe Nepalissa? Millainen on naisen asema perheissä ja yhteiskunnassa? Miksi niin monet isät lähtevät ulkomaille töihin? Haastateltavana Kirkon Ulkomaanavun toimeentulo-teeman vanhempi asiantuntija Ulla Sarasalmi. Toimittajana Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Ensimmäistä kertaa Nepalissa – Asikaine -blogi tutustui KUA:n työhön

Asikaine-blogin Maiju Asikainen lähti Kirkon Ulkomaanavun matkaan Nepaliin. Millainen kokemus matka Nepaliin oli? Millaista työtä Kirkon Ulkomaanapu tekee entisten maaorjien parissa? Toimittajana Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Meneekö apu perille?

Podcastin toisessa jaksossa pohditaan usein kuultavaa kysymystä; meneekö apu perille? Vieraina ovat Kirkon Ulkomaanavun ohjelmatyön kehittämisyksikön päällikkö Miina Puntila ja Somalian ja Kenian maatoimistojen johtaja Mika Jokivuori. Toimittajana Noora Pohjanheimo.

Kuuntele: Avustustyö humanitaarisissa kriiseissä

Ensimmäisessä jaksossa perehdytään avustustyöhön humanitaarisissa kriiseissä.

Maailmalla on jatkuvasti käynnissä erilaisia suuria ja pieniä katastrofeja, joissa ihmisten selviytyminen ja henki on vaarassa. Kaikki kriisit eivät edes ylitä uutiskynnystä Suomessa, ja toisaalta katastrofit saavat meidän huomiomme lyhyeksi aikaa ja sitten valokeila kääntyy jo jonnekin toisaalle.

Aiheesta on puhumassa Kirkon Ulkomaanavun työntekijä Johanna Tervo, humanitaarisen avun asiantuntija vankalla kokemuksella.

Kuva: Noora Näppilä