Mitä tehdä, kun tulva vie yhtäkkiä ruoan 200 perheeltä?
Kongon demokraattinen tasavalta on kärsinyt konfliktista jo 1990-luvulta lähtien. Sodat sekä eri kapinallisryhmien ja Kongon armeijan kesken pitkään jatkuneet taistelut ovat ajaneet puoli miljoonaa pakolaista ulos maasta. Lisäksi 2,5 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan maan sisäisesti. Ravitsemustilanne on huono: Maailman ruokaohjelman mukaan 6.3 miljoonaa ihmistä kärsii ruoanpuutteesta, viidesosa alle viisivuotiaista lapsista on aliravittuja ja lähes puolet lapsista kärsii anemiasta.
Tilanne on erityisen vaikea maan itäosissa. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n arvion mukaan idässä sijaitsevan Pohjois-Kivun maakunnan alueella asuu lähes miljoona maan sisäistä pakolaista. Kuusi kymmenestä ihmisestä kärsii alueella ruoan puutteesta.
Avun toimittaminen on usein vaikeaa muun muassa huonon tieverkoston takia ja alueella esimerkiksi sää tai taistelut saattavat tuoda ikäviä yllätyksiä avustusjärjestöjen toimintaan.
Näin kävi esimerkiksi Shashan pakolaisleirillä, joka sijaitsee Masisissa, Pohjois-Kivussa. Ruoka-avun tarve lisääntyi yllättäen radikaalisti, kun leirin ympäristössä tulvi lokakuussa 2014.
Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun apulaiskoordinaattori John Kasereka kuvailee tilannetta hankalaksi, mutta on tyytyväinen lopputulokseen: ”Tulva tapahtui leirin naapurissa, noin kymmenen kilometriä toiminta-alueestamme. Arvioimme avuntarpeen ja vastasimme hätään ensimmäisenä järjestönä, mikä tarkoitti sitä, että jouduimme organisoimaan toimintaamme uudelleen, jotta saimme ruoan riittämään ylimääräiselle 200 kotitaloudelle. Paikalliset viranomaiset ja erityisesti alueen naiset, jotka usein työskentelevät pitkiä päiviä pelloilla, olivat erittäin kiitollisia avusta”.
Leirillä ja sen ympäristössä aliravitsemus on jatkuva ongelma — ei aina ruoan riittämättömyyden takia, vaan myös sen takia, että riittävää tietoa ravitsemuksesta ei ole.
Kirkon Ulkomaanapu vei leirille kesäkuun 2014 ja tammikuun 2015 välisenä aikana muun muassa maissijauhoja, papuja, riisiä ja, öljyä minkä lisäksi leirillä asuville ihmisille tarjottiin koulutusta viljelymenetelmistä, muun muassa pavun ja maissin siemeniä kylvämiseen sekä viljelyvälineitä. Järjestö auttoi lopulta kuuttasataa taloutta.
Helmikuussa 2015 pellot tuottavat Shashan leirillä jo hyvin ja ravitsemustilanne on parantunut. Maasta nousee muun muassa riisiä ja tomaattia.
Shashan leirillä asuvien ihmisten lisäksi ruokaa ja viljelyapua tarjottiin myös paikallisen väestön heikoimmassa asemassa oleville, esimerkiksi väliaikaisesti perheiden luo majoittuneille evakoille, joista monet ovat olleet paossa kotoaan vuosikymmeniä alueen taisteluiden takia.
Teksti ja kuvat: Tuuli Hongisto.