”Olemme samaa ihmiskuntaa” – turvapaikanhakijoiden videot kiinnostavat
Jyväskylässä syntyy videoita turvapaikanhakijoiden elämästä Omin sanoin -hankkeen viimeisessä pajassa. Hanke on antanut nuorille turvapaikanhakijoille mahdollisuuksia osallistua, murtanut ennakkoluuloja ja lisännyt ymmärrystä. Videoissa käsitellään inhimillisiä teemoja, jotka kiinnostavat muitakin kuin turvapaikanhakijoita.
”Videotyöpaja on minulle mahdollisuus päästä tekemään sitä, mitä rakastan”, sanoo irakilainen Alhussein, yksi Jyväskylässä syyslauantaisin pidettävän Omin sanoin -videotyöpajan osallistujista. Alhussein katsoo paljon elokuvia ja on oppinut sujuvan englanninkielensä suurelta osin elokuvien kautta.
Omin sanoin -projektissa nuoret turvapaikanhakijat tekevät videoita heille tärkeistä aiheista. Tavoitteena on antaa heille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.
”Olen todella iloinen tästä mahdollisuudesta näyttää videon kautta elämääni suomalaisille”, sanoo afganistanilainen Fazlahmad.
Hänellä on suomalaisille viesti: älkää tuomitko turvapaikanhakijoita niin nopeasti.
”Olemme eri värisiä ja meillä on erilaisia kieliä. Mutta olemme kaikki ihmisiä. Kulttuurit ovat erilaisia, mutta ihmiset samaa ihmiskuntaa.”
”Me emme valinneet tätä elämää: sotaa, sisällissotaa. Minä en valinnut syntyä afganistanilaiseksi”, Fazlahmad sanoo.
Videopajan osallistujat ovat iältään viidestätoista kolmekymppisiin. Kaikkien mukaan Suomessa on parasta ihmiset, rauha ja kaunis luonto.
Positiivista energiaa
Kun ohjaaja, jyväskyläläistynyt irlantilainen videotoimittaja Ronan Browne neuvoo kuvakäsikirjoituksen tekoa, kaikki kuuntelevat tarkkaan. Työpajan kieli on englanti. Osallistujat tulkkaavat niille, jotka eivät kieltä osaa.
Työpaja on mahdollisuus päästä tekemään jotakin myönteistä ja oppia uutta.
”Saan tästä positiivista energiaa. On hienoa ja motivoivaa saada olla osa jotakin”, sanoo irakilainen Bahaa Al-Deen, joka odottaa päätöstä turvapaikkahakemukseensa eikä siksi ole päässyt kouluun tai töihin.
”Tuntuu todella hyvältä tulla tänne videopajaan. On tärkeää päästä kertomaan ihmisille, mitä turvapaikanhakijoille tapahtuu”, sanoo pajan toinen vetäjä irakilainen Ghazi.
Moni videopajan osallistujakin on odottanut päätöstä turvapaikkahakemukseensa jo kauan. Epätietoisuudessa on raskasta elää.
”Emme ole tulleet Suomeen ilman syytä. Toivomme vain saavamme elää rauhassa”, Ghazi sanoo.
”Toivon, että maahanmuuttovirastokin näkisi ihmiset, jotka ovat tehneet vaikean pakomatkan ja jotka ovat jo pitkään odottaneet päätöstä tulevaisuudestaan. Olen surullinen heidän puolestaan.”
(juttu jatkuu videon jälkeen)
Alhussein suunnittelee videota, jossa kielteinen turvapaikkapäätös on kuin tarttuva tauti, joka alkaa levitä.
Fazlahmad haluaa videollaan kertoa naisten huonosta asemasta Afganistanissa: ”Naiset eivät ole tasa-arvoisia eikä heillä ole sananvapautta. Jos mies käskee, heidän on pakko totella.”
Opetuksen jälkeen osallistujat siirtyvät Glorian aulan pöytiin ja alkavat ryhmissä hahmotella videoiden kuvakäsikirjoituksia isoille paperiarkeille.
Yleisönäytöksissä hyvä tunnelma
”On ollut ilo seurata osallistujien intoa ja iloa oman videon teosta sekä mahdollisuudesta välittää viestiään yleisölle. Oma aktiivisuus on ollut tärkeää. Videoissaan nuoret turvapaikanhakijat ovat halunneet kertoa, että he ovat tavallisia ihmisiä, samanlaisia kuin sinä ja minä”, kertoo Omin sanoin -hankkeen projektikoordinaattori Elina Mäkilä.
Työpajojen lisäksi hankkeen yhtä tärkeänä osana on ollut järjestää pajojen päätteeksi yleisönäytöksiä, joissa osallistujat ovat näyttäneet videoitaan ja keskustelleet yleisön kanssa elokuvien herättämistä kysymyksistä.
Yleisönäytökset ovat tärkeä päätös videopajoille. Osallistujat ovat näytösten keskiössä. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen konkretisoituu.
”Eri puolilla Suomea järjestettyjen yleisönäytösten yhteydessä syntynyt myönteinen vuorovaikutus suomalaisten kanssa on ollut palkitsevaa niin tekijöille kuin yleisölle”, Mäkilä sanoo.
Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkoston Changemakerin kaksivuotisen Omin sanoin -hankkeen työpajoja on Jyväskylän lisäksi järjestetty Helsingissä, Espoossa, Kirkkonummella, Turussa, Hämeenlinnassa, Lammilla, Oulussa Pudasjärvellä ja Tampereella.
Jyväskylässä syntyneet videot esitetään 29.11. kulttuurikeskus Gloriassa. Tilaisuudessa on myös mahdollista keskustella tekijöiden kanssa.
Hankkeen päätöstilaisuus Omin sanoin—yhteisin kuvin turvapaikanhakijoiden todellisuudesta pidetään Kino Andorrassa & Dubrovnik Lounge and Lobbyssa Helsingissä 22.11. alkaen kello 17:30.
Yksityisyyden suojelemiseksi osallistujat esiintyvät jutussa pelkillä etunimillä.
Lue lisää ja katso videoita:
changemaker.fi/ominsanoin
Omin sanoin -päätöstilaisuuden Facebook-sivu:
www.facebook.com/events/1856844501297165/
https://www.youtube.com/watch?v=80GU2QtX03U&t=7s