Etelä-Sudan uhkaa taas luisua sisällissotaan – pakolaisten määrä koettelee keskuksia Ugandassa
Etelä-Sudanin humanitaarinen tilanne on heikko. Naapurimaa Uganda ponnistelee selviytyäkseen eteläsudanilaisten pakolaisten määrästä.
Pula ruoasta riivaa Etelä-Sudanin pääkaupunkia Jubaa. Kauppoja on suljettu ja toreja tuhottu.
Osa myyjistä on lopettanut työnsä, koska heidän tavaransa on ryöstetty. Jäljellä olevien ruokatarvikkeiden hinnat ovat pilvissä, kertoo Kirkon Ulkomaanavun rauhantyön koordinaattori Marie Makweri Etelä-Sudanissa.
Ulkomaanapu jakaa kodeistaan paenneille ihmisille maissijauhoa, kuivattuja papuja, ruokaöljyä ja suolaa ainakin syyskuun loppuun saakka.
”Ylivoimaisesti suurin osa ruokatarvikkeista tulee Ugandasta. Tiet sinne ovat olleet poikki”, Makweri sanoo.
Riskialtista työtä
Heinäkuussa leimahtaneet taistelut ovat laantuneet Jubassa. Makwerin mukaan moni kaupunginosa on silti turvaton. Asukkaita kuolee tai loukkaantuu väkivaltaisuuksissa lähes päivittäin. Ihmisiä on tavallista vähemmän liikkeellä.
Myös humanitaarinen työ Etelä-Sudanissa on muuttunut entistä vaarallisemmaksi. Joulukuun 2013 jälkeen maassa on kuollut 59 avustustyöntekijää.
Heinäkuussa Ulkomaanapu evakuoi osan Juban-toimistostaan Kenian Nairobiin. Toimisto on nyt jälleen avattu, mutta tilanne on edelleen hyvin epävakaa ja arvaamaton. Sisällissodan riski on todellinen.
”Konflikteissa on aina odotettavissa takapakkeja ja sivuaskelia, jotka muuttavat toimintaympäristöä. Näissä tilanteissa Ulkomaanavun työ on entistäkin tärkeämpää”, Makweri toteaa.
Vastaanottokeskukset koetuksella
Etelä-Sudanissa konfliktin osapuolten, presidentti Salva Kiirin ja entisen varapresidentin Riek Macharin vuosi sitten solmiman rauhansopimuksen toimeenpano on vaakalaudalla. Yhteenottoja käydään edelleen ympäri maata.
Aseryhmät rekrytoivat ja sieppaavat riveihinsä myös lapsisotilaita. YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että konfliktin alusta lähtien noin 16 000 lasta on päätynyt taistelijoiksi, ja järjestö uskoo että tahti on kiihtymässä.
Sisäisiä pakolaisia on yli 1,6 miljoonaa ja 800 000 on jättänyt Etelä-Sudanin.
Naapurimaista Uganda on ottanut heistä vastaan reilun kolmasosan. Tilanne koettelee valtiota ja järjestöjä, kertoo Ulkomaanavun projektikoordinaattori Kaisa Huhtela Ugandassa.
Adjumanin kolmessa vastaanottokeskuksessa oli elokuun puolivälissä yhteensä noin 40 000 pakolaista, vaikka tilat on suunniteltu vain muutamalle tuhannelle. Rekisteröinti on täysin ruuhkautunut.
Keskuksissa on suuri pula käymälöistä, puhtaasta vedestä ja ruoasta. Maailman ruokaohjelma WFP on joutunut puolittamaan ennen heinäkuuta saapuneiden pakolaisten ruoka-annoksia. Leikkauksia on mahdollisesti luvassa lisää. Pakolaisia odotetaan vielä kymmeniätuhansia syksyn mittaan.
”Telttakankaisten, väliaikaisten vastaanottokeskusten tyhjentäminen onkin nyt tärkeysjärjestyksessä korkealla, jotta esimerkiksi kolera ei pääsisi enempää leviämään”, Huhtela sanoo.
Monet lapset saapuvat koulukirjojen kanssa ja kertovat haluavansa jatkaa koulunkäyntiä Ugandassa. Esimerkiksi pohjoisen Pagrinyassa on kuitenkin vain yksi peruskoulu. Sinne tällä hetkellä sijoitetuista pakolaisista jopa 70 prosenttia eli 20 000 on kouluikäisiä lapsia.
Ulkomaanapu rakentaa Pagrinyaan parhaillaan koululuokkia ja käymälöitä sekä opettajille asuntoja noin 300 koululaisen ja 12 opettajan tarpeisiin. Lisää koululuokkia tarvittaisiin pelkästään Pagrinyaan tällä hetkellä yli 300.
Etelä-Sudanissa Ulkomaanapu tukee kirkkojen neuvostoa rauhantyössä. Töitä tehdään lähes kellon ympäri.
”Tavoitteena on saada konfliktin osapuolet pitäytymään rauhansopimuksessa ja heinäkuussa solmitussa tulitauossa sekä sitoutumaan rauhanomaisen ja neuvotellun sovun löytämiseen”, kertoo Makweri.
Auta Etelä-Sudanin pakolaisia
Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04
Viesti: ”Etelä-Sudan”