Jännittynyt tilanne Kongossa
Spekulaatio Kongon demokraattisen tasavallan vaalilain uudistuksesta on aiheuttanut mittavia levottomuuksia maassa. Tänään torstaina, 22. tammikuuta, maan senaatti Kinshasassa joko hylkää tai hyväksyy vaalilain muutoksen, joka edellyttäisi mittavaa väestönlaskentaa ennen seuraavia presidentinvaaleja.
Kongossa tämä on nähty selkeänä yrityksenä pitkittää presidentti Joseph Kabilan toimikautta presidenttinä. Koska presidentinvaalit tulisi järjestää vuonna 2016, ei olisi mitenkään mahdollista, että Kongon kokoisessa erittäin huonojen liikenneyhteyksien maassa vastaava väestönlaskenta saataisiin tehtyä näin nopeassa ajassa.
Kongon valtion hallintokoneisto on ottanut järeät keinot kansalaisten liikehdinnän ja tiedonkulun hillitsemiseksi. Internet ja tekstiviestiliikenne ovat olleet poissa toiminnasta jo kolmatta päivää.
Goman kaupungissa itäisessä Kongossa, jossa Kirkon Ulkomaanavun maatoimisto sijaitsee, opiskelijat ovat osoittaneet mieltään, kun professorina Goman yliopistossa toiminut opposition edustaja vangittiin yllättäen. Mielenosoituksissa ei ole myöskään vältytty siviiliuhreilta. Kaupat ovat sulkeneet ovensa.
Katolisen kirkon kardinaali Monsengwo Pasinya on kehottanut kansalaisia vastustamaan hallitusta ja sen yrityksiä vaikuttaa presidentin kahden toimikauden politiikkaan. Kirkolla on huomattava yhteiskunnallinen asema Kongossa.
Senaatin äänestys venynee myöhään yöhön. Sitä seuraa varmasti miljoonat kongolaiset, mikäli radio tai viestiliikenne maassa toimii. Huominen voi olla erilainen päivä Kongossa.
Marjo Mäenpää
Kirjoittaja työskentelee Kirkon Ulkomaanavun väliaikaisena maajohtajana Kongon demokraattisessa tasavallassa.