Keski-Afrikan tasavalta kiinnostaa suurvaltoja
Maailman huomio ei ole kohdistunut Keski-Afrikan tasavaltaan. Syyrian konflikti, Jemen, Brexit, suurvaltapolitiikka ja Trump ovat vieneet kaiken palstatilan.
Keski-Afrikan tasavalta näkyi mediassa lähinnä vuosina 2013 ja 2014, kun konflikti oli rajuimmillaan. Maassa on kuitenkin ollut epävakaata pitkään sen jälkeenkin. Aseelliset ryhmät hallitsevat vähintään 80 prosenttia maan pinta-alasta, samalla kun FACA – maan oma armeija – on voimaton.
Kävin Keski-Afrikan tasavallassa viime kuussa tukemassa KUA:n maatoimistoa humanitaarisen avun hankkeiden raportoinnissa. Mikään ei näytä päällisin puolin muuttuneen siitä, kun olin käymässä maassa viimeksi toukokuussa 2017. Tosin kiinalaiset ovat vuodessa rakentaneet lähes valmiiksi suuren tornitalon pääkaupunki Banguin keskustaan. Muuten kaupungin keskusta on kuin suoraan 70-luvulta.
Uusi maailmanjärjestys kuitenkin muovautuu sellaisissa maissa kuten Keski-Afrikan tasavalta. Kaukana kaikesta, mutta täynnä luonnonrikkauksia, joita nouseva kehittyvä maailma tarvitsee. Ihmisoikeudet ovat toissijaisia, eivätkä keskiafrikkalaiset koe asiakseen kritisoida Kiinan tai Venäjän ihmisoikeustilannetta.
Venäjä onkin viime aikoina investoinut Keski-Afrikkaan. Venäläiset sotilaat jopa kouluttavat maan armeijaa. Samalla Keski-Afrikan tasavalta hakee uutta valtatasapainoa, jota entinen siirtomaaisäntä Ranska on aiemmin pitänyt otteessaan. Voi jopa olla, että vallankaappaukset Keski-Afrikan tasavallassa vähenevät nyt, kun useammalla suurvallalla on maassa intressejä.
Keski-Afrikan tasavallan maaperä on rikasta. Aina kun menen Berberatin kaupunkiin lähelle Kamerunin rajaa, timantit muistuttavat olemassaolostaan. Jopa talojen seiniin on piirretty timanttien kuvia. Minulle kerrotaan, että sateiden tullessa tavalliset ihmiset alkavat huuhtoa mineraaleja pihoillaan.
Täältä, kaukana kaikesta, timantit matkaavat kohti timanttikeskittymiä kuten Dubaita. Jo rajan takana Kamerunissa timanttien hinta kaksinkertaistuu, ja Dubaissa se moninkertaistuu. Keski-Afrikan tasavallassa aika moni vähänkin valtaapitävä on mukana timanttikaupassa. Jopa viranomaiset, joiden pitäisi taata alueen turvallisuus, tukevat kapinallisia, jotka hallitsevat kaivoksia ja pitävät yllä epävakautta. Kuulin, että jopa jotkut YK:n rauhanturvaoperaatio MINUSCAn sotilaista olisivat sekaantuneet timanttikauppaan, mutta Keski-Afrikka on tunnettu huhupuheista. Kaikkeen kuulemaansa ei aina kannata luottaa sataprosenttisesti.
Unohdetun valtion lapset keräävät timantteja eivätkä käy koulua, vaikka kampanjoimme koulunkäynnin puolesta ahkerasti. Ilman koulutusta, miten voi syntyä uusi sukupolvi, joka kyseenalaistaa nykymenon? Pienet lapset kyhäilevät teille puuesteitä, jotta autojen pitäisi maksaa jotain ennen kuin jatkavat matkaansa. Tässäkö syntyy uusi sukupolvi kapinallisia?
Koska Keski-Afrikan maaperä on äärettömän hedelmällistä, potentiaalia viljellä olisi äärettömästi. Tietoa ja taitoa kuitenkin tarvittaisiin paljon enemmän. Hyvä esimerkki tästä on erään kaivon rakentamisen tarina. Kaivoa oli porattu 30 metrin syvyyteen, josta vettä löytyi. Seuraavana aamuna vesi kaivosta oli kuitenkin kadonnut. Paikalliset työntekijät olivat todenneet, että tapaukseen täytyi liittyä jotakin maagista, yliluonnollista ja selittämätöntä. Kun kaivoa sitten porattiin 60 metriin saakka, vettä löytyikin uudestaan ja sen jälkeen se myös pysyi kaivossa.
Mutta, kehitystä tapahtuu. Pienet aurinkopaneelit ovat löytäneet tiensä savimajojen katoille. Paneelin saa noin 30 euron hintaan. Nyt syrjäisilläkin seuduilla pystyy lataamaan kännykkää ja kuuntelemaan radiota. Kiinalaiset ovat aloittaneet projektin, jossa 10 000 keskiafrikkalaiseen kylään tulee satelliitti-tv. Teknologia on tullut tännekin!
Koulut avaavat taas ovensa syyskuussa Keski-Afrikassa. Kirkon ulkomaanapu on mukana, jotta mahdollisimman moni lapsi pääsee koulutielle.
Marjo Mäenpää
Humanitaarisen avun asiantuntija, KUA