Onnellinen päivä
Syyskuussa 2012 matkustin ensimmäistä kertaa Sierra Leoneen tutustumaan työhömme ja toimistoomme. Tulimme autolla Liberian pääkaupungista Monroviasta. Rajan ylitykseen meni reilu tovi, kun virkailijat koettivat löytää virheitä papereistamme, jotta voisivat pyytää rahaa.
Matka rajalta toimistollemme Bohon on noin 100 kilometriä. Matka kesti monta tuntia. Muutaman kerran oli rekka kiinni mudassa, ja kukaan ei päässyt ohittamaan kapealla tiellä, ja muutoinkin huonolla tiellä eteneminen oli hidasta. Mutta se oli vaivan arvoista, ihastuin maahan ja sen ihmisiin.
Sierra Leonessa Ulkomaanapu tukee kanalahanketta, jossa heikossa asemassa oleville naisille, kuten yksinhuoltajille ja leskille, on jaettu 30 kanaa kullekin. Hanketta pyörittävä kumppanijärjestömme ostaa kananmunat ja hoitaa jälleenmyynnin.
Tuolla ensimmäisellä matkallani sain osallistua iloiseen tapahtumaan: kanalahankettamme pyörittävä kumppanimme keräsi ensimmäistä kertaa kananmunat, ja naiset saivat tilinsä. Moni piti ensimmäistä kertaa kädessään noin 50 euroa vastaavaa summaa. Naiset olivat pukeutuneet parhaisiinsa. Eniten munia tuottanut pienkanalan pitäjä sai palkinnon. Onnellinen päivä.
Nyt olen jäähyväiskäynnillä Sierra Leonessa. Olen siirtymässä toisen järjestön palvelukseen Bamakoon, Maliin. Pyysin, voisimmeko käydä katsomassa, mitä noille viimeksi tapaamilleni naisille kuuluu. Välissä on neljä vuotta, ebola ja kaikki päivittäiset huolet.
Saavuimme kylään, ja kaikki näytti tutulta. Kävimme esittäytymässä kylän vanhimmalle, ja tuttuja kasvoja alkoi kerääntyä ympärille. Kaikki eivät olleet pystyneet ylläpitämään kanamäärää 30:ssa, mutta useimmilla oli edelleen kanoja. Monille se oli ollut ainoa toimeentulon lähde ebolan aikana, kun liikkuminen pois kylästä oli kiellettyä. Perhe saatiin pidettyä ruuassa. Muutama oli rakentamassa taloa, kananmunatienesteillä! Moni hoiti lasten koulumaksut niillä.
Nämä hetket ovat työni helmiä. Kun näkee, että joku on saanut kiinni elämästä, löytänyt ihmisarvonsa. Minun tulee ikävä jokaista pienkanalanomistaja naista, epäonnistuneita ja pärjänneitä. Nämä ovat myös menestystarinoita, naisten elämäntilanteen muuttumisesta hyötyy koko kyläyhteisö.
Leena Lindqvist on Kirkon Ulkomaanavun Länsi- ja Keski-Afrikan alue-edustaja.