Taifuunin tuhoa voi ehkäistä ennalta
Filippiineille osuu keskimäärin viisi tuhoisaa myrskyä vuodessa. Myrskyalueilla elävillä ihmisillä on paljon hiljaista tietoa siitä, miten tuhot syntyvät. Tämä tieto on otettava käyttöön, kun suunnitellaan, miten taifuuneihin voi valmistautua.
Seurasin viime viikolla Kirkon Ulkomaanavun filippiiniläisen kumppanijärjestön koulutusta, joka käsitteli katastrofiriskien vähentämistä. Koulutus järjestettiin kookospuiden viljelystä ja kalastuksesta elävässä köyhässä Odocin kylässä, joka tuhoutui pahoin taifuuni Haiyanissa reilu vuosi sitten.
Kyläläiset olivat erittäin motivoituneita tekemään töitä sen eteen, että seuraavasta myrskystä selvittäisiin mahdollisimman vähin vaurioin.
Filippiineillä on vain ajan kysymys, milloin seuraava myrsky iskee. Maahan osuu vuosittain noin 20 taifuunia, joista noin viisi on tuhoisia. Lisäksi Filippiinit sijaitsee mannerlaattojen välissä, joten täällä on myös maanjäristyksiä ja aktiivisia tulivuoria. Kovien sateiden aiheuttamat tulvat ovat yleisiä.
Kolmasosa filippiiniläisistä elää köyhyysrajan alapuolella eli noin eurolla päivässä. Köyhät kärsivät myrskyistä eniten, koska heillä on hyvin rajalliset mahdollisuudet suojautua.
Mutta jotakin on aina tehtävissä! Tieto siitä, mitä pitäisi tehdä, on itse asiassa jo olemassa – ei asiantuntijoilla tai avustustyöntekijöillä, vaan myrskyalueilla elävillä ihmisillä itsellään. Se pitää vain saada puhuttua yhdessä auki. Jos keinot riskien vähentämiseen vaativat rahaa, on tehtävä yhteinen avustusanomus.
”Tulin koulutukseen, koska halusin tietää, miten voin paremmin suojella perhettäni myrskyn tullessa”, sanoo Erlinda Torbeles, 48.
”Opin todella paljon uutta. Koska kylässämme ei ole evakuointikeskusta, meidän pitää esimerkiksi miettiä jo etukäteen, minne menemme suojaan, kun tulee voimakas myrsky. Kyläläisten pitää tehdä yhteistyötä. Se on todella tärkeää. Meidän pitää myös ratkaista, miten saamme levennettyä kylän keskellä virtaavan joen uomaa, koska joki tulvii kovien sateiden jälkeen.”
Itse olen aivan innoissani viikonlopun jälkeen. Katastrofituhojen ennalta ehkäisy on äärimmäisen tärkeää ja järkevää.
Nyt kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että Odocissa ja muissakin tällaisen avustustyön piirissä olevissa kylissä ehditään tehdä tarvittava ennen kuin seuraava myrsky iskee.
Ulla Kärki on Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja, joka työskentelee Filippiineillä taifuuni Haiyanin avustustyön viestintätehtävissä.