Tärkeitä vieraita lännestä – John Kerry sai selfien elefantinpoikasen kanssa
Nairobi on tarkoin vartioitu kaupunki. Töihin tai kauppaan ei pääse ilman turvatarkastusta. Siinä tutkitaan sekä nainen että auto. Aina, kun kaupungissa tapahtuu jotain erityistä, turvatoimia tiukennetaan. Hyvä niin. Viime viikolla kaupungin panivat sekaisin Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton ja ulkoministeri John Kerry.
Westlandsin kaupunginosassa oli kadunpätkiä suljettu. Ruuhkat ovat monenkertaiset tavanomaiseen verrattuna. Puomeja ja keltaisia teippejä vahtivat sotilaat aseiden kanssa. Hymy ja taivutteleva puhe ei riittänyt. Tutun hotellin sunnuntaibrunssille pitää kiertää toista kautta, koska meneillään oli state event – valtiollinen tapahtuma.
Tällä kertaa meitä tavallisia tallaajia kierrättivät amerikkalaiset huippunimet Bill ja Chelsea Clinton ja ulkoministeri John Kerry. He tulivat Keniaan vain kuukausi sen jälkeen, kun Somalian ääri-islamistinen al-Shabaab oli teurastanut liki 150 ihmistä Garissassa, vain noin 300 kilometrin päässä Nairobista. Nämä asiat liittyvät toisiinsa.
Ulkoministeri Kerryn vierailu alkoi käynnillä vuoden 1998 lähetystöiskussa kuolleiden muistomerkillä. Tuolloin asialla oli al- Qaida ja uhreja yli kaksisataa, heistä kymmenen amerikkalaisia. Kerryn viesti oli selväsanainen: terroristit häviävät aina. Jos tämä olisi totta, ei ulkomaisten huippupoliitikkojen käyntejä tarvittaisi. Heidän tarkoituksensa on viestiä, että Keniaa ja Somaliaa tuetaan taistelussa ääri-islamistista terrorismia ja ennen kaikkea al-Shabaabia vastaan.
Paluu Mogadishuun
Todellisen yllätyksen ulkoministeri järjesti piipahtaessaan alkuviikosta Mogadishussa, Somalian pääkaupungissa. Yhdysvallat jätti Somalian kaksikymmentä vuotta sitten. Kahden vuoden operaatio nälänhädän lievittämiseksi sisällissodan runtelemassa maassa päättyi nöyryyttävästi. Näyttävän paluun aikana Kerry tapasi Somalian presidentin ja parlamentin puhemiehen.
Visiitti kesti vain pari tuntia eikä ulkoministeri useimpien muiden vieraiden tavoin liikkunut lentokenttäalueelta mihinkään. Lupaavia sanoja ei Mogadishussakaan säästelty: ”Seuraavalla kerralla kävelen keskustassa”, Kerry julisti.
Ennen seuraavaa kertaa Yhdysvallat tunnustelee mahdollisuutta avata uudestaan suurlähetystö Mogadishuun. Sen ovat jo tehneet muun muassa Iso-Britannia ja Italia. Kunnianhimoinen tavoite on, että se tapahtuisi vielä Barack Obaman meneillään olevan presidenttikauden aikana. Yhdysvallat on antanut satoja miljoonia dollareita tukea Somalian armeijan kokoamiseen ja kouluttamiseen. Myös lennokki-iskut ovat olleet apuna täsmäiskuissa al-Shabaabia vastaan.
Suhteiden lämmittelyä
Kenia on Yhdysvaltain tärkein liittolainen itäisessä Afrikassa. Suhteet ovat olleet viileät pari vuotta, kun Kenian johto oli syytteessä vaaliväkivallasta Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Kun syytteet hylättiin, voitiin suhteita taas ruveta lämmittämään.
Ulkoministeri John Kerry ei tullut Nairobiin tyhjin käsin. Garissan terrori-iskun jälkeen virisi keskustelu ja sen jälkeen vaatimus, että maailman suurin pakolaisleiri Dadaab pitäisi sulkea. Leirillä on arviolta yhtä paljon somalipakolaisia kuin Garissan maakunnassa kantaväestöä, eli noin 600 000 henkeä. YK:n paluumuutto-ohjelma Somaliaan ei ole tuottanut tulosta, ja leirin sulkeminen aiheuttaisi uuden katastrofin. Amerikan tuliaiset olivat 45 miljoonaa dollaria pakolaisten auttamiseen. Ei siis tyhjä käynti ollenkaan.
Yhdysvallat on kaiken kaikkiaan vahvasti tukenut Keniaa terrorismin vastaisessa sodassa. Maa on saanut noin sata miljoonaa dollaria turvallisuusapua. Sillä summalla on parannettu rajavalvontaa, vahvistettu tiedustelua ja koulutettu väkeä puolustuksen ja turvallisuuden tarpeisiin.
Ennen kaikkea selfie
Koska amerikkalaiset osaavat julkisuuspelin, John Kerry vieraili myös Nairobin luonnonpuistossa, lentokentän kupeessa heti maahan saavuttuaan. Samalla hän näppäsi mainion selfien itsestään ja elefantin poikasesta.
Sekaan vielä ripaus sisäpolitiikkaa: mediassa kulkevat peräkkäin kuvat Kenian presidentin Uhuru Kenyattan ja John Kerryn kädenpuristuksesta ja kuvat varapresidentti William Rutosta julistamassa, ettei Keniassa ole tilaa homoseksuaaleille.
Ai niin ja mitä Clintonit täällä tekivät? He keräsivät rahaa Chelsean nimeä kantavalle säätiölle, mikä käyttää varojaan hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Keniassa.
Ja varsinainen turva-aalto kuohahtaa heinäkuussa, kun presidentti Barack Obama vierailee Keniassa. Onneksi olen silloin kesälomalla Suomessa.