Toiminnanjohtajalta: Me emme anna periksi

Vuonna 2023 työmme tavoitti lähes 1,4 miljoonaa heikoimmassa asemassa olevaa ihmistä. Tästä julkaisusta voit lukea lisää työstämme ja sen tuloksista.

JOTKUT ASIAT OVAT LUMOAVIA. Ne saavat ajan pysähtymään. Katse tarkentuu kohteeseen, ja mieli tyhjenee kilpailevista ajatuksista. Syys- tai kevätmyrskyssä huojuva puu lumoaa minut yhä uudelleen. Puu taipuu ajoittain niin paljon, että on käsittämätöntä, että se ei katkea. Puu ei anna periksi.

Kohtaan työssäni vuoden aikana satoja ihmisiä Suomessa ja maailmalla. He edustavat eri kansallisuuksia, yhteiskuntaluokkia, ammatteja ja elämänkohtaloita. He saattavat asua slummeissa tai valtion maksamissa virka-asunnoissa. Viime aikoina keskustelut ovat olleet lähes poikkeuksetta vakavia ja ilottomia. Gazan ja Ukrainan kauheudet ahdistavat. Erityisesti väkivallan keskellä elävien lasten kohtalo puristaa rintaa. Maailmanpolitiikka tuntuu täysin järjettömältä. Samalla toiset sodat ja konfliktit jäävät muiden varjoon kuten Sudanin järisyttävä sisällissota. Eikö pahuudella ole enää mitään pidäkettä ja ihmisyydellä arvoa?

Näyttää siltä, että vallanhimon, ahneuden ja silkan pahuuden tuulet huojuttavat ajatusta jakamattomasta ihmisarvosta. Ne horjuttavat myös sitoutumista ihmisoikeuksien puolustamiseen ja demokratian edistämiseen. Vaikka jakamaton ihmisarvo, ihmisoikeudet ja demokratia kuulostavat jotenkin teknisiltä ja ehkä etäisiltä käsitteiltä, niissä on kysymys yksinkertaisista asioista: olemme kaikki yhtä arvokkaita.

Meillä on oikeus saada tasapuolista kohtelua ja mahdollisuus vaikuttaa meitä koskeviin päätöksiin.

Kun epävarmuus kasvaa, vallanpitäjillä on kiusaus ummistaa silmät yhteisiltä globaaleilta haasteilta ja toivoa, että ne ratkeavat itsestään tai eivät ainakaan vaikuta meihin täällä Suomessa. Näin ei tietenkään ole. Usein ajatellaan myös, että konfliktit ratkeavat poliitikkojen toimesta ja maailma muuttuu tasa-arvoisemmaksi taloudellisen yhteistyön myötä. Tavallisten kansalaisten rooli vaikuttajina ja vallan vahtikoirina on unohdettu. Se koetaan liian pehmeänä tai ehkäpä jopa naiivina ajatuksena. Kasvavan globaalin väestön johtaminen ajautuu yhä harvempiin käsiin.

MAAILMAN MYRSKYTUULISTA huolimatta Kirkon Ulkomaanapu jatkaa työtä ihmisarvon puolesta. Työmme tuloksena kasvava joukko naisia ja nuoria voi vaikuttaa päätöksiin, jotka koskevat heitä. Yhä useammat lapset käyvät koulua ja nuoret työllistyvät saatuaan sellaisen ammatillisen koulutuksen, jolle on kysyntää. Rauhan parissa työskentelevät työntekijämme ovat ratkoneet konflikteja yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa. Käytännön oppeja tästä työstä on hyödynnetty esimerkiksi YK-diplomaattien koulutuksessa.

Vuonna 2023 työmme tavoitti lähes 1,4 miljoonaa heikoimmassa asemassa olevaa ihmistä. Tästä julkaisusta voit lukea lisää työstämme ja sen tuloksista.

Miten olemme onnistuneet tässä kaikessa? Mikä on mahdollistanut nämä erinomaiset tulokset? Ajattelen, että se on periksiantamattomuus. Työntekijämme, tukijamme ja avun saajat eivät ole pelänneet haasteita ja vastatuulta. Emme ole antaneet periksi.

Sydämellinen kiitos, että olet ollut mukana toiminnassamme osana periksiantamattomien yhteisöä.

Tomi Järvinen

Kirjoittaja

Tomi Järvinen

KUA:n toiminnanjohtaja / FCA Executive Director