Avustustyö Beirutissa on käynnistynyt nopeasti – mitä ihmiset tarvitsevat nyt

Beirut on raunioina elokuun 4. päivän valtavien räjähdysten jäljiltä. Nyt tiedetään, että ainakin 178 ihmistä kuoli ja yli 6000 ihmistä loukkaantui. Ainakin 30 ihmistä on vielä kateissa. Noin 300 000 ihmistä menetti kotinsa ja tarvitsee suojaa.

”Luulimme, ettei tilanne Libanonissa voisi enää muuttua huonommaksi. Sitten tapahtui tämä”, kuvasi avun perille vievän kumppanijärjestömme Norjan Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Benedicte Næss Hafskjold kaupunkilaisten tunnelmia.

Nainen seisoo vauriotuneen Beirutin sataman luona avustusjärjestön liivit päällä.

Norjan Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Benedicte Næss Hafskjold Beirutin sataman tuntumassa. Kuva: Joakim Elli/Norjan Kirkon Ulkomaanapu.

Libanon on ottanut vastaan eniten pakolaisia maailmassa maan väkilukuun suhteutettuna. Syyrian sodan pakolaisia on maassa noin 1,5 miljoonaa.

Maa kamppaili vakavan talouskriisin kourissa jo ennen koronapandemiaa. Koronaviruksen vuoksi käyttöönotetut rajoitukset heikensivät tilanne entuudestaan – ja sitten räjähti.

Mikä on tilanne Beirutissa nyt?

Tuho on valtava. Vaurioiden ja avun tarpeiden kartoitus on käynnissä. Hätäapua tarvitaan viikkojen ajan, jälleenrakennus tulee kestämään vuosia.

Kotien lisäksi räjähdys tuhosi yrityksiä, kuten kahviloita, ravintoloita ja hotelleja, moni menetti samalla toimeentulonsa ja työpaikkansa.

Kolme sairaalaa on suljettu ja kaksi muuta pahoin vaurioitunut. Noin 500 sairaalapaikkaa menetettiin. Kymmenet terveyskeskukset vaurioituvat. Välitöntä tukea tarvitsevat erityisesti perusterveydenhuolto, mielenterveyspalvelut sekä mobiiliklinikat.

Beirutin sataman kärsimien tuhojen pelätään edelleen heikentävän maan ruokaturvaa, joka oli jo menossa huonoon suuntaan talouskriisin ja koronaviruspandemian vuoksi. Satamassa sijaitsivat muun muassa isot viljasiilot. YK:n humanitaarisen avun toimiston OCHA:n mukaan satama toimii nyt noin 30 prosentin teholla normaaliin verrattuna, rajoilla on koronan vuoksi rajoituksia. Tuhannet ihmiset tarvitsevat välitöntä ruoka-apua.

Vedenjakelujärjestelmät ja vesitankit tuhoalueella kärsivät vaurioita. Vedenkeruu- ja jätehuoltojärjestelmien tuhoja arvioidaan vielä. Monet perheet tarvitsevat puhdasta vettä, vessoja, peseytymismahdollisuuksia ja hygieniatarvikkeita, kunnes peruspalvelut saadaan järjestettyä tuhoutuneille alueille.

Kodittomaksi jääneet perheet tarvitsevat väliaikaista majoitusta.

Katukuvaa Beirutista räjähdyksen jälkeen. Räjähdyksen seurauksena 300 000 ihmisen arvioidaan menettäneen kotinsa. Kuva: Norjan Kirkon Ulkomaanapu.

Maan terveysministeriö on huolestunut koronavirustartuntojen nopeasta lisääntymisestä. Räjähdyksen jälkeisessä kriisitilassa tartuntojen ehkäisy, testaus ja jäljittäminen on taka-alalla, ja tartuntojen määrän odotetaan edelleen kasvavan nopeasti.

Jopa 120 koulua, joissa käy 55 000 lasta, kärsi eri asteisia vaurioita. Monissa säilyneissä kouluissa majoittuu kotinsa menettäneitä perheitä, joten kouluja ei ehkä päästä avaamaan normaalisti syyskuussa, kun lukukausi alkaisi.

Jo syksyllä Libanonissa osoitettiin mieltä hallitusta vastaan talouskriisin ja inflaation vuoksi. Nyt tyytymättömyys ja turhautuneisuus on kanavoitunut laajoiksi mielenosoituksiksi, joissa Libanonin Punainen Risti raportoi yli 700 ihmisen loukkaantuneen. Hallitus on eronnut, ja ilmassa on jännitteitä. Maassa on voimassa poikkeustila.

Samalla vapaaehtoiset beirutilaiset raivaavat ja puhdistavat katuja ja koteja kansainvälisten avustustiimien rinnalla.

Miten Kirkon Ulkomaanapu auttaa?

Myönsimme heti räjähdyksen jälkeen 50 000 välittömään hätäapuun ja aloitti keräyksen Beirutin auttamiseksi. Suomalaiset ovat vastanneet avunpyyntöön ja keräys on tuottanut jo lähes 200 000 euroa. Olemme tästä todella kiitollisia, sillä ihmiset Beirutissa tulevat tarvitsemaan apua vielä pitkään.

Hätäavun toimittaa perille Norjan Kirkon Ulkomaanapu, jolla on tiimi paikan päällä Beirutissa ja hyvät suhteet paikallisiin kumppaneihin. Ensimmäiset avuntarpeen arvioinnit on tehty ja työn organisointi täydessä vauhdissa.

KUA:n myöntämät ensimmäiset 50 000 euroa ohjataan ruoka-apuun räjähdyksessä kotinsa menettäneille ja haavoittuvassa asemassa oleville perheille. Heille tarjotaan lämpimiä aterioita sekä jaetaan ruokapaketteja.

Kaksi avustustyöntekijää kasvomaskeissa pitele ruoka-astioita ja leipäpusseja käsissä kadulla.

Ensimmäiset ruoka-avustukset on jo jaettu perheille. Kuva: Joakim Elli/ Norjan Kirkon Ulkomaanapu.

”Suunnittelemme jo avustustyön jatkoa. Työ on tärkeä koordinoida YK:n ja muiden avustustyön toimijoiden kanssa, jotta varmistetaan haavoittuvimmassa asemassa olevien auttaminen ja vältetään päällekkäisyydet. Monen päällekkäisen kriisin kanssa kamppailevassa Libanonissa Beirutin jälleenrakennus tulee kestämään vuosia”, sanoo humanitaarisen avun asiantuntija Risto Ihalainen.

Sinä voit auttaa

 

Teksti: Minna Elo
Pääkuva: NurPhoto/ Lehtikuva/ STR.