Gaza on maailman vaarallisimpia paikkoja oppia ja opettaa – jo yli 400 opettajaa kuollut sodassa
Maailman opettajien päivänä 5.10. ajatukset kääntyvät Gazaan, jossa sodan keskellä elävät lapset ja nuoret ovat olleet pian vuoden ilman virallista opetusta. Kirkon Ulkomaanavun uusi työ Gazassa keskittyy koulutukseen ja psykososiaaliseen tukeen vaikeassa humanitaarisessa tilanteessa.
Gaza on tällä hetkellä maailman vaarallisimpia paikkoja mitä tulee oppimiseen ja opettamiseen.
“Gazan koulujen tilanne on katastrofaalinen. Gazassa elävät lapset ovat vakavasti traumatisoituneita. He eivät ole päässeet kouluun kokonaiseen vuoteen, vaikka juuri se olisi lapsille kriisin keskellä erityisen tärkeää. Koulu ja ammattitaitoiset opettajat tarjoavat lapsille rutiineja ja mahdollisuuden unohtaa sota edes hetkeksi”, Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Sabina Bergholm painottaa.
Maailman opettajien päivää vietetään 5.10. Päivän tarkoitus on muistuttaa opettajien tekemän työn merkityksestä sekä opettajien koulutukseen ja työoloihin panostamisen tärkeydestä.
Gazassa opettajilla ei ole mahdollisuutta tehdä työtään turvallisessa ympäristössä.
Gazan sodassa on kuollut vuoden aikana yli 10 000 koululaista ja yli 400 opettajaa ja muuta kasvatusalan ammattilaista. Lisäksi yli 16 000 oppilasta ja 2400 opettajaa on haavoittunut. Tiedot ovat peräisin Gazan koulutusministeriöstä, ja ne ovat luettavissa YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n tiedonannosta (2.10.2024).
Noin 625 000 Gazan koululaista ja opiskelijaa ei pääse virallisen opetuksen pariin. 87 prosenttia koulurakennuksista on joko tuhoutunut tai kärsinyt vakavia vahinkoja.
Yksistään syyskuun 2024 aikana Gazan kouluihin kohdistui 17 ilmaiskua. OCHA:n tietojen mukaan 14 koulussa oli iskujen aikaan pakolaisia. Kouluihin iskeminen on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaista.
“Koulut eivät koskaan saa olla pommitusten kohteita. Gazan sodassa kouluja on käytettyä myös pakolaisten majoituspaikkoina. Kouluihin kohdistuneissa iskuissa on kuollut ja loukkaantunut valtavasti siviilejä. Kun sota päättyy, myös opetuksen uudelleen käynnistäminen kouluissa on vaikeaa, sillä kouluja ei joko ole tai ne ovat sodassa vaurioituneita”, Bergholm sanoo.
KUA aloittaa työn Gazassa koulutuksen ja henkisen tuen parissa
Koulutus hätätilanteissa on Kirkon Ulkomaanavun työn ydintä. Kriisien ja katastrofien keskellä koulunkäynti tarjoaa lapsille sekä mahdollisuuden jatkaa oppimista että turvaa ja rutiineja.
Kirkon Ulkomaanapu on vastikään aloittanut osana uutta alueellista hätäavun operaatiotaan työn, jonka tavoitteena on lisätä koulunkäynnin mahdollisuuksia sekä psykososiaalisen tuen tarjontaa Gazassa.
Kumppanijärjestöjen kanssa tehtävä työ tavoittaa erityisesti traumatisoituneita ja sodassa vammautuneita lapsia sekä opettajia ja muita aikuisia heidän ympärillään.
“Gaza Cityyn perustetaan väliaikaiskoulu, jossa järjestetään erilaisia koulunkäynnin aktiviteetteja ja tuki- ja lisäopetusta. Työssä on mukana gazalaisia opettajia, joille tarjotaan psykososiaalista tukea ja mahdollisuus osallistua koulutuksiin opettamisesta kriisitilanteissa”, Bergholm kertoo.
Hanke on merkittävä myös siksi, että sodan keskellä olleet oppilaat ovat olleet pian vuoden ilman virallista opetusta. Vain pieni osa Gazan lapsista ja nuorista on pystynyt vuoden aikana osallistumaan epäsäännöllisesti koulunkäyntiä muistuttavaan toimintaan.
“Opettajat ovat lapsille sekä oppimisen mahdollistajia että tärkeitä aikuisia, jotka tuovat turvaa ja tukea raskaissa elämänvaiheissa. Siksi KUA satsaa opettajien tukemiseen ja lisäkouluttamiseen kriisin keskellä. Olemme nähneet sen positiivisen vaikutuksen, jonka pätevä opettaja voi saada aikaan oppilaissaan”, Bergholm painottaa.
Gazan sota on vaikeuttanut tilannetta myös miehitetyllä Länsirannalla, jossa Kirkon Ulkomaanavun Opettajat ilman rajoja -verkosto on tukenut opettajia myös viime vuoden aikana.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Maajohtaja Sabina Bergholm, +358 40 669 3930, sabina.bergholm@kua.fi
Jutun kuvassa gazalaislapset osallistuvat oppitunnille telttakoulussa Deir-al-Balahin kaupungissa keskisessä Gazassa 28.9.2024. Vain pieni osa Gazan lapsista on päässyt osallistumaan koulunkäyntiä muistuttavaan toimintaan viime vuoden aikana. Kuva: Xinhua.
Voit tukea hätää kärsiviä lapsia ja heidän perheitään lahjoittamalla KUA:n verkkosivuilla. Voit lahjoittaa myös MobilePaylla numeroon 44970 tai tilisiirrolla Osuuspankki FI08 5723 0210 0215 (viite 4886).