Gazan jälleenrakennuksessa koulutuksen turvaaminen on elintärkeää

Perjantaina 24. päivänä tammikuuta vietetään kansainvälistä koulutuksen päivää.

GAZAN LAPSET eivät ole päässeet kouluun yli 15 kuukauteen. Kaikkiaan Gazassa on noin 658 000 kouluikäistä lasta. Lisäksi alueelle kohdistuneet pommitukset ovat tuhonneet 95 prosenttia koulurakennuksista.

”Tämä on kollektiivinen epäonnistuminen lasten oikeuksien toteuttamisessa. Jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen riippumatta siitä, missä olosuhteissa hän elää”, sanoo toiminnanjohtaja Tomi Järvinen Kirkon Ulkomaanavusta (KUA).

Perjantaina 24. päivänä tammikuuta vietetään kansainvälistä koulutuksen päivää. Kirkon Ulkomaanapu muistuttaa, että koulutussektorin toipumisen on oltava korkealla jälleenrakennustarpeiden listalla Gazassa ja siihen on ohjattava riittävästi resursseja.

KUA:n työ keskittyy Gazassa koulutukseen ja psykososiaaliseen tukeen. KUA myös kartoittaa kumppaneidensa kanssa mahdollisia lisätoimia, joilla Gazan humanitaariseen hätään voidaan vastata. Ennen viime viikonloppuna voimaan astunutta tulitaukosopimusta humanitaarinen työ on ollut Gazassa äärimmäisen vaikeaa ja vaarallista. Laajojen tuhojen vuoksi avun toimittaminen perille on edelleen hyvin haastavaa.

GAZASSA on sotatoimien vuoksi kuollut vuoden aikana 12 391 koululaista ja yli 500 opettajaa ja muuta kasvatusalan ammattilaista. Lisäksi yli 20 000 oppilasta ja 2 675 opettajaa on haavoittunut. Tiedot ovat peräisin Gazan koulutusministeriöstä, ja ne ovat luettavissa YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n sivuilta. (Luku päivitetty 22.1.2025)

Tulitauko on vasta ensimmäinen askel. Gazan humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen ja Kirkon Ulkomaanapu painottaa, että alueelle on taattava riittävä humanitaarinen apu.

”Yksikään lapsi ei välittömästi kuole koulutuksen puutteeseen. Siksi monet humanitaarisen avun rahoittajat näyttävät katsovan, että kouluun kyllä ehtii myöhemmin, kun on ensin vastattu ihmisten ruoan, puhtaan juomaveden ja suojan tarpeisiin”, sanoo Järvinen.

”Tällainen ajattelu on kuitenkin lasten oikeuksien toteutumisen kannalta ongelmallista. Pääsy säännölliseen koulutukseen antaa turvaa koko loppuelämäksi. Koululaisen rooli suojaa erityisesti tyttöjä liian varhaiselta avioliitolta ja äitiydeltä ja kaikkia lapsia lapsityövoimaksi joutumiselta kriisien jälkeisessä äärimmäisessä niukkuudessa.”

KRIISEISTÄ JA SODISTA huolimatta vanhemmat kaikkialla maailmassa nostavat lasten koulutuksen korkealle tarpeidensa listalla. Näin on myös Gazassa, jonka hyvästä koulutustasosta kertoo se, että yli 96 prosenttia väestöstä oli lukutaitoisia ennen viime kuukausien sodan aiheuttamaa tuhoa.

Koulutuksen turvaaminen Gazan lapsille ja nuorille ei ole vain yksilöiden oikeus, se on Gazan rauhanomaisen tulevaisuuden kannalta välttämätöntä. Vaikka Gazan pysyvä rauhoittuminen ja systemaattinen jälleenrakennus ovat vielä jossain horisontin takana, on koulutusjärjestelmä saatava toimimaan kiireellisesti.

”Jos tarkastelemme humanitaaristen kriisien elinikäisiä vaikutuksia, erityisen paljon hävittävää on kouluikäisillä lapsilla”, Järvinen muistuttaa.

Lisätietoja:

Maajohtaja Sabina Bergholm, +358 40 669 3930, sabina.bergholm@kua.fi

Viestinnän asiantuntija Elisa Rimaila, +358 50 599 6986, elisa.rimaila@kua.fi