Konfliktit, rauha ja demokratia herättivät keskustelua SuomiAreenassa
Viime vuosina konfliktit ja kriisit ovat tulleet aiempaa lähemmäksi suomalaisia, ja keskustelu aiheesta kävi vilkkaana SuomiAreenassa. Demokratia ei toteudu ilman dialogia ja vaivannäköä, muistuttaa KUA:n Tomi Järvinen.
Rauha ja demokratia olivat ajankohtaisina puheenaiheina Kirkon Ulkomaanavun ja Demo Finlandin järjestämässä kutsuvierastilaisuudessa, johon osallistui puolueiden, rauhantekijöiden, kansalaisyhteiskunnan, uskonnollisten toimijoiden ja yritysten edustajia.
Tilaisuus kantoi nimeä “Sotien ja konfliktien aikakausi – tuoko demokratia vakautta?”, ja se järjestettiin Porissa SuomiAreenan yhteydessä.
“Demokratiaa ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Siihen on havahduttava myös Suomessa. Demokratian puolustaminen vaatii dialogia ja vaivannäköä”, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen muistuttaa.
Viime vuosina konfliktit ovat tulleet aiempaa lähemmäksi suomalaisia, ja konflikteissa henkensä menettäneiden määrä on lisääntynyt. Taustalla vaikuttavat esimerkiksi sodat Ukrainassa ja Gazassa sekä lukuisat muut aseelliset konfliktit esimerkiksi Etiopiassa ja Myanmarissa.
“Demokratialla on vahva yhteys rauhaan. Autoritaariset hallinnot eivät ole uhka vain omille kansalaisilleen, vaan myös turvallisuudelle ja vakaudelle kaikkialla maailmassa”, Demo Finlandin toiminnanjohtaja Anu Juvonen kertoo.
Nuoret ja heidän tulevaisuutensa toistuivat puheenvuoroissa
Mikkelin piispa Mari Parkkinen piti tilaisuudessa puheenvuoron, jossa hän korosti, että myös uskonnollisten yhteisöjen tehtävänä on rakentaa rauhaa. Parkkinen muistutti, että rauha edistyy parhaiten silloin, kun sen taustalle on rakentanut hyvää vuorovaikutusta, jopa ystävyyssuhde.
Tilaisuudessa käydyissä keskusteluissa korostuivat myös nuoret ja heidän tulevaisuutensa.
“Ajattelen, että nuorissa on meidän tulevaisuutemme, ja sen vuoksi kannan suurta murhetta maailman konflikteista. Sukupolvilta toisille kantautuvat traumat ovat tulevaisuudessakin syitä konflikteille”, Parkkinen pohtii ja lisää, että traumoja pystytään toki purkamaan mutta se vie paljon aikaa.
Myös KUA:n Tomi Järvinen painottaa, että nuorten on oltava entistä vahvemmin mukana päätöksen teossa sekä demokratian ja rauhan rakentamisessa.
“Meidän pitää ajatella yhä enemmän, miten nuoret voivat jatkossa nähdä toivon näkökulmia ympärillään”, Järvinen pohtii.
Tilaisuudessa kuultiin myös puheenvuorot Amazon Web Servicesin Suomen ja Norjan yhteiskuntasuhdejohtaja Ida Schaumanilta sekä videon välityksellä Kirkon Ulkomaanavun Etelä-Sudanin maajohtajalta Seme Nelsonilta.
Kirkon Ulkomaanapu oli mukana myös keskiviikkona 26.6. järjestetyssä Helena Ranta Forumin ohjelmassa “Globaalit kriisit – mitä voimme tehdä rauhan ja vakauden eteen?”. Ohjelmassa nähtiin videoterveisiä Etelä-Sudanin Kajo-Kejissä järjestetystä rauhankonferenssista, jossa KUA järjesti yhdessä kumppaninsa Multi-Partner Trust Fundin kanssa.
Teksti ja kuvat: Ulriikka Myöhänen