KUA avaa kenttätoimiston Etelä-Sudanin Yeihin vastatakseen kasvaviin humanitaarisen avun tarpeisiin
Yei oli Etelä-Sudanin toiseksi suurin kaupunki, ennen kuin sisällissota pakotti asukkaat pakenemaan naapurivaltioihin vuonna 2016. Kolme vuotta myöhemmin olot Ugandan pakolaisasutusalueilla sekä toivo rauhasta on houkutellut ihmisiä palaamaan.
Kirkon Ulkomaanapu (KUA) laajentaa työtään Etelä-Sudanissa sisällissodan repimälle Equatoria-alueelle. Taistelut ovat vaikuttaneet voimakkaasti Yein kaupunkiin vuodesta 2016 lähtien.
Etelä-Sudanin vilja-aittana tunnettu Yei oli aiemmin tärkeä kaupankäynnin keskus, josta toimitettiin ruokaa pääkaupunki Jubaan sekä muualle maahan, KUA:n työntekijä ja uuden kenttätoimiston johtaja David Oliver Taban kertoo.
Kolme vuotta sitten alkanut sisällissota pakotti ihmiset luopumaan kodeistaan ja jättämään peltonsa lakastumaan. Tänä vuonna turvallisuustilanne maassa on kuitenkin alkanut tasaantua, ja monet ovat alkaneet miettiä paluun mahdollisuutta.
”Palaajat löytävät omaisuutensa tuhoutuneena tai ryöstettynä. Jos he päättävät jäädä, he tarvitsevat tukea rakentaakseen elämänsä ja elinkeinonsa uudelleen”, Taban sanoo.
Tilanne edelleen epävakaa, paluu jokaisen oma päätös
Ilmassa on ollut varovaista optimismia syyskuun 2018 rauhansopimuksen jälkeen, mikä on houkutellut ihmisiä palaamaan entisille asuinsijoilleen. Toisaalta moni ei näe paluulle vaihtoehtoa, sillä olot Ugandan pakolaisasutusalueilla ovat huonontuneet. Palaajat ovat kertoneet ruoka-annosten pienenemisestä sekä heikoista toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksista.
“Palaajat ovat ihmisiä, jotka ovat tottuneet viljelemään suuria peltoja entisessä kotimaassaan. Ugandassa heille annetut maatilkut ovat todella pieniä ja työllistymismahdollisuudet harvassa”, Taban sanoo.
Kaupankäynti on alkanut vilkastua uudelleen Yein keskustassa. Maissia ja vihanneksia viljellään laajalti, ja hallituksen mukaan tiet alkavat olla turvallisia ruoan kuljettamiselle.
Viljely kuitenkin rajoittuu edelleen kaupungin välittömään läheisyyteen. Rauhansopimuksesta kieltäytyneet aseistetut joukot ovat läsnä ympäröivissä kylissä. Väkivaltaisuuksia ja ryöstöjä tapahtuu yhä. YK:n pakolaisjärjestö näkee tilanteen edelleen liian riskialttiina, eikä suosittele alueelle paluuta.
Myös KUA:n humanitaarisen avun koordinaattori Moses Habibin mukaan turvallisuustilanne on arvaamaton.
“Paluu Yeihin on jokaisen oma päätös, mutta KUA:n täytyy olla siellä missä apua tarvitaan. Odotamme ihmisten palaavan runsaslukuisina vuoden loppuun mennessä”, Habib sanoo.
KUA:n työ laajenee nopeasti
KUA aloitti ensimmäisen hankkeensa Yeissä vuonna 2017. Silloin 1620 perheelle jaettiin käteisavustuksia ulkoministeriön tuella. Avustuksen ansiosta perheet pystyivät ostamaan ruokaa markkinoilta, mikä elvytti samalla paikallista elinkeinonharjoittamista.
Uusia käteisavustuksia aletaan jakaa elokuussa Islannin Kirkon Ulkomaanavun rahoituksella. Tavoitteena on avustaa tuhansia perheitä asettumaan alueelle sekä ylläpitää paikallista elinkeinoa. KUA valitsee avunsaajiksi haavoittuvimmassa asemassa olevat perheet, pyrkien auttamaan ensisijaisesti yksinhuoltajaäitien perheitä.
”Tuki auttaa palaajia ruokkimaan perheensä, rakentamaan kotinsa sekä käynnistämään liiketoimintansa”, Habib sanoo.
“Suunnittelemme työmme laajentamista lähiaikoina myös laajempaan toimeentulon tukemiseen ja rauhan rakentamiseen. Yhteisö tarvitsee sovintoa, sillä konflikti on asettanut monet toisiaan vastaan.”
Kuvat: Sumy Sadurni