Kirkon Ulkomaanapu nostaa koulutusta Maailman pakolaisfoorumin kokoontuessa keskellä ennennäkemätöntä pakolaiskriisiä

Nainen letittää nuken päätä ja hymyilee kameralle.
Kongolainen Bashimbe Banzuzi opiskeli kampaajaksi KUA:n ammatillisen koulutuksen ohjelmassa Kyakan pakolaisasutusalueella Ugandassa vuonna 2021. KUVA: HUGH RUTHERFORD / KUA

Kirkon Ulkomaanapu ja sen kansainväliset kumppanit julkaisivat 12. joulukuuta yhteisen tutkimuksen, joka käsittelee ammatillisen koulutuksen vaikutusta pakolaisten toimeentuloon köyhissä ja keskituloisissa maissa.

MAAILMAN PAKOLAISFOORUMIIN Genevessä tällä viikolla osallistuva Kirkon Ulkomaanapu (KUA) keskittyy tänä vuonna erityisesti pakolaisten ammatillisen koulutuksen ja työllistymisen kysymyksiin maailman suurimpiin pakolaisten vastaanottajamaihin kuuluvissa Ugandassa ja Keniassa. KUA:lla on vuosien kokemus työskentelystä molemmissa maissa etenkin pakolaisten ammatillisen koulutuksen kehittämisen ja turvaamisen parissa. 

“Pakolaisista puhuttaessa huomio usein kohdistuu joko hyvin haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin tai yksilöihin, jotka ovat erityisen sinnikkäitä ja lahjakkaita. Varjoon jää se todellisuus, että ammatillinen koulutus ja erilaiset käytännön taidot ovat useimmille pakolaisille mahdollisuus saavuttaa taloudellinen itsenäisyys ja integroitua isäntämaahansa”, sanoo KUA:n humanitaarisen vaikuttamistyön asiantuntija Merja Färm.  

Pakolaisfoorumin yhteydessä joulukuun 12. päivänä julkaistaan KUA:n, Kansainvälisen työjärjestön (ILO), Saksan kehitysyhteistyöviraston (GIZ) ja YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) yhteinen tutkimus ammatillisen koulutuksen vaikutuksesta pakolaisten toimeentuloon köyhissä ja keskituloisissa maissa.  

Tutkimus esittelee kuusi pääsuositusta, joiden avulla ammatillinen koulutus voidaan paremmin valjastaa työllistymisen ja taloudellisen integraation tueksi. Suositukset koskevat ammatillisen koulutuksen laatua, koulutuksen markkinavetoisuutta ja työllistymisen mahdollistavaa lainsäädäntöä pakolaisten isäntämaissa. 

  • Tutkimusraportin suosituksiin voi tutustua täällä
  • Koko raportti luettavissa täällä.  

Myös pakolaisilla on oikeus elättää itsensä ja perheensä omalla työllään

Tutkimus on osa vuonna 2019 alkanutta yhteistyötä Globaalin Pakolaiskompaktin toimeenpanemiseksi, jossa lupaamme yhdessä vahvistaa ammatillisen koulutuksen tunnettuutta yhtenä kotoutumisen ja taloudellisen toimeentulon keinona köyhissä ja keskituloisissa maissa. Lisäksi pyrimme vahvistamaan ammatillisen koulutuksen rahoitusta sekä parantamaan ohjelmien laatua tutkimuksen ja ammatillisen koulutuksen toimijoiden vertaisoppimisen kautta.  

“Jotta ammatillinen koulutus tuottaisi tuloksia, on tärkeää, että KUA:n kaltaiset, hankkeita toimeenpanevat organisaatiot, tekevät läheistä yhteistyötä sekä paikallisten viranomaisten että paikallisten työnantajien kanssa”, Färm sanoo. 

Hän muistuttaa, että monissa pakolaisia vastaanottavassa maissa pakolaisilla ei ole oikeutta tehdä töitä tai heidän työntekoaan rajoitetaan. 

“Ammatillisen koulutuksen on tarkoitus johtaa työllistymiseen, ja siksi KUA tekee kumppaneidensa kanssa vaikuttamistyötä sen eteen, että myös pakolaisilla on oikeus elättää itsensä ja perheensä omalla työllään”, sanoo Färm. 

Pakolaisfoorumi kokoontuu toistamiseen

Maailmanlaajuinen pakolaisfoorumi kokoontuu toista kertaa Sveitsin Genevessä joulukuun 13.–15. päivänä. Foorumiin osallistuu suuri määrä sekä pakolaisia vastaanottavia että alkuperämaita, YK-järjestöjä ja laaja kattaus kansalaisyhteiskunnan eri toimijoita. 

Foorumin tavoitteena on seurata Globaalin Pakolaiskompaktin toimeenpanoa ja etsiä pakolaisuuteen maailmanlaajuisia rakenteellisia ja kestäviä ratkaisuja tilanteessa, jossa pakolaisten määrä on kasvanut voimakkaasti lyhyessä ajassa. Ennätykselliset 110 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan väkivaltaa, konflikteja, ihmisoikeusloukkauksia, luonnonmullistuksia ja ilmastokriisin aiheuttamia äärimmäisiä sääilmiöitä. 

  • YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan pakolaisista noin 47,8 miljoonaa on paennut kotimaansa ulkopuolelle. 
  • Vuosina 2016–2022 kansainvälistä suojelua tarvitsevien pakolaisten määrä kaksinkertaistui 17,2 miljoonasta 34,6 miljoonaan. 
  • Puolet maailman pakolaisista on lapsia ja merkittävä osa nuoria. 
  • Kolme neljästä pakolaisesta elää matalan tai matalan keskitulon maissa, joilla on haasteita omienkin kansalaistensa koulutustarpeiden täyttämisessä. 
  • Arvioiden mukaan 4,85 miljardia euroa vuodessa riittäisi turvaamaan kaikkien maailman pakolaisina elävien lasten koulutuskulut vastaanottajamaissa.   

Lisätietoa tapahtumasta:  

Merja Färm, Humanitaarisen vaikuttamistyön asiantuntija, puh. +358 050 329 0447, merja.farm@kirkonulkomaanapu.fi  

Global Refugee Forum KUA:n englanninkielisillä verkkosivuilla.