Naisten Pankki laajentaa toimintaansa perustamalla Ugandaan kanalan
Perustettava kanalayritys tuo yhteisöön satoja työpaikkoja. Tavoitteena sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävä liiketoiminta.
Ugandan pääkaupungin Kampalan lähiseudulle perustettava kanala vastaa monenlaisiin tarpeisiin. Yrityksen perustaminen ja naisten työllistymisen tukeminen sitä kautta on Naisten Pankille uudenlainen toimintatapa.
Naisten Pankin kehittämisryhmän vetäjän Satu Mehtälän mukaan tavoitteena on nostaa Naisten Pankin toiminnan vaikuttavuus uudelle tasolle. Kannattava yritystoiminta on hänen mukaansa hyvä keino pysyviin kehitysvaikutuksiin.
”Kyseessä on yhteiskunnallinen yritys. Tavoittelemme sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää liiketoimintaa, emme voiton maksimointia. Uusi malli avaa myös aivan uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia suomalaisyrityksille”, Mehtälä sanoo.
Kanalan perustamispaikaksi valikoitui Uganda monien positiivisten syiden vuoksi, kuten paikallisen rehun saatavuus ja yrittäjyyskulttuuri.
Yritystoimintaa on suunniteltu huolellisesti. Suomen päässä suunnittelua on vienyt eteenpäin Naisten Pankin kehittämisryhmäläisistä koostuva liiketoimintaosaajien tiimi, jota vetää Maria Paatero-Kaarnakari.
”Koska tämä on Naisten Pankin hanke, haluamme työllistää erityisesti naisia. Kun naiset saavat tuloja, menee raha lasten ja perheiden hyväksi, ja esimerkiksi lasten mahdollisuudet koulunkäyntiin paranevat. Tämä on myös hyvä mahdollisuus naisille saada uutta osaamista, oppia yrityksen perustamisesta ja liiketoiminnan kestävästä kehittämisestä.”
Suunnitelmat ovat lähes valmiit ja rakentamaan päästään keväällä. Tavoitteena on, että ensimmäiset untuvikot tuotaisiin kanalaan keväällä 2020. Kanalassa tulee olemaan 15 000 munivaa kanaa ja tuotanto työllistää suoraan noin 30 henkeä.
Välillisesti yritys tulee työllistämään alueella satoja henkilöitä. Ugandaan rakentuvan kanalayrityksen tuotanto on suunniteltu vastuullisesti. Tuotantomuotona tulee olemaan lattiakanala. Yrityksen toiminnan ytimessa on niin kanojen, ihmisten kuin ympäristönkin hyvinvointi.
”Toiminnalle luodaan parhaat mahdolliset käytännöt. Kun pilotin opit otetaan haltuun, voidaan malli monistaa myös muualle. Ja kuka tietää, vaikka tästä poikisi myös uusia start up -yrityksiä alueelle”, Mehtälä sanoo.
Vuonna 2007 perustettu Naisten Pankki kerää varoja kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja omaehtoisen toimeentulon tukemiseen. Naisten Pankki on kerännyt yhteensä jo 14 miljoonaa euroa 11 toimintavuotensa aikana. Sen toiminnasta on hyötynyt jo 59 000 naista ja heidän perheenjäsentään maailman köyhimmissä maissa. Naisten Pankin hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu yhdessä paikallisten kumppaniensa kanssa.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Noora Pohjanheimo, tiedottaja, Kirkon Ulkomaanapu
p. +358 40 190 6486, noora.pohjanheimo@kirkonulkomaanapu.fi