”Mikään ei ole ollut normaalia vuosiin” – Ukrainassa on kriittinen tarve mielenterveyspalveluille kolmen sotavuoden jälkeen

Kolme vuotta kestänyt sota Ukrainassa on jättänyt pysyviä henkisiä arpia erityisesti lapsiin ja nuoriin. Kirkon Ulkomaanavun tuoreen kyselyn mukaan psykososiaalinen tuki on tehokasta ensiapua, mutta lasten ja nuorten tarpeet sodan keskellä ovat laajempia kuin mihin tällä hetkellä pystytään vastaamaan.

KIRKON ULKOMAANAPU (KUA) teki vuoden 2024 lopulla 49 koulua Harkovassa, Tšernihivissä ja Pultavassa kattaneen tarvearvioinnin. Haastatelluista 330:sta opettajasta, koulupsykologista, vanhemmasta ja oppilaasta 67 prosenttia nimesi psykososiaalisen tuen kiireellisimmäksi koulutukselliseksi tarpeeksi. Yleisimpinä huolenaiheina haastatteluihin osallistuneet mainitsivat turvallisuuden ja teknologiaan liittyvät haasteet. 

Lähiopetuksen saaminen on haastavinta lähellä rintamalinjoja, ja 70 prosenttia Itä-Ukrainan lapsista turvautuu etäopetukseen. Sota on heikentänyt lasten hyvinvointia ja oppimistuloksia, ja digitaalinen väsymys ja stressi ovat kasvaneet merkittävästi. 

Harkovan kaupungissa lähiopetuksen järjestäminen on mahdollista vain maan alla. KUA:n koulupsykologin Alina Symonenkon koululla oppilaat tapaavat toisiaan henkilökohtaisesti kerran viikossa Harkovan metroasemille perustetuissa kuudessa koulussa.

”Jotkut oppilaat pursuavat energiaa, mutta he eivät ole aivan varmoja siitä, miten toimia keskenään, koska mikään ei ole ollut normaalia vuosiin. Toiset vetäytyvät täysin ja heitä pelottaa aina, kun heidän on ilmaistava itseään”, Symonenko kuvailee oppilaiden reaktioita.

”Toisaalta lapset näyttävät arvostavan enemmän kuin ennen yhdessä vietettyä aikaa.”

Etäopetuksesta on tullut uusi normaali

Harkova on yksi niistä paikkakunnista, joissa etäopetus on muodostunut tavaksi viiden viime vuoden aikana, ensin pandemian vuoksi, ja sen jälkeen sota kärjistyi helmikuussa 2022.

Symonenko järjestää koululuokille psykososiaalisen tuen tunteja ja henkilökohtaista ohjausta yksittäisille oppilaille.

”Pelkojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Sodan lisäksi lapset pelkäävät yhä enemmän hämähäkkejä, koiria, kovia ääniä ja eksymistä. Joka toinen tekemäni konsultaatio koskee pelkoja, univaikeuksia tai painajaisia”, Symonenko kertoo.

”Myös psykosomaattiset ongelmat ovat yleisiä. Niihin liittyy fyysisiä oireita, joissa lapsi kuvittelee, että jokin on vialla. Vatsaan tai jalkaan voi sattua. Ahdistus ilmenee kynsien pureskeluna, pidätyskyvyttömyytenä ja neurologisina ongelmina.”

Koulutus on edelleen keskeinen tapa, jolla KUA tukee lasten henkistä hyvinvointia, sanoo KUA:n Ukrainan maajohtaja Patricia Maruschak.

”Lapset käyvät koulua jopa sodan keskellä. Tuemme heitä koulutehtävistä selviytymisessä, verkko-opiskelun haasteissa ja sodan aiheuttamien traumojen käsittelyssä. Lasten ja nuorten tämänhetkiset tärkeimmät tarpeet liittyvät henkiseen ja psykososiaaliseen tukeen.”

Tällä hetkellä KUA:n koulutushankkeet sijaitsevat kahdeksalla oblastilla, esimerkiksi Harkovassa. Ne keskittyvät koulujen kunnostamiseen, turvallisiin oppimisympäristöihin, koulutusuudistukseen sekä opettajien ja oppilaiden henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Hankkeita rahoittavat KUA:n yksityislahjoittajien, seurakuntien ja yritysten lisäksi Euroopan unionin humanitaarinen apu, Suomen ulkoministeriö, Education Cannot Wait -rahasto ja Kanada-Ukraina-säätiö.

”Tuen tarve on suuri. KUA on edelleen sitoutunut tukemaan ukrainalaisia, erityisesti lapsia, kaikissa olosuhteissa ja heidän tarpeidensa mukaisesti”, Maruschak sanoo.

Psykososiaalinen tuki on tehokasta mutta rajallista

KUA:n psykososiaalisen tuen ohjelmien vaikutusten arviointia koskevassa kyselyssä lapset ja vanhemmat kertovat saaneensa erittäin tärkeää apua sodasta selviytymiseen saamastaan neuvonnasta, stressinhallinta- ja itsehillintätekniikoista sekä luovasta toiminnasta, kuten maalaamisesta, askartelusta ja peleistä. Tutkimukseen osallistuneista 276 lapsesta 63 prosenttia ilmoitti tuntevansa olonsa rauhallisemmaksi ja rentoutuneemmaksi osallistuttuaan KUA:n psykososiaaliseen tukitoimintaan. 

187 huoltajasta 71 prosenttia vastasi, että tuki on ”täysin parantanut” heidän lastensa henkistä hyvinvointia, ja 23 prosenttia vastasi sen parantuneen ”enimmäkseen”. Lähes kaikki kyselyyn osallistuneet huoltajat kertoivat, että heidän lastensa sosiaalinen vuorovaikutus perheen ja ystävien kanssa oli parantunut, ja 58 prosenttia aikuisista huomasi, että heidän lastensatoiveikkuus ja optimismi tulevaisuutta kohtaan oli parantunut.

Arvioinnin mukaan koulutusalan jatkuvat haasteet liittyvät siihen, että tarpeet ovat paljon suuremmat kuin kyky vastata niihin. Opettajat ja koulupsykologit raportoivat suurimmiksi ongelmikseen uupumuksen ja aikapulan. Myös ohjelman kesto ja psykososiaalisen tuen toimien tiheys ovat rajalliset, ja pätevien psykologien riittämätön saatavuus rajoittaa ohjelman ulottuvuutta.

KUA:n toiminnanjohtaja Tomi Järvinen muistuttaa tuen jatkamisen tärkeydestä ja kiittää KUA:n työn saamasta tuesta.

“Uutiset Ukrainasta voivat tuottaa voimattomuuden tunteen ja kysymyksen, onko mitään tehtävissä. Kirkon Ulkomaanapu on paikan päällä ja työskentelemme sen eteen, että lapset pääsevät kouluun ja saavat ammattilaisten tukea selviytyäkseen traumaattisista kokemuksista. Lisäksi tuemme opettajia heidän työssään”, Järvinen sanoo.

“Haluamme kiittää jokaista työtämme tukenutta henkilöä ja rahoittajiamme, jotka ovat olleet mukana kolmen vuoden aikana mahdollistamassa tämän työn. Me emme anna periksi.”

Yhdistyneiden kansakuntien humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) Ukrainan humanitaarisia tarpeita ja vastatoimia koskevan vuoden 2025 suunnitelman mukaan Ukrainassa avun tarpeessa on 12,7 miljoonaa ihmistä, joista 1,9 miljoonaa (15 prosenttia) on lapsia. Sota on vaurioittanut lähes 3 600 oppilaitosta, joista 371 on tuhoutunut. Tammikuussa 2025 julkaistussa raportissa todettiin myös, että oppilaitosten korjaustyöt olivat viivästyneet jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Vuonna 2024 ohjushyökkäykset häiritsivät kolmasosaa ukrainalaisista lapsista oppimasta.

Lue koulupsykologi Alina Symonenkon koko haastattelu verkkosivuiltamme.

Lisätietoja:

Tomi Järvinen, toiminnanjohtaja, tomi.jarvinen@kua.fi, puh. +358 40 641 8209
Elisa Rimaila, viestinnän asiantuntija, elisa.rimaila@kua.fi, puh. +358 50 599 6986

Kuvia median käyttöön löydät täältä. Kuvaaja Antti Yrjönen / KUA.

Lahjoitusohjeet Kirkon Ulkomaanavun Ukrainan-työn tukemiseksi:

  • Lahjoita verkkosivuillamme kua.fi/ukraina
  • Lahjoita MobilePaylla numeroon 36263
  • Lahjoita OP:n tilille FI33 5000 0120 4965 25, viitenumero 2943