En insamling i Kuopio möjliggjorde byggandet av ”områdets kronjuvel” i Östra Kongo


För tio år sedan besökte kommunikationschef Katja Hedberg lågstadieskolan i Nyamukau i östra Kongo – en skola som byggdes med stöd från Kuopio. I höst återvände hon till skolan för att se hur det går. 

Det är trångt i Nyamukaus lågstadieskola i staden Bunia, i östra delarna av Kongos demokratiska republik. 

I lärare Henriette Ndorakwonkas klass finns 137 elever som går i första klass. Också i grannklassen där Anastasie Mandrosi Vive lär förstaklassare – 110 flickor och pojkar – tar pulpeterna slut. 

Skolan är byggd som ett projekt inom Kyrkans Utlandshjälp för tio år sedan. När skolan invigdes hösten 2009 fanns det sex klasser och 500 elever. 

Nu finns det 500 förstaklassare. Sammanlagt finns det över 1 800 elever, 600 fler än förra våren. En orsak till det här är en förnyelse av Kongos nya president Félix Tshisekedi: från med i höst får barnen i Kongo gå gratis i låg- och högstadiet. Det enda de behöver betala för är skoldräkten. 

Lärarna funderar nu hur skolmaterialet ska räcka för alla. 

”Hur ska jag kunna kontrollera allas läxor”, undrar Henriette Ndorakwonka. 

”Hinner jag lära alla barnen att läsa innan våren”, funderar Anastasie Manorosi. 

Skolan i Nyamukau har målats om 10-årsdagen till ära.

Skolan har revolutionerat vardagen för tusentals familjer och högst sannolikt också framtiden för hundratals barn. Pojkarna i det konfliktstyrda östra Kongo har fått ett alternativ till att ansluta sig till gerillagrupper, flickorna en möjlighet att sträva efter ett bättre liv. 

Rektor Beatrice Love Tsosi poängterar att fredsuppfostran förverkligas i klasserna – flickor och pojkar från olika stammar sitter bredvid varandra. 

”De lär sig från barnsben att samarbete över stamgränser är möjligt”, säger rektorn. 

I landskapet Ituri och dess huvudstad Bunia startade en etnisk konflikt 2002. Konflikten utvecklades nästan till ett folkmord och skördade 60 000 liv. Den slutade sommaren 2003 när EU förverkligade sin första soldatoperation på begäran av FN och lyckades lugna ner läget i Bunia. 

I år har konflikterna mellan stammarna eskalerat till strider igenDet har kommit tusentals internflyktingar till Bunia. 

De femton lärarna i skolan undervisar barnen i två skift från morgon till kväll – så länge som det är ljustSkolan lånar också klassutrymmen från högstadieskolan intill. 

Högstadiet byggdes intill Nuymukaus lågstadium med statliga medel efter att lokalpolitiker bekantade sig med skolan och övertygades av det de såg. 

Utan vår fina lågstadieskola skulle det inte ha blivit något högstadium”, säger rektorn. 

Kongolainen Esther Mawe Birungi haaveilee jatkavansa yläkoulun jälkeen opiskelua lukiossa ja yliopistossa.

Esther Mawe Birungi drömmer om att fortsätta med gymnasie- och universitetsstudier efter högstadiet. ”Kongo behöver utbildade ungdomar som kan skapa fred i vårt land”, säger hennes far Norbert Lodja.

Esthers dröm

65 procent av eleverna är flickor, vilket är en hög andel i Kongo. 

En av de lyckliga är 15-åriga Esther Mawe Birungi som går i åttonde klass, som den enda av familjens nio barn som går högstadiet. 

I motsats till många i samma ålder får kunskapstörstiga Esther gå i skola. Antoinette Ngilawani har levt ett mer typiskt liv för kongolesiska flickor. 

När Esther deltog i 10-årsfesten för sin före detta skola födde 20-åriga Antoinette Ngilawani sitt fjärde barn på en mödraklinik på andra sidan staden. 

Antoinettes skolgång avbröts på tredje klass. Hon var tretton när hon blev mamma, nu har hon fyra barn. 

Bankokos mödraklinik byggdes 2007 som ett projekt inom Kyrkans Utlandshjälp. 

Enligt Maria Bagaba som är barnmorska på kliniken föder mammorna i Bunia i snitt sju barn. Familjer med tolv barn är inte heller ovanliga. 

Bland våra kunder har vi nu femton under 14-åriga gravida mammor.” 

Antoinette Ngilawanin tarina on kongolaistytölle tyypillinen. Hän joutui keskeyttämään koulun kolmannella luokalla, tuli äidiksi 13-vuotiaana ja on nyt 20-vuotiaana neljän lapsen äiti.

Antoinette Ngilawanis historia är typisk för en kongolesisk flicka. Hon måste avbryta skolan i tredje klass för att föda barn när hon var 13 år gammal. Nu är hon 20 och har fyra barn. Det första barnet föddes på moderskapskliniken som KUH stött.

”Områdets kronjuvel.” Så brukar barnens föräldrar beskriva skolan. Skolanmurad i tegel och med ett plåttak, syns på långt håll. De övriga husen i området är byggda av lera och nästan alla tak består av ett tjockt lager hö. 

Här finns varken el eller rinnande vatten – precis som i de andra förorterna i Bunia. 

Idén för att bygga skolan föddes 2007 i Kuopio. Kuopioborna lyckades samla in 40 000 euro, Utlandshjälpen gav 20 000 euro och skolan byggdes i Kongo på en plats som valdes av Kyrkans Utlandshjälp. 

När läsåret i år inleddes med skolans 10-årsjubileum skickade rektor Beatrice Love Tsosi och föräldraföreningens ordförande Nestor Litsinga hälsningar till Kuopio, 7000 kilometer bort. 

Text och foto: Katja Hedberg
Översättning: Michaela von Kügelgen 

Kyrkans Utlandshjälp avslutade sin verksamhet i Demokratiska republiken Kongo under våren 2016.