Pandemin en prövning för de ungas drömmar

Rose lämnade livet som flykting bakom sig och hann gå två veckor i skolan innan koronaviruset tvingade Sydsudans skolor att stänga i över ett år.

NÄR ROSE NIGHT, 21, återvände med sin farbrors familj från Uganda till Sydsudan fann de sitt hem förstört. Sedan februari  år 2020 bor de bakom en övergiven bensinstation vid en livligt trafikerad gata. Resväskorna och kassarna som familjen packat sitt liv i står i en prydlig hög i barnens sovrum. 

På andra sidan gatan står skolan St. Joseph där Rose började sitt andra år i andra stadiets utbildning. Efter att de återvänt till Sydsudan gick hon två veckor i skolan innan den stängdes.

”De sa att vi skulle stanna tålmodigt hemma, men här finns inget att göra. Jag var ledsen.”

Möjligheterna att anordna distansundervisning var obefintliga i Sydsudan, vilket ledde till över ett års avbrott i undervisningen för barn och unga. Uppskattningsvis 2,2 miljoner barn gick inte i skola före pandemin, och Unicef beräknar att pandemin fördubblade siffran till 4,3 miljoner.

Rose farbror Woi Wilson och hans fru Viola Jabu ordnade hemundervisning för ungdomarna för att de inte skulle glömma utbildningens betydelse för att uppnå sina drömmar. Var man än befinner sig i världen står ungdomar inför frestelser, men Rose uthärdade situationen.

”De unga började bete sig illa och smet hemifrån om kvällarna för att festa. Jag gjorde inte som de andra och de tog avstånd från mig”, säger Rose.

”De unga visste inte vartåt deras liv var på väg.”

Nainen, jolla on pieni lapsi sylissään.

Viola Jabu och 2-årig Emmanuela.

Eri ikäisiä ihmisiä pöydän ääressä

Rose farbror Woi Wilson och hans fru Viola Jabu ordnade hemundervisning för ungdomarna.

Talo, jonka pihalla on kolme  ihmistä. Yksi heistä kuokkii maata.

Bensinstation vid en livligt trafikerad gata.

”Lärarna var tvungna att söka andra jobb”

Yei är Sydsudans tredje största stad och en knutpunkt för handeln mellan Sydsudan, demokratiska republiken Kongo och Uganda. Invånarna i Yei har uthärdat flera år av olika hot. 

Förutom krig har också sjukdomar varit närvarande. En affisch på mottagningscentralen för återvändande flyktingar uppmanar att vaccinera sig mot polio. Sydsudan är ett av världens enda länder där polio påträffats under de senaste åren.

En annan affisch berättar om symptomen för ebola och hur handhygien är avgörande för att bekämpa virusets spridning. Anvisningarna påminner om dem på planschen bredvid om corona.

De tydligaste följderna av pandemin har att göra med utkomstmöjligheter och utbildning. Globalt är tiotals miljoner familjer enlligt FN vid brinken av extrem fattigdom.

”Lärarna var tvungna att söka andra jobb när skolorna stängde och många av eleverna har tvingats stöda sina familjer genom att arbeta. Vi befarar att en del av dem aldrig återvänder”, säger KUH:s humanitära koordinator Moses Habib.

Katunäkymä. Koulupukuisia nuoria kävelee tietä pitkin kohti kameraa.

21-åriga Rose (till vänster) återvände till skolan i maj 2021 efter över ett års paus.

Kaksi nuorta naista koulu

Rose (till höger) och klasskompisen Vivian är mitt i sin provvecka.

Eleverna använder till och med tio timmar per dag till lektioner och läxor.

Mies osoittaa kuumemittarilla

Feber mäts vid skolporten varje dag.

Många flickor har tvingats gifta sig

De minskade möjligheterna till utkomst har drivit familjer till desperata beslut. Många flickor har tvingats gifta sig eftersom familjerna får ekonomisk nytta av äktenskap.

Barnäktenskap var ett allvarligt problem i Sydsudan redan innan pandemin. Varannan flicka tvingades gifta sig som minderårig och nu har antalet barnbrudar och tonårsgraviditeter ökat. Rose bästa vän återvände inte till klassen när skolorna åter öppnade i maj 2021.

”Hon gifte sig och har nu ett barn så hon kan inte komma till skolan. Jag vet inte vad det betyder för hennes framtid men jag saknar henne”, säger Rose.

Rose farbrors inkomster som försäljare har varit beroende av varutransporterna från huvudstaden Juba och grannlandet Uganda. Pandemin begränsade trafiken, vilket ledde till förminskade inkomster hos försäljarna och höjda matpriser. 

Tack vare KUH:s kontantstöd kunde familjen köpa mat och stöda barnens skolgång. Rose drömmer om att bli advokat och efter en lång prövning förbereder hon sig för sin första provvecka på ett och ett halvt år.

”I skolan känner jag mig trygg. Undervisningen får dagarna att kännas meningsfulla”, säger hon. 


Text: Erik Nyström
Foto: Antti Yrjönen


Kyrkans Utlandshjälp (KUH) stöder familjers livsmedelsförsörjning och utkomst i Sydsudan. Med hjälp av kontantstöd och utkomstmöjligheter kan familjerna stöda barn och unga med bl.a. skolkostnader.

Nuori mies istuu lattialla ja tekee läksyjä.

Delta i Gemensamt Ansvar-insamlingen

Sänd ett SMS APU20 (20 €) till numret 16588 eller donera via MobilePay till numret 85050