Behovet för psykosocialt stöd i Gaza är enormt – KUA inleder arbete för att stöda barn mitt i kriget
Civilbefolkningen i Gaza har lidit av våldsamheter redan i ett år. Som en del av sin nya regionala hjläpinsats inleder KUA sitt arbete i Gaza för att i synnerhet nå traumatiserade och krigsskadade barn samt vuxna i deras närhet.
Kyrkans Utlandshjälp (KUA) kommer att påbörja hjälparbete i Gaza. Arbetet är en del av KUA:s regionala nödhjälp till dem som drabbats av krisen i Mellanöstern, och fokuserar på utbildning i nödsituationer och psykosocialt stöd i den svåra humanitära situationen i Gaza.
KUA har beviljat 195 000 euro från sin katastroffond för detta arbete.
”Medan världen för närvarande fokuserar på den eskalerande konflikten i Libanon har situationen i Gaza inte blivit lättare”, säger Kyrkans Utlandshjälps landschef Sabina Bergholm.
”Behoven hos barn och skolbarn i Gaza är maximala när det gäller humanitär hjälp. Det behövs till exempel mat och mediciner i Gaza, men också psykosocialt stöd för mental hälsa och utbildning för barn som varit borta från skolan i ett år.”
Arbetet kommer att utföras av Kyrkans Utlandshjälp i samarbete med partnerorganisationer i de palestinska territorierna. Partnerna är det latinska patriarkatet i Gaza City, Palestinian Counselling Center (PCC) och International Orthodox Christian Charities (IOCC). Kyrkans Utlandshjälp har arbetat i de palestinska territorierna sedan 2012.
Kriget har förstört mycket
KUA:s arbete i Gaza kommer att förbättra skyddandet av barn som lever i regionen mitt under kriget. Målet är att fler barn ska kunna delta i skolaktiviteter och få stöd för att hantera sina trauman. Arbetet kommer också att stödja barn som har invalidiserats av kriget.
”Det är absolut nödvändigt att vi tar itu med den psykosociala nöden hos barnen och de vuxna i deras närhet. Gazaborna har levt i rädsla i ett år mitt under brinnande krig och det finns barn i regionen som har blivit svårt traumatiserade”, säger Bergholm.
Utbildningssituationen i Gaza är för närvarande mycket utmanande. Formell utbildning har inte kunnat äga rum alls under det senaste året på grund av omständigheterna.
Mer än 90 procent av skolorna i Gaza har skadats under det årslånga kriget och av barn under 10-års ålder har 650 000 förlorat ett helt skolår. Israeliska bombningar har förstört sjukhus, skolor och kyrkor där människor har sökt skydd i sin nöd. Lärare har också dödats i ett stort antal attacker mot civila mål.
En tillfällig skola kommer att grundas i Gaza City i norra delen av Gazaremsan, där KUA tillsammans med sina partner ger regelbunden kompletterande och stödjande undervisning till cirka 250 barn. I centrala Gaza kommer psykosociala stödaktiviteter att organiseras i flyktinglägret Al-Bureij för 400 krigsdrabbade barn och deras vårdnadshavare.
Dessutom kommer 1 200 barn att få psykosocialt stöd och skolundervisning i hela Gaza. Arbetet når också ut till lärare i Gaza, som erbjuds psykosocialt stöd och möjlighet att delta i utbildningar om undervisning i krissituationer.
”Kriget kommer att ta slut i sinom tid och då kommer det enorma återuppbyggnadsarbetet att börja. Utan utbildning ser framtiden för Gazaborna inte bra ut. Det är absolut nödvändigt att investera i utbildning nu, även om det finns många andra behov i regionen”, säger Bergholm.
Den humanitära situationen i Gaza är extremt allvarlig
Situationen i Gaza eskalerade för ett år sedan när Hamas, den islamistiska motståndsrörelse som kontrollerar Gazaremsan, inledde terrorattacker mot den israeliska sidan som en del av en långvarig konflikt. Omkring 1 200 personer dödades i attackerna och 251 personer togs som gisslan av Hamas. Den israeliska staten svarade på terrorattackerna med direkta militära insatser i Gazaremsan, vilka nu har pågått i ett år.
För närvarande är den humanitära situationen i Gaza extremt allvarlig. Kriget i Gaza har dödat 40 000 civila och skadat nästan 100 000. Mer än 11 000 av de döda är barn. Israel släpper inte in tillräckligt med humanitär hjälp i Gaza, vilket leder till en konstant brist på mediciner, mat, el och vatten.
Katastrofen i Gaza har också bidragit till att försämra den humanitära situationen i andra palestinska territorier. KUA har haft projekt på Västbanken och i östra Jerusalem sedan 2012 och ett eget kontor sedan 2016.
Kriget har sedan länge spridit sig till grannländerna, senast djupt in i Libanon, där uppemot en miljon civila beräknas fly undan bombningar inne i landet och över gränsen till grannlandet Syrien. Kyrkans Utlandshjälp ger också stöd till dem som flyr från krisen i Syrien.
Intervjuförfrågningar och ytterligare information:
Sabina Bergholm, landschef, +358 40 669 3930, sabina.bergholm@kua.fi
Du kan stödja behövande familjer genom att donera på KUA:s webbplats. Du kan också donera via MobilePay till 44970 eller via banköverföring till Osuuspankki FI08 5723 0210 0215 (ref. 4886).