En förödande jordbävning drabbade Kyrkans Utlandshjälps verksamhetsland Syrien – den kalla vintern ökar behovet av snabb hjälp 

Kaksi poikaa ja mies ovat kääriytyneet peittoihin Syyrian maanjäristyksen jälkeen.
På morgonen den 6 februari drabbades Syrien och Turkiet av en jordbävning med magnituden 7,8. På den syriska sidan är Aleppoområdet hårdast drabbat. Foto: AFP / TIDNINGSFOTO

Kyrkans Utlandshjälp (KUH) har beviljat 200 000 euro från sin katastroffond till att hjälpa barn och familjer som drabbats av jordbävningen i Syrien. 

JORDBÄVNINGEN MED magnituden 7,8, som inträffade tidigt på måndagsmorgonen den 6 februari, har orsakat enorm förstörelse i de norra delarna av Syrien och i Turkiet. Byggnader har kollapsat i jordbävningen, och antalet döda och skadade befaras stiga, eftersom det finns många människor fångade i ruinerna.

I norra Syrien är det för tillfället väldigt kallt, eftersom det är vinter i området. Många byggnader tog skada i jordbävningen, och riskerar nu att rasa. Därför måste de som flytt jordbävningen stanna utomhus. Det är nu viktigt att se till att jordbävningsoffren har tillgång till varma kläder, filtar, skydd och andra förnödenheter som hjälper dem att överleva vintern.


På onsdagsmorgonen har 3 000 personer rapporterats skadade och över 2 500 personer rapporterats döda i jordbävningen i Syrien, ett land där Kyrkans Utlandshjälp haft verksamhet sedan 2017. I Turkiet har nästan 7 000 personer rapporterats döda och över 38 000 skadade. Den ursprungliga jordbävningens epicentrum låg cirka 30 kilometer från staden Gaziantep på den turkiska sidan, men den följdes av dussintals efterskalv, varav åtminstone ett var lika destruktivt som det första. 

Syyrialainen lapsi istuu peiton alla syömässä keksiä. Lapsen vieressä istuu mies, jolla on kädessä matkapuhelin.
Jordbävningen drabbade norra Syrien mitt i vintern. Tiotusentals människor förlorade sina hem i katastrofen. Efter jordbävningen finns det ett stort behov av bland annat varma kläder för barn, filtar och annan som behövs i vintertid. Foto: AFP / TIDNINGSFOTO


I norra Syrien är det för tillfället väldigt kallt, eftersom det är vinter i området. Eftersom många byggnader tog skada i jordbävningen, och nu riskerar att rasa, måste många människor som flytt jordbävningen stanna utomhus. Därför är det nu viktigt att se till att jordbävningsoffren har tillgång till varma kläder, filtar, skydd och andra förnödenheter som hjälper dem att överleva vintern  


”Behovet av hjälp är stort och situationen är utmanande. Vi följer noggrant med utvecklingen och samordnar hjälpen tillsammans med andra hjälporganisationer”, säger Mazen Khzouz, Kyrkans Utlandshjälps landschef i Syrien, belägen i Damaskus. 


Kyrkans Utlandshjälp har också verksamhet i de jordbävningsdrabbade områdena Aleppo, Hama och Idlib. KUH har arbetat med att reparera skolor och hjälpa barn och unga att återvända till skolan. 


”Naturligtvis kommer vi att fortsätta vårt arbete inom utbildningssektorn i Aleppo, Idlib, Hama och Raqqa. Vi är i kontakt med familjerna i jordbävningszonen som är involverade i våra projekt för att se till att de är okej och att de får den hjälp de behöver”, säger Khzouz. 

Kyrkans Utlandshjälp är på plats i jordbävningszonenerna i Syrien, Hama (bild), Aleppo, Idlib och Raqqa, och utvärderar jordbävningsskadorna och tar reda på behoven hos dem som överlevde katastrofen. FOTO: KYRKANS UTLANDSHJÄLP


KUH har inlett en nödhjälpsinsamling för att hjälpa de familjer som drabbats av jordbävningen i Syrien. 


”Det är chockerande när något sådant här inträffar, något som drabbar tusentals människor, utöver alla globala kriser som redan pågår”, säger Tomi Järvinen, verksamhetsledare för Kyrkans Utlandshjälp. 


”Kyrkans Utlandshjälp har möjlighet att hjälpa, eftersom vi redan arbetar i de drabbade områdena. Inledningsvis tar vi oss an de akuta behoven, och så snart som möjligt satsar vi på att se till att barnens kan fortsätta få sin utbildning,” säger Järvinen. 

Mer information: 

Pressbilder från Syrien


Mazen Khzouz, landschef i Syrien (på engelska), mazen.khzouz@kirkonulkomaanapu.fi 


Tomi Järvinen, verksamhetsledare, tomi.jarvinen@kirkonulkomaanapu.fi, tel. 040 641 8209 


Elisa Rimaila, kommunikationsexpert, elisa.rimaila@kirkonulkomaanapu.fi, tel. 050 599 6986. 

Så här kan du hjälpa till: 

Kontonummer: OP: FI08 5723 0210 0215 51 + referensnummer: 5160 


SMS-gåvor: Skicka meddelandet APU20 (20 €) eller APU40 (40 €) till 16499 


MobilePay-nummer: 44970