Kyrkans Utlandshjälp inleder regional hjälpinsats i Mellanöstern – första fasen stöder människor som flyr från Libanon till Syrien
Kyrkans Utlandshjälp påbörjar en hjälpinsats som till en början riktar sig till människor som flyr från Libanon till Syrien. I insatsen ingår nödhjälp och psykosocialt stöd. Arbetet i Mellanöstern kommer att utvidgas ytterligare under de kommande dagarna för att hjälpa dem som drabbats av den eskalerande krisen i olika områden.
Kyrkans Utlandshjälp (KUA) inleder en ny storskalig hjälpinsats i Mellanöstern för att hjälpa civila som lider av våldsamheterna och flyr från attacker.
Den första fasen av insatsen riktar sig till civila som flyr från Libanon, varav största delen är kvinnor och barn. KUA har beviljat 100 000 euro från sin katastroffond för att hjälpa människor som flyr från Libanon till Syrien.
”Det krig som startade i Gaza för ett år sedan har nu som befarat spridit sig till de omgivande länderna. Mitt i allt detta är det viktigt att komma ihåg att alla människor har rätt till skydd och humanitär hjälp. Kyrkans Utlandshjälp har kontor och personal i regionen samt pålitliga partner som vi samarbetar med för att hjälp i den här akuta krisen”, säger Tomi Järvinen, verkställande direktör för Kyrkans Utlandshjälp.
Situationen i Gaza eskalerade för ett år sedan när Hamas, den islamiska motståndsrörelsen som kontrollerar Gazaremsan, genomförde terrorattacker på den israeliska sidan som en del av en långvarig konflikt. Omkring 1200 personer dödades i attackerna och 251 personer togs som gisslan av Hamas. Uppskattningsvis 40 000 civila har dött och nästan 100 000 har skadats till följd av den israeliska militära aktionen.
Den nuvarande humanitära krisen i Libanon och Syrien är ett resultat av Israels militära insatser mot Hizbollah, som inleddes i september 2024. Många människor flyr också för närvarande från Libanon till Syrien, där Kyrkans Utlandshjälp arbetar.
Många flyr från våldet för andra gången
Den libanesiska regeringen uppskattar att uppemot en miljon människor har tvingats lämna sina hem i Libanon och blivit flyktingar. I början av oktober hade mer än 100 000 av dem flytt över gränsen till Syrien, där den humanitära situationen redan är utmanande på grund av ett långvarigt krig och den förödande jordbävningen i fjol.
Bland dem som nu flyr till Syrien finns både libaneser och syrier som vid flera tillfällen tvingats lämna sina hem på grund av strider, hot från terrororganisationer och jordbävningen. 1,5 miljoner syriska flyktingar bodde i Libanon före attackerna som började i september.
KUA:s arbete i Syrien fokuserar på människors grundläggande behov. Flyktingar kommer att förses med fungerande skydd och värme inför den kalla vintern, och de får också hygienprodukter samt möjligheter till psykosocialt stöd.
”Omkring 70 procent av de som flyr till Syrien är kvinnor och barn. Bland dem som flyr konflikten finns äldre människor och personer med funktionsnedsättning. Antalet libaneser och syrier som anländer till Syrien ökar, och KUA kommer att stöda dem med nödhjälp”, säger Mazen Khzouz, KUA:s landschef för Syrien.
”På längre sikt planerar vi att jobba för flyktingbarns möjlighet att gå i skolan”, tillägger Mazen Khzouz.
Hjälparbetet kommer att utvidgas ytterligare
Det arbete som nu pågår för att stöda flyktingar i Syrien som flyr från Libanon är en del av KUA:s bredare regionala humanitära program.
Kyrkans Utlandshjälp fortsätter sitt arbete på Västbanken och i östra Jerusalem. KUA startar nu också arbete i Gaza, där kriget fortsätter, även om världens uppmärksamhet just nu är fokuserad på Libanon. Arbetet kommer att fokusera på utbildning i nödsituationer och psykosocialt stöd i den svåra humanitära situationen i Gaza. Nästa steg i hjälpinsatsen kommer att uppdateras under de kommande dagarna.
Kyrkans Utlandshjälp har haft ett eget kontor i Syrien sedan 2019, och även innan dess har bistånd levererats till regionen genom partner. På Västbanken och i östra Jerusalem har KUA haft projekt sedan 2012 och ett eget kontor sedan 2016.
Den nya humanitära insatsen kommer att bygga vidare på befintliga landsprogram och anpassas till den förändrade situationen i regionen.
För intervjuförfrågningar och andra frågor, kontakta Erik Nyström, kommunikationschef (tel. +358 40 143 4464, erik.nystrom(a)kua.fi)