Kyrkans Utlandshjälp beviljar 150 000 euro till hjälparbete i Myanmar efter tyfonen Yagi
Tyfonen Yagi, en av de kraftigaste stormarna som drabbat Sydkinesiska havet på nästan 30 år, har orsakat omfattande förödelse i Vietnam, Myanmar, Laos och Thailand. Myanmar har drabbats särskilt hårt, med minst 160 döda och ett stort antal människor som tvingats lämna sina hem.
Kyrkans Utlandshjälp (KUA) har beviljat 150 000 euro från sin katastroffond till humanitär hjälp i Myanmar. Hjälparbetet kommer att fokusera på östra Bago-regionen och delstaten Kayin. Översvämningar har tvingat tusentals människor att lämna sina hem och orsakat betydande skador på infrastrukturen. I mitten av september beräknades mer än 230 000 människor ha tvingats lämna sina hem.
Katastrofens omfattning försvårar hjälparbetet. Kraftiga regn och avrinning från bergen har orsakat svåra översvämningar och jordskred. Många floder har svämmat över och dammar har fyllts till bristningsgränsen. Människor i Myanmar förbereder sig för att regnet ska fortsätta och orsaka mer skada. Dödssiffran ligger för närvarande på 160 och kan stiga i takt med att sökandet efter saknade personer fortsätter.
Humanitärt bistånd är brådskande i katastrofsituationer
Kyrkans Utlandshjälps arbete beräknas nå cirka 3 500 personer. Stödet omfattar kontantbidrag för att hjälpa människor att köpa viktiga förnödenheter som mat, kläder och hygienartiklar. Vatten-, sanitets- och hygienprojekt är också brådskande. I översvämningssituationer kan dricksvattnet snabbt bli förorenat och sjukdomar spridas.
Arbetet utförs av KUA:s kontor i Kayin som koordinerar hjälpinsatserna med andra organisationer i regionen. Humanitär hjälp är avgörande, men den pågående politiska instabiliteten i Myanmar försvårar hjälpinsatserna.
KUA:s tioåriga arbete i landet och goda relationer med lokala organisationer utgör en bra grund för att nå de mest behövande så snabbt som möjligt.
Du kan stödja hjälparbetet i Myanmar genom att donera på KUA:s webbplats eller genom banköverföring till Osuuspankki FI08 5723 0210 0215 (ref. 3117)
Kvinnor och flickor i störst behov av stöd lär sig läsa och får nya färdigheter i flyktinglägren i Bangladesh.
”Lokalerna för kvinnor och flickor är en trygg miljö. Det är alltid trevligt att komma hit och vara tillsammans med andra”, säger en flyktingkvinna som är frivilliglärare. I Myanmar undervisade hon i landets språk burmesiska samt i sömnad.
I flyktinglägret i Cox Bazar i Bangladesh bor närmare en miljon människor som hör till rohingyaminoriteten. De har flytt våldet i Myanmar, som i en rapport av FN:s människorättsobservatörer beskrivs som massmord och massvåldtäkter. Enligt rapporten var folkmord syftet med arméns våld.
Största delen av flyktingarna är kvinnor och barn. Situationen är mycket svår i synnerhet för föräldralösa samt för unga kvinnor och flickor.
”Min dröm är att de kvinnor och flickor jag undervisar kan börja undervisa andra. Och att kvinnorna med arbetet kan förtjäna sitt uppehälle”, säger den frivilliga.
Stöd efter våldet
I världens största flyktingläger råder en skriande brist på undervisning och utkomstmöjligheter. Behovet av undervisning för unga är speciellt stort.
I Kyrkans Utlandshjälps och dess danska systerorganisations gemensamma projekt erbjuds psykosocialt stöd för de som utsatts för könsbetingat våld, samt undervisning för kvinnor och flickor i puberteten.
”För tillfället deltar 169 kvinnor och flickor i vår läsundervisning. Rådgivningen om livsfärdigheter, där vi bland annat talar om hygien, näring och familjeplanering, har 179 deltagare. Dessutom har 765 kvinnor och flickor fått psykosocialt stöd, och vårt team har besökt 1050 familjer för att berätta om lokalerna för kvinnor och flickor och servicen där”, berättar Petra Weissengruber som är sakkunnig i utbildning vid Utlandshjälpen och arbetar i Cox Bazar.
Informationskampanjer om hygien, barnäktenskap och hur man minskar katastrofrisker har nått nästan 1400 kvinnor och flickor. I början av projektet gjordes en enkät som visade att intresset för utbildning är stort, och att kvinnorna även önskar att kunna förmedla sin kunskap vidare. Man vill, till exempel, lära ut sömnad även i hemmen. Det har gjorts möjligt och undervisningen har startat.
Förhållandena i lägret är hårda. Människor lever i små skjul tätt på varandra.
”Till all lycka har monsunregnen i år inte varit så våldsamma som man befarade. Dagar då det regnar mycket kan utbildningsteamet inte alltid nå lägren. Regnet, som gör lervälling av flyktinglägrens vägar, påverkar naturligtvis också kvinnornas och flickornas möjlighet att nå utbildningslokalerna”, säger Weissengruber.
Text: Ulla Kärki
Översättning: Jean Lindén
Bild: Tine Sletting Jakobsen / Dan Church Aid