Yllättävä vallan vaihtuminen nosti Syyrian jälleen kansainvälisiin uutisotsikoihin. Millaisista lähtökohdista syyrialaiset lähtevät rakentamaan uutta kotimaataan?
Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvitus: Julia Tavast
KESÄKUUSSA 2023 isoäiti Amina al-Sindyan asui seitsemän perheenjäsenensä kanssa aleppolaiskouluun perustetussa hätäsuojassa. Suurperhe oli elänyt paossa vuosien ajan ja menettänyt jälleen kaiken tuhoisassa maanjäristyksessä.
“Tilanne ei ole turvallinen, eikä ihminen voi elää näin”, al-Sindyan lausui tuolloin ja paljasti perheen harkitsevan vaarallista venematkaa Välimeren yli salakuljettajien johdolla.
Vuonna 2023 silloisen presidentti Bashar al-Assadin kasvot olivat kaikkialla. Kaitakasvoinen mies tuijotti kulkijaa koulun ja ravintoloiden seinällä. Kun auto pysähtyi isoon risteykseen, pystyi päätään kääntämättä laskemaan kymmenkunta kuvaa al-Assadista.
Diktaattorista, jonka toimet tappoivat Syyrian sisällissodan aikana satoja tuhansia ihmisiä. Sotarikollisesta, joka toistuvasti hyökkäsi omaa kansaansa vastaan kemiallisilla aseilla.
PUOLITOISTA VUOTTA myöhemmin, joulukuun kahdeksantena vuonna 2024 tapahtui ihme. Assadien yli 50-vuotinen diktatuuri oli tullut tiensä päähän. Kapinallisjoukkojen johdossa porskutti terroristijärjestöksikin luokiteltu Hayat Tahrir al-Šam, joka nyt esiintyi varsin maltillisesti.
Epäinhimillisissä oloissa vuosia viruneet poliittiset vangit vapautuivat ja näkivät vihdoin paitsi päivän valoa myös perheitään. Kansa kaatoi Assadien kunniaksi pystytettyjä patsaita ja repi presidentin kuvia riekaleiksi.
Syyrialaiset ympäri maailman juhlivat hirmuhallinnon kaatumista näyttävästi. Vuosia jatkuneen sorron jälkeen ilo oli niin suurta, että epäkohtien tai uhkakuvien tuominen keskusteluun tuntui kerrassaan mauttomalta.
Silti syyrialaiset ymmärsivät myös uuteen tilanteeseen liittyvät riskit. Entä jos valtaan nousseet islamistikapinalliset ryhtyvät rakentamaan talibantyyppistä hirmuhallintoa? Miten käy vähemmistöjen, entä naisten?
Eurooppa puolestaan näki tapahtumissa tilaisuuden tehdä pakolaispolitiikkaa. Heti vallanvaihtoa seuranneina päivinä Saksa, Kreikka, Itävalta ja Suomi muiden EU-maiden joukossa laittoivat syyrialaisten turvapaikkahakemusten käsittelyt jäihin.
Maat halusivat tutkia, onko kansainväliselle suojelulle tarvetta Assadien jälkeisessä ajassa. Se tuntui nurinkuriselta, sillä tilastojen valossa Syyrian siviilit tarvitsivat myös uuden ajan kynnyksellä nimenomaan suojelua.
Kuvitus: Julia Tavast
SYYRIAN humanitaarinen kriisi on syvä, eikä al-Assadin syrjäyttäminen tehnyt sitä yhtään loivemmaksi. YK arvioi, että välittömän avun tarpeessa on yhä 16,7 miljoonaa syyrialaista, mikä vastaa yli 70 prosenttia väestöstä.
Pelkästään loppuvuonna 2024 yli miljoona syyrialaista joutui jättämään kotinsa epävakauden ja väkivaltaisuuksien vuoksi. Heistä noin 620 000 eli tammikuussa 2025 maan sisäisenä pakolaisena. Lisäksi yli seitsemän miljoonan syyrialaisen tiedetään jo ennestään jättäneen kotinsa pitkän sisällissodan aikana.
Näiden lukujen rinnalla 125 000 vastikään kotimaahansa palannutta pakolaista tuntuu melko vaatimattomalta luvulta. YK varoitti tammikuun alussa, että moni uuteen Syyriaan palannut on joutunut pettymään, sillä olosuhteet ovat palaajille epätoivoiset.
Maan infrastruktuuri on kärsinyt pahoja tuhoja vuosia kestäneissä taisteluissa ja pommituksissa. Vuodenvaihteen taisteluiden jälkeen yhä useammalla perheellä on ollut vaikeuksia saada käyttöönsä vettä, sähköä ja polttoainetta.
Vuosia kestäneen sodan jo ennestään heikentämä terveydenhuolto on huonoissa kantimissa. 13 miljoonaa kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta. Talouden romahduksen myötä 90 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Liki seitsemän miljoonaa lasta tarvitsee kiireellistä tukea koulutukseen.
Moni asiantuntija on painottanut jo pitkään, että Syyrian taloutta kuristavia sanktioita on purettava mahdollisimman nopeasti. Sanktioiden purkaminen helpottaa humanitaarista tilannetta ja Syyrian siviilien päivittäistä elämää.
MITÄ SITTEN pitäisi tapahtua, jotta yhä useampi syyrialainen voisi rakentaa itselleen turvallisen kodin kotimaassaan?
Vallan vaihduttua syyrialaiset itse ja länsimaat siinä mukana ovat pitkälti yhdellä suulla painottaneet, että nyt syyrialaisilla on todellinen paikka luoda sellainen Syyria, joka palvelee nimenomaan kansaansa.
Tulevaisuuden kannalta on kuitenkin tärkeää tunnustaa, että syyrialaiset ovat aatteiltaan, vakaumuksiltaan ja taustoiltaan sirpaleinen kansa. Al-Assadin vastustajien oli kenties helpompi esiintyä yhtenä rintamana joulukuun vallankumouksessa kuin uuden Syyrian johdossa.
Kansainvälisellä yhteisöllä on edessään tärkeä tehtävä. Sen on tuettava syyrialaisia laajasti edustavan hallinnon muodostamista, maan poliittista prosessia ja uuden perustuslain laatimista kaikin syyrialaisten asiaa edistävin keinoin. Syyria tarvitsee syyrialaisjohtoisen, inklusiivisen ja kattavan rauhanprosessin, joka takaa kaikkien etnisten ja uskonnollisten ryhmien oikeudet.
Kansainvälisen yhteisön rooli ei kuitenkaan ole mutkaton, sillä ulkovallat ovat yli vuosikymmenen osallistuneet Syyrian sisällissotaan omat etunsa mielessään. Tälläkin hetkellä sekä Israel että Turkki loukkaavat Syyrian alueellista koskemattomuutta. Aika näyttää myös, millaiseksi al-Assadin hallintoa tukeneen Venäjän ja Iranin rooli muotoutuu Lähi-idässä ja millaisia suuntia Yhdysvaltain Lähi-idän politiikka ottaa Donald Trumpin johdolla.
EU:n on tärkeää lisätä humanitaarista apua ja tukea syyrialaista kansalaisyhteiskuntaa kaikin mahdollisin keinoin. Syyrian sirpaleisen kansan on onnistuttava rakentamaan sovintoa ja luottamusta ruohonjuuritasolla. Se voi katsoa onnistuneen sitten, kun julkiseen keskusteluun uskaltautuvat myös ne Syyriassa elävät lukuisat vähemmistöt, jotka hiljaa iloitsivat Assadien dynastian kaatumisesta mutta eivät olleet näkyvästi esillä joulukuun 2024 uutisoinnissa.
Myös syyrialaisten naisten tulevaisuus on pystyttävä turvaamaan. Se oli isoäiti al-Sindyanin toive jo vuonna 2023.
“Haluan, että kaikki naiset saavat koulutuksen, oppivat uusia taitoja ja ovat kykeneviä taloudellisesti huolehtimaan perheistään”, hän pohti.
“Meillä on suvussamme naisia, jotka ovat koulutettuja ja valmistuneet yliopistosta. Puhun aina heistä lapsille, pidän heitä idoleinamme”, al-Sindyan sanoi lastenlastensa ympäröimänä.
Lähteet: Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön materiaalit ja tiedonannot, YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri ja hätäavun koordinaattori Tom Fletcherin tiedonanto 8.1.2025, OCHA:n raportit.
Mies siivoaa tuhoja Odessassa päivä ohjusiskun jälkeen. Onnekkaimmat huomaavat sodan vain energiavajeena. Venäjän iskut ovat talven mittaan osuneet voimalaitoksiin, ja keskustan kadun äänimaisemaa puhkovat sähkögeneraattorit.
Kuva: Antti Yrjönen Teksti: Erik Nyström
UKRAINASSA ilmahälytyksistä puhutaan ironisesti suurena lottona. Niitä on jatkuvasti, paikasta riippuen jopa useamman kerran päivässä. Ohjuksen osuminen omaan olinpaikkaan on yksittäisen ihmisen näkökulmasta silti äärimmäisen epätodennäköistä. Kunnes rytisee.
Oli maanantai, 18. marraskuuta 2024, kun venäläinen Iskander-M-ohjus tippui keskellä kirkasta päivää Prymorskyin alueelle miljoonakaupunki Odessaan. Prymorskyissa sijaitsevat kuuluisat Potjomkininportaat, mutta muuten se on tuiki tavallisia asuinalueita.
Kuvassa ihmiset siivoavat jo jälkiä – pirstaloituneita ikkunoita ja muuta paineaallon poispyyhkimää materiaa. Odessassa siitä on jo tullut rutiinia. Pian elämä jatkuu ennallaan, paitsi lotossa hävinneillä. Kymmenen ihmistä kuoli, ja 55 kärsii vammoista. Selviytyjät pohtivat, minne muuttaisivat, kun kotia ei enää ole.
Ukrainassa vain harva aikuinen hakeutuu enää suojaan ilmahälytysten aikana. Päivittäin toistuvat hälytykset ovat kaiken lisäksi aiempaa pidempiä. Ohjusuhkat kuitataan muutamissa tunneissa, osui tai ei, ohjukset kun etenevät nopeasti. Lennokit sen sijaan pörräävät taivaalla jopa puoli päivää. Silloin hälytys voi kestää läpi päivän.
Kouluissa ja päiväkodeissa hälytykset otetaan onneksi yhä vakavissaan. Myös kauppakeskukset sulkevat edelleen ovensa hälytysten ajaksi. Jotkut valittavat, miten esimerkiksi suunnitellut salitreenit peruuntuvat tämän vuoksi.
Odessan onnekkaimmat huomaavat sodan vain energiavajeena. Venäjän iskut ovat talven mittaan osuneet voimalaitoksiin, ja keskustan kadun äänimaisemaa puhkovat sähkögeneraattorit. Hyväosaiset huomaavat tuskin mitään ravintoloissaan.
Iskut eivät pelkästään verota koneiden energiaa. Ilmahälytykset herättävät ihmisiä jatkuvasti aamyön syvästä unesta, välitti niistä tai ei. Ihmistenkin energiatasoissa on siis jatkuvaa vajetta. Mielenterveyden asiantuntijat ja tavalliset ukrainalaiset tiivistävät kahteen sanaan, mikä tunne koskettaa aivan jokaista heistä. Valtava väsymys.
Soureya Moussa sai uuden mahdollisuuden tavoitella unelmia
Kun Soureya Moussa tuli teini-ikäisenä raskaaksi kesken koulunkäynnin, hän ehti pelätä unelmiensa lipuvan ohi. Se, mitä sitten tapahtui, on lähes ihme Keski-Afrikan tasavallassa.
Teksti: Elisa Rimaila Kuvat: Antti Yrjönen
POLTTOAINEKÄYTTÖINEN aggregaatti rysähtää voimalla käyntiin naapurin pihamaalla. Rytinä peittää alleen kaikki muut äänet, mutta Soureya Moussaa, 20, äkisti muuttunut äänimaisema ei tunnu häiritsevän. Hän jatkaa valkoisen fufun, kassavajauhoista valmistetun puuron, hämmentämistä avotulelle nostetun kattilan ääressä.
Soureya jakaa kotinsa, pienen, yhden huoneen talon, yhdessä neljän muun ihmisen kanssa. Koti sijaitsee Keski-Afrikan tasavallan länsiosassa, Bouarin kaupungin niissä kortteleissa, joiden väestö koostuu pitkälti muslimeista. Myös Soureya on kotimaansa muslimivähemmistön jäsen, ja rukoilu kuuluu tiiviinä osana hänen aamuihinsa ja iltoihinsa. Kodin lähellä olevassa moskeijassa Soureya ei käy. Siihen ei ehkä ole aikaa, sillä nuoren naisen päivät täyttyvät erilaisista velvollisuuksista, kuten koulunkäynnistä, ompeluopinnoista ja oman lapsen hoitamisesta.
Soureya kampaa hellästi nyt 3-vuotiaan tyttärensä hiuksia. Hän ei ole nähnyt perhettään sen jälkeen, kun sai tietää olevansa raskaana.
”Rakastin todella isääni, ja hän rakasti minua. Ehkä juuri siksi hän ajoi minut pois kotoa”, nuori nainen sanoo.
Soureya Moussan päivärutiineihin kuuluu tiskaamista, lakaisemista ja muita kodinhoitoon liittyviä töitä.
Hassania Halim saapuu kotiin. Soureya kutsuu häntä isosiskokseen. Juuri Hassania tuli Soureyan avuksi, kun tilanne näytti epätoivoiselta. Nainen avasi kotinsa tytölle, joka joutui perheensä hylkäämäksi.
”Otin hänet luokseni kuin oman siskon. Olen todella otettu siitä, että hän kutsuu minua isosiskoksi. Soureya on rauhallinen ja kunnollinen tyttö, eikä hänestä ole ollut mitään vaivaa”, Hassania kertoo.
Soureyan tarina on Keski-Afrikan tasavallassa hyvin yleinen. Suurin osa koulua käyvistä tytöistä lopettaa opiskelut jo ennen neljättä luokkaa. Vain pieni osa heistä, jotka selvittävät peruskoulun kuusi ensimmäistä luokkaa, jatkaa yläkouluun ja valmistuu Suomen lukiota vastaavilta luokilta.
Keski-Afrikan tasavallan länsiosassa sijaitsevan Bouarin markkinoilla riittää vilskettä aamusta iltaan. Kaikki tarvittava lihasta kassavajauhoihin ja teepannuista sandaaleihin löytyy pienistä kojuista.
Teiniraskaus katkaisee liian monen tytön opinnot
Yleinen syy koulun keskeytymiselle on köyhyys, joka pakottaa perheiden lapset töihin samoille pelloille vanhempiensa kanssa. Lisäksi teini-ikäisistä tytöistä iso osa tulee ensimmäisen kerran äidiksi hyvin nuorena. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan joka neljäs tyttö Keski-Afrikan tasavallassa avioituu alle 15-vuotiaana. Avioitumisen lisäksi on tietysti valtava määrä tyttöjä, joille käy kuten Soureyalle: he tulevat raskaaksi ilman, että lapsen isä kantaa vastuutaan tapahtuneesta. Näiden tyttöjen elämä voi muuttua äkisti hyvin hankalaksi.
”Isäni suuttui minulle. Hän ajatteli, että minun koulunkäyntini on ohi. Hän ajatteli, että elämäni oli siinä”, Soureya muistelee vuosien takaisia tapahtumia.
Soureya kertoo alla olevalla videolla tarinansa.
Et ole hyväksynyt markkinoinnin evästeitä nähdäksesi videon.
Isän pelko ei ollut turha. Ilman Hassanian apua myös Soureyan koulunkäynti olisi todennäköisesti keskeytynyt kokonaan.
Elämä koetteli jo valmiiksi Soureyaa ja hänen perhettään. Perhe pakeni väkivaltaista konfliktia kotoa, kun Soureya oli vasta lapsi.
Keski-Afrikan tasavallan toistaiseksi tuorein ja verisin sisällissota eskaloitui maaliskuussa 2013, ja sadat tuhannet ihmiset pakenivat naapurimaihin ja kotimaansa sisällä seuraavina vuosina. Soureyan perhe päätyi eri vaiheiden kautta länsinaapuriin Kameruniin. Kamerunin lisäksi keskiafrikkalaisia pakolaisia elää edelleen erityisesti Kongon tasavallassa, niin kutsutussa Brazzavillen Kongossa, ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Soureyan nykyinen kotikaupunki, reilun 40 000 ihmisen asuttama Bouar sijaitsee tärkeässä kaupankäynnin solmukohdassa. Banguista tuova tie on asfaltoitu vain 60 viimeisen kilometrin matkalta. Hidaskulkuisella RN3-valtatiellä ryskyttävät paksuja puunrunkoja, elintarvikkeita ja jalostettua öljyä kuljettavat rekat ja säiliöautot, avustusjärjestöjen nelivedot sekä YK:n rauhanturvaajien, armeijan ja venäläisen palkka-armeijan panssaroidut ajoneuvot.
Turvallisuustilanne on tässä osassa maata hauras. Keski-Afrikan sisällissota on monesti yksinkertaistettu eri uskontojen väliseksi konfliktiksi. On totta, että esimerkiksi Bouarissa muslimivähemmistöä vainottiin ja monen kodin rauniot ovat edelleen kolkko muisto viime vuosikymmenestä kaupunginosassa, jossa Soureya nyt asuu.
Konfliktin juurisyyt ovat kuitenkin uskontoa monimutkaisempia. Äärimmäinen köyhyys vie erityisesti nuorilta näköalan paremmasta. Ilman koulutusta ja omaa toimeentuloa on vaikea rakentaa tulevaisuutta.
Tässä pihassa naiset pitävät yhtä. Soureya Moussan (oikealla) pelasti syvä ystävyys Hassania Halimin (takana) kanssa. Soureya kutsuu Hassaniaa nyt isosiskoksi.Soureya Moussa kuuluu Keski-Afrikan tasavallan muslimivähemmistöön. Aamuaskareiden ja rukouksen jälkeen Soureya kiiruhtaa koulu- puvussaan kouluun.
Ompelutaito tuo leivän pöytään ja pitää koulussa
Soureya polkee päättäväisenä ompelukoneensa poljinta. Mekaanisesti ilman sähköä toimiva Singer säksättää ja värikäs kangas liukuu pöydällä sitä mukaa, kun neula tikkaa reunaa tasaisesti. Keskittynyt ilme nuoren naisen kasvoilla häviää vain hetkellisesti, kun hän vilkaisee vieressä työskentelevää opiskelutoveria.
Kirkon Ulkomaanavun järjestämälle kurssille on valittu parikymmentä nuorta, jotka haaveilevat ompelijan ammattitaidosta. Soureya on yksi heistä.
”Tälle kurssille etsittiin nuoria, joilla oli jonkinlaisia ongelmia elämässä ja jotka olivat esimerkiksi työttömiä. Laitoin nimeni listaan ja minut valittiin”, hän kertoo.
Ompelijan ammattitaito on jo opiskeluvaiheessa turvannut Soureyan koulunkäynnin. Hän haluaa tulevaisuudessa suunnitella omia vaatemallistoja.
Kurssilla on opeteltu ompelukoneen käytön lisäksi kaavojen leikkaamista. Lukutaidottomat osallistujat ovat saaneet myös luku- ja kirjoitusopetusta.
”Haluan oppia myös suunnittelemaan vaatteita, jotka tunnistetaan minun tekemikseni. Haluan, että suunnittelemani vaatteet tekevät kotimaatani tunnetuksi”, Soureya kertoo.
Ammattitaidolla on myös toinen merkitys. Ompelemalla Soureya pystyy jo nyt hankkimaan rahaa ja elättämään itseään ja lastaan. Mikä tärkeintä, ansiot mahdollistavat sen, että Soureya pystyy käymään raskauden takia kesken jääneen koulunsa loppuun.
”Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo? Minä aion hankkia tämän taidon nyt ja toivon sen vievän minua elämässä eteenpäin.”
”Kun saa tällaisen mahdollisuuden, se on käytettävä”, Soureya pohtii.
Raskautensa alkuvaiheessa Soureya (keskellä) pelkäsi, ettei hänellä olisi tulevaisuutta. ”Lapsi onkin tuonut elämääni uuden näkökulman”, hän sanoo nyt. Ystävä Hassania Halim (vas.) auttoi tarjoamalla nuorelle äidille kotinsa ja tukensa.
Keski-Afrikan tasavallassa elämä päättyy usein liian varhain
Mihin elämä voisi Soureyaa viedä?
”Haluaisin työskennellä terveydenhoidon alalla”, nuori nainen sanoo.
”Ajattelen, että kun pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman.”
Unelma on ymmärrettävä. Terveydenhuollon tila Keski-Afrikan tasavallassa on maailman heikoimpia. Siitä puhutaan jopa hätätilana. Keskimääräinen elinikä maassa on noin 53 vuotta ja äitiys- ja lapsikuolleisuus on maailman korkeinta.
Heikon sairaalainfrastruktuurin ja ammattitaitoisen henkilökunnan puutteen vuoksi Keski-Afrikan tasavallassa kuollaan tauteihin, jotka olisivat helposti hoidettavissa – ja jopa estettävissä. Köyhyys tosin on tekijä, joka estää ihmisiä hakeutumasta hoitoon.
”Yksi isoveljistäni sairastui Kamerunissa. Sairaalassa lääkärit vaativat meiltä ensin maksua, ennen kuin he suostuivat hoitamaan häntä. Hän kuoli, koska emme saaneet ajoissa rahoja kokoon.”
Soureya kerää ompelukoneen vierestä puolivalmiin työnsä ja pakkaa sen ja kankaasta yli jääneet palat pieneen reppuun. Seuravaana aamuna hänen on oltava koululla puoli kahdeksalta. Soureya ei halua myöhästyä syyslukukauden ensimmäisestä koulupäivästä.
Keski-Afrikan tasavallan toistaiseksi tuorein ja verisin sisällis- sota eskaloitui maaliskuussa 2013, ja sadat tuhannet ihmiset pakenivat naapurimaihin ja kotimaansa sisällä seuraavina vuosina. Sodan jäljet näkyvät edelleen maan länsiosassa sijaitsevassa Bouarin kaupungissa.
”Elämässä on hyvä olla ainakin yksi hyvä ystävä”
Aamulla ilma on sateen jäljiltä raikas. Soureya on pukenut päälleen sinisen koulupukunsa. Paidan, hameen ja niihin sopivan mustan, hiukset peittävän pääkappaleen. Koulun pihalle on ehtinyt kokoontua jo satoja teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia, jotka odottelevat samaa kuin Soureyakin: tietoa luokkahuoneesta.
Ensin koulun pihan lippusalkoon kuitenkin nostetaan lippu. Oppilaat kerääntyvät puolikaareen kuuntelemaan rehtorin puheenvuoron, jonka perään lauletaan Keski-Afrikan tasavallan kansallislaulu, maan virallisella kielellä ranskaksi La Renaissance ja paikallisella sangon kielellä E Zingo.
Laulun jälkeen koulun pihalla alkaa hämmentynyt harhailu. Oppilaiden määrä on luokkahuoneiden määrään ja kokoon verrattuna valtavasti. Paikalla on pakko olla aamulla, mutta omaan luokkaan saattaa päästä opiskelemaan vasta iltapäivällä.
Soureya ja hänen luokkatoverinsa Larissa Yapele seisoskelevat muiden joukossa.
”Olemme samalla luokalla. Istumme aina yhdessä ja syömme yhdessä. Meistä on tullut hyvin läheisiä ja jaamme kaiken toistemme kanssa”, Larissa kertoo.
Larissa Yapele (vasemmalla) on Soureyan tapaan nuori äiti, jonka koulunkäynnin jatkuminen vaatii kovaa uurastusta. Naiset tukevat toisiaan.
Soureya ja Larissa ovat kumpikin kokeneet elämässään isoja vaikeuksia. Niistä puhuminen yhdistää.
”Elämässä on hyvä olla ainakin yksi hyvä ystävä. Sellainen, jolta saa voimaa ja joka auttaa pysymään oikealla polulla elämässä”, Soureya jatkaa.
Lapsen saaminen ei määritellyt elämää
Koulupäivän jälkeen Soureya palaa kotiin ja alkaa valmistella illallista. Ompelutöistä saamillaan rahoilla hän on ostanut läheisiltä markkinoilta tyttärelleen uudet kengät.
”Kun sain tietää odottavani lasta, olin kauhuissani. Ajattelin, ettei minusta tule ikinä mitään. Lapsi onkin tuonut elämääni uuden näkökulman”, Soureya kertoo.
”Ymmärrän nyt, ettei lapsen saaminen määrittele elämää. On itsestä kiinni, mitä tekee ja saavuttaa elämässä.”
Tytär läpsyttelee pihamaalla uusissa kengissään, ja Soureya katselee häntä.
”Kaikessa on kyse sydämestä ja päättäväisyydestä. Olen päättänyt osoittaa isälleni, että pystyn ylittämään hänen odotuksensa. Pystyn ylittämään yhteiskunnan odotukset. Jonakin päivänä he eivät enää muista, että minä olin se, jonka elämän luultiin lapsen takia olevan ohi.”
”Kaikessa on kyse sydämestä ja päättäväisyydestä. Olen päättänyt osoittaa isälleni, että pystyn ylittämään hänen odotuksensa”, sanoo Soureya.
Soureya toivoo valmistuvansa koulusta ja pääsevänsä lopulta kiinni jatko-opintoihin terveydenhuollon alalla. Hän on onnellinen saamastaan uudesta mahdollisuudesta.
OSALLISTU YHTEISVASTUUKERÄYKSEEN
Lähetä tekstiviesti APU20 (20 € lahjoitus) numeroon 16588 tai lahjoita valitsemasi summa MobilePaylla numeroon 85050.
Vuonna 2025 Yhteisvastuu täyttää 75 vuotta. Tämän vuoden kampanja vahvistaa nuorten tulevaisuudenuskoa ja mahdollisuuksia unelmoida. KUA:n kautta Yhteisvastuu auttaa maailman katastrofialueilla. Yhteisvastuu.fi
Juristi Sara Kortesojan mukaan monet yllättyvät perintöjärjestyksestä. Esimerkiksi entinen puoliso voi saada perintöä yhteisen lapsen kautta, jos testamentti ei määrää toisin. KUVA: Nealeksandra Photography/Kaunis Liike Oy
Kuka perii varani ja mitä omaisuudelleni tapahtuu? Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut lakitoimisto Laillin kanssa yhteistyön, jonka myötä testamentin ja testamenttilahjoituksen tekeminen on vaivatonta. Laillin oikeudenkäyntiavustaja Sara Kortesoja vastaa testamentintekijöiden yleisimpiin kysymyksiin.
Voinko testamentata omaisuuteni kenelle haluan?
Jos sinulla ei ole rintaperillisiä eli lapsia tai lapsenlapsia, voit testamentata omaisuutesi vapaasti valitsemallesi taholle. Mikäli sinulla on rintaperillisiä, heillä on lähtökohtaisesti oikeus saada puolet omaisuudestasi riippumatta siitä, mitä testamenttiisi kirjoitat.
Mitä omaisuudelleni tapahtuu, jos en tee testamenttia?
Jos et laadi testamenttia, jäämistösi jaetaan lakimääräisen perimyksen mukaisesti. Suomen lainsäädännön mukaan ensisijaiset lakimääräiset perilliset ovat lapset ja lapsenlapset. Jos heitä ei ole, perintö menee aviopuolisolle. Jos sinulla ei ole rintaperillisiä etkä ole naimisissa, perintösi menee vanhemmillesi ja heidän lapsilleen eli sisaruksillesi ja edelleen heidän lapsilleen. Jos ketään edellä mainituista ei ole, perintö menee isovanhemmille ja viimesijaisesti heidän lapsilleen. Jos sinulla ei ole ketään edellä mainituista sukulaisista, perintö menee viimesijaisesti Suomen valtiolle.
Milloin testamentti kannattaa tehdä?
Suosittelen laatimaan testamentin nyt, kun asia on mielessäsi, jotta testamentti ei jää kokonaan laatimatta.
Kenen kannattaa tehdä testamentti?
Testamentti kannattaa tehdä, jos haluaa poiketa lain määräämästä perimysjärjestyksestä ja sisällyttää testamenttiinsa esimerkiksi lahjoituksen omien arvojen mukaiseen toimintaan.
Voiko testamentin tehdä itse?
Testamentin voi laatia myös itse. Suosittelen kuitenkin, että laadit testamenttisi yhdessä testamenttioikeuteen perehtyneen juristin kanssa tai annat juristin tarkistaa laatimasi testamentin. Pahimmillaan testamentin muotovirhe voi jopa johtaa siihen, ettei testamenttia voida noudattaa lainkaan.
Pitääkö perinnöstä maksaa veroa?
Suomen lainsäädännön mukaan 20 000 euron arvoisesta ja sitä arvokkaammasta perinnöstä pitää maksaa perintöveroa. Perintöveron määrä riippuu perittävän omaisuuden arvosta, sekä perittävän ja perillisen tai testamentinsaajan välisestä suhteesta. Tietyt yleishyödylliset tahot, kuten Kirkon Ulkomaanapu sr, on vapautettu perintö- ja lahjaverosta kokonaan.
Mitkä asiat voivat tehdä testamentista pätemättömän?
Testamenttia tai jotain sen määräystä ei voida noudattaa esimerkiksi silloin, jos todistajana on toiminut esteellinen henkilö. Esteellisyys voi aiheutua esimerkiksi siitä, jos testamentti on tehty todistajan itsensä tai hänen lähisukulaisensa hyväksi. Testamentti voidaan myös moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi esimerkiksi silloin, jos testamentintekijä ei ole laatinut testamenttia omasta tahdostaan tai hän ei ole kyennyt ymmärtämään antamiensa määräysten merkitystä.
Voiko jo tehtyä testamenttia muuttaa?
Testamenttia voi muuttaa laatimalla uuden testamentin, joka korvaa aiemmin laaditun. Testamenttia ei kuitenkaan pidä mennä muuttamaan siten, että esimerkiksi peittäisi alkuperäisestä asiakirjasta joitain kohtia ja kirjoittaisi siihen uusia määräyksiä. Muutokset tulee siis toteuttaa laatimalla muotomääräykset täyttävä uusi testamentti.
Mitkä asiat tulevat useimmiten yllätyksenä testamentin laatijoille?
Usein ihmiset yllättyvät siitä, ketkä kaikki saattavat saada heidän jälkeensä perintöä lakimääräisen perimyksen mukaisesti. Esimerkiksi entinen puoliso saattaa tietyssä tapauksessa saada perintöä yhteisen lapsen kautta, jos testamentilla ei ole muuta määrätty.
Monesti testamentinlaatijat myös yllättyvät positiivisesti kuullessaan, etteivät yleishyödylliset järjestöt, kuten Kirkon Ulkomaanapu, ole velvollisia maksamaan perintöveroa saamistaan testamenttilahjoituksista.
Vinkki: Testamenttilahjoitus on kaunis tapa jättää kestävä jälki paremman maailman puolesta. Haluaisitko lahjoittaa testamentissasi KUA:lle? Verkkosivuillamme voit tehdä yksinkertaisella lomakkeella juristien tarkastaman ja pätevän testamentin. Lomakkeen kautta voit myös varata maksutonta neuvontaa juristin kanssa.kua.fi/testamentti
Iso osa nepalilaisista saa jokapäiväisen ravintonsa omilta pihoiltaan. Ilmastonmuutoksen vaikutuksille alttiit kasvimaat ovat Nepalin syrjäseutujen perheiden elinehto.
Teksti: Elisa Rimaila Kuvat: Antti Yrjönen
VIELÄ ÄSKEN pihamaalla potpottanut ruskea kana on menettänyt päänsä. Sen kohtalo on päätyä osaksi Sabitri Gurung Alen, 28, ja Dhansara Alen, 31, tänään valmistamaa lounasta. Vastineeksi lintu on saanut vapaasti kuopsutella ja kaivaa pihaa lajitovereidensa kanssa ja elää elämää, josta suurin osa maailman kotieläimistä voi vain haaveilla.
Videolla valmistetaan kanapataa Tarangan kylässä Nepalissa.
Dhansaran kanapata
NOIN 6 ANNOSTA Tarvitset: terävän veitsen kanan paloitteluun, ison wokkipannun tai korkeareunaisen paistinpannun. Tarjoile esimerkiksi jasmiiniriisin kanssa.
1 kana tai 600–700 grammaa kananlihaa
2 sipulia
1 valkosipuli
Reilu pala inkivääriä
500 g kirsikkatomaatteja tai tomaattia paloiteltuna
1 chilipalko (tulisuus maun mukaan)
Tilkka öljyä paistamiseen
3–5 dl vettä
Ripaus suolaa
2–4 rkl jauhettua kurkumaa
1. Teurasta ja käsittele kana sopiviksi paloiksi.
2. Pilko sipulit, valkosipuli ja inkivääri ja kuullota ne öljyssä pannulla.
3. Lisää kurkuma ja sekoita. Lisää kana ja paista kunnes kypsää.
4. Nakkaa joukkoon chili, pilkotut kirsikkatomaatit sekä vesi. Keitä, kunnes edessäsi on muheva pata.
Nepalin maalaiskylissä kanat saavat elää pihoilla vapaata elämää.
LÄNSI-NEPALIN Surkhetin alueella sijaitsevassa Tarangan kylässä kanaruokaa syödään harvoin. Lintuja ja vuohia teurastetaan ravinnoksi lähinnä juhlia ja vieraita varten. Lihaa saatetaan joutua hankkimaan lautaselle myös, kun pellot ja kasvimaat tarjoavat tavallista huonompaa satoa.
Sabitri ja Dhansara kuuluvat samaan perheeseen, sillä heidän aviomiehensä ovat veljeksiä. Naisten kotiovelta on 34 kilometriä lähimpään isoon kaupunkiin Birendranagariin. Pöllyävällä, mäkisellä ja osin keskeneräisellä tiellä matkaan kuluu puolitoista tuntia jopa nelivedon kyydissä. Kauppa ja terveyspalvelut ovat kaukana, eikä Sabitrin ja Dhansaran perheillä ole rahaa muutenkaan riittävästi.
Tarangan kylässä omavaraisuus on perheille elinehto.
Kasviscurrya omalta kasvimaalta
Tuhkat savuavat yhä, kun Sabitri kokoaa niitä paljain käsin vatiin maalattiaisen keittiönsä varjossa.
Pian nuotiossa palaa jo uusi tuli, ja nainen kaataa pannuun ruokaöljyä. Kasviscurryn ainekset odottavat pääsyään pataan: muhkea kaali, sipulia, valkosipulia ja kattilan pohjallisen verran pieniä perunoita. Kaikki on poimittu suoraan perheen omalta pellolta.
Videolla valmistetaan kasviscurrya.
Kasviscurry Sabitrin tapaan
NOIN 6 ANNOSTA Tarvitset: ison wokkipannun tai kattilan currylle, kasarin maidon kuumentamiseen, kivialustan ja jauhinkiven (morttelikin käy).
1 valkokaali
Noin 1 kg perunoita
2 sipulia
Tilkka ruokaöljyä kasvisten kuullottamiseen
1 chilipalko (vahvuus oman maun mukaan)
1 kokonainen valkosipuli
4 dl maitoa
7 dl vettä (voit lisätä veden määrää, jos curryn koostumus vaikuttaa liian kuivalta)
Ripaus suolaa
2–4 rkl jauhettua kurkumaa
1. Aloita lypsämällä lehmä ja kuumentamalla maitoa kattilassa.
2. Pilko kaali, lohko perunat ja siivuta sipuli. Leikkaa chili silpuksi ja valkosipulinkynnet pienemmiksi paloiksi ja jauha ne tasaiseksi tahnaksi, johon voit lisätä sekaan pari ruokalusikallista kylmää vettä tarpeen mukaan.
4. Lisää kurkuma ja valmistamasi chilivalkosipulitahna. Sekoittele.
5. Kuullota ensin miedolla lämmöllä ja sekoitellen perunoita ja lisää kaali, kun perunat alkavat kypsyä.
6. Lisää seokseen maito ja pikkuhiljaa myös vesi. Hauduta rauhassa miedolla lämmöllä. Sekoittele ja anna hautua kannen alla.
Videolla valmistetaan maustetahnaa.
Minttuinen maustetahna
NOIN 3 DL VALMISTA TAHNAA Tarvitset: kivialustan ja jauhinkiven (morttelikin käy).
300 g tuoreita kirsikkatomaatteja tai pieneksi pilkottua tomaattia
Reilu nippu tuoretta minttua
1 chilipalko (tulisuus maun mukaan, mutta mieluiten tulisempaa kuin mietoa)
Reilu ripaus suolaa
Noin 1 dl vettä
1. Silppua tomaatit, minttu ja chilipalko pieneksi.
2. Jauha tomaatti-, minttu- ja chilisilppu tasaiseksi tahnaksi. Lisää kylmää vettä tarvittaessa pieninä määrinä niin kauan, että koostumus on selvästi tahnamainen.
3. Lisää lopuksi suolaa makusi mukaan. Voit halutessasi lisätä myös minttua, chiliä ja tomaattia.
TIESITKÖ? 60 prosenttia nepalilaisista saa toimeentulon maataloudesta. Maan pinta-alasta viljelykäytössä on 2,7 miljoonaa hehtaaria. Siitä vain puolet on kasteltua. (Lähde: cdkn.org)
Ilmastonmuutos koettelee Nepalia. Se tekee etenkin niiden perheiden elämästä haastavaa, jotka ovat perinteisesti hankkineet omilta pelloiltaan paitsi toimeentulonsa myös oman ravintonsa.
Kasvimaan kastelu tuottaa Dhansara Alelle ja Sabitri Gurung Alelle paljon ylimääräistä työtä, kun sateet eivät tule normaalisti. Naisten mukaan poikkeukselliset sääilmiöt kuten kuivuus ovat vaivanneet Tarangan kylää jo vuosikymmenen.
KITULIAAT TOMAATIN varret kipuavat pitkin tukikeppejään. Niiden lehdet ovat haalean keltaisia, ja perunapellon multa halkeilee janoisena. Tänä vuonna sadosta ei ole riittänyt myytäväksi, mikä tarkoittaa, että perhe on elänyt niukasti.
”Kaikki riippuu vedestä. Nyt sitä ei ole”, Sabitri sanoo.
Ilmastonmuutos koettelee Nepalia. Sen vaikutuksesta sateet ovat epäsäännöllisempiä kuin ennen. Kuivuuden lisäksi Nepalissa on tänä vuonna koettu tavallista voimakkaampia sateita ja niiden aiheuttamia tuhoisia tulvia.
Kasteluvettä perhe kantaa noin kahdensadan metrin päässä sijaitsevasta joesta, vaikka pihassa on vesipumppu.
Pumppu on asennettu osana laajempaa alueellista kasteluhanketta. Sen tarkoituksena oli helpottaa vedensaantia Tarangan kaltaisissa syrjäkylissä pumppaamalla Bherijoen vettä aurinkovoiman avulla tuotetulla sähköllä. Aurinkovoiman asentamista on tosin odotettu Tarangassa viisi vuotta.
Raj Ale Magar, 5, on löytänyt pihan mangopuusta kiipeiltävän oksan.
Juomavesi kannetaan joesta
Kirkkaana virtana kohisevan Bherijoen veden tuoksu tuo mieleen suomalaisen järvimaiseman. Perheen lapset ryntäävät uimaan. Mukana olevaan haaviin tarttuu tänään vain muutama sintti, jotka lapset päästävät takaisin jokeen.
Lapset kaatavat kotipihassa veden isompaan muovitynnyriin. Sen vettä käytetään ruoanlaittoon ja juotavaksi.
”Juomavettä on haettava joka neljäs päivä”, Sabitri kertoo ja kaataa samalla tilkan vettä mausteseokseen, jota hän jauhaa kivien välissä tuoreesta mintusta, chilistä ja pikkutomaateista.
Veden hakeminen muutaman sadan metrin päässä kodista virtaavasta Bherijoesta on perheiden lasten (vas.) Maya (11), Simran (10), ja Raj (5) Ale Magarin tehtävä.
Maya Ale Magar, 11, on ikäänsä nähden tottunut veden kantaja. Tarangan kylässä Nepalin maaseudulla ei ole sähköjä, ja ilman sähköä vettä ei saada pumpattua joesta talousvedeksi eikä kasteluun.
Bherijoki on Nepalin pisimmän, vuorilta alkunsa saavan, Karnalin sivuhaara. Joen voimakasta virtausta haluttaisiin valjastaa Nepalin maaseudulla myös sähköntuotantoon.
Veden kantaminen on lasten työtä Bherijoen rannalla sijaitsevassa Tarangan kylässä. Maya Ale Magar, 11, kantaa vesitonkkaa tottunein ottein noin parinsadan metrin päässä mäellä sijaitsevaan kotiin.
Ilmastonmuutos erottaa perheitä
Kuivuus ei haittaa vain ruoantuotantoa ja toimeentuloa. Se murustelee perheet maailmalle.
”Kun ei sada eikä ole satoa, ihmiset lähtevät muualle töihin. Kuivuuden takia emme voi elää yhdessä perheenä”, Sabitri sanoo.
Dhansara Ale ja Sabitri Gurung Ale.
Hänen puolisonsa työskentelee Malesiassa, appi Intiassa.
”Elimme ennen onnellisina yhdessä. En ole nähnyt miestäni melkein vuoteen ja kaipaan häntä”, Sabitri kertoo.
Sabitrin ja Dhansaran suvut ovat eläneet seudulla vuosikymmeniä. Perheet ovat viime vuosina saaneet tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa auttavista uusista viljelymenetelmistä hankkeessa, jota ovat rahoittaneet Suomen ja Saksan ulkoministeriöt sekä Euroopan unioni. Kirkon Ulkomaanapu on hankkeen toteuttaja saksalaisen kehitysyhteistyöjarjestö GiZin kanssa.
”Meillä on nyt tarvitsemamme tiedot ja taidot. Niistäkään ei ole hyötyä, jos meiltä puuttuu vesi”, Sabitri sanoo.
Pihapiirin ulkopuolelle puiden alle asettuneet naudat lepäävät keskipäivän kuumuudessa. Hinduille ja buddhalaisille naudat ovat pyhiä eläimiä, joita ei teurasteta ruoaksi. Niiden maito kelpaa silti makeaan mausteiseen teehen. Sabitri kaataa paksua ja rasvaista maitoa myös padassa kuullottuneiden sipulien, kaalin ja kypsyneiden perunoiden joukkoon. Padasta kohoaa kurkuman, chilin ja valkosipulin tuoksu. Lounas on pian valmis.
Ja sitten syömään! Lintuja ja vuohia teurastetaan Nepalin maaseudulla ravinnoksi lähinnä juhlia ja vieraita varten. Tarangan kylässä omavaraisuus on perheille elinehto.
Nälkä on raaka ase – sodat Ukrainassa, Sudanissa ja Gazassa heikentävät maailman ruokaturvaa merkittävästi
Ruokaa ei saa käyttää sodan välineenä, mutta silti konfliktit vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin saada riittävästi ravitsevaa ravintoa. Viime vuosina maailma on paikallisten haasteiden ohella todistanut erikoista ilmiötä: jo kolmatta vuotta kestävä Ukrainan-sota on vaikuttanut ruokaturvaan maailmanlaajuisesti.
Teksti: Ulriikka Myöhänen
Ruoka-avun kriittiset yhteydet Gazan pohjoisosaan on katkaistu. Nälkiintyminen on läsnä lähes kaikkialla sodan runtelemassa Sudanissa. Venäläisohjukset iskivät kahteen vilja-alukseen Mustallamerellä.
Otsikot ovat poimintoja kansainvälisen median ja YK-järjestöjen uutisoinnista syys-lokakuussa 2024. Uutisista voi jo nopealla vilkaisulla päätellä muutaman tärkeän asian.
Ensinnäkin sota vaikuttaa aina tavallisten ihmisten ravinnonsaantiin. Toisekseen nykypäivänkin sodissa ruoka ja siihen liittyvien resurssien kontrolloiminen on ase, jonka tuhot vaikuttavat eniten siviileihin.
Uutisotsikoiden takana olevat teot – siis esimerkiksi pommittaminen, viljelymaiden ja vesivarojen tuhoaminen sekä ruokakuljetusten sabotointi – ovat karmivia tekoja paitsi konfliktien keskellä sinnittelevien siviilien näkökulmasta, myös siksi, että ne voimakkaasti horjuttavat kansainvälisiin sääntöihin perustuvan maailman järjestystä.
Kansainvälinen humanitaarinen oikeus tunnetaan sodan sääntöinä. Niissä sanotaan esimerkiksi, että siviilien näännyttäminen nälkään on sodankäynnin menetelmänä ehdottomasti kielletty. Kiellettyä on myös hyökätä sellaisiin kohteisiin, jotka ovat siviiliväestön selviytymisen kannalta välttämättömiä. Niitä voivat olla esimerkiksi elintarvikkeet, viljapellot, sadot, karja, vesivarannot ja kastelujärjestelmät.
Sodan sääntöjä rikotaan jatkuvasti. Vielä vuonna 2024 elämme maailmassa, jossa lapsia kuolee nälkään, ohjukset ja raketit tuhoavat ruokavarastoja, eikä ruoka-apu tavoita kaiken kurjuuden keskellä eläviä siviilejä.
Kehittyvillä alueilla sotia käydään usein seuduilla, joilla on jo ennestään kärsitty riittävän ravinnon ja toimeentulon puutteesta ja esimerkiksi vähäisistä laidun- ja viljelysmaista. Ruoka ja kiistat ruoan ympärillä voivat olla siis sekä sodankäynnin väline että syy konfliktin taustalla.
Ruoka on ihmisoikeus
Oikeus ruokaan on jokaisen ihmisen oikeus.
Vuonna 1996 pidetyn maailman ruokakokouksen mukaan ruokaturva toteutuu silloin, kun “kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina fyysisesti ja taloudellisesti mahdollisuus saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa, joka täyttää heidän ravitsemukselliset tarpeensa ja mieltymyksensä sekä mahdollistaa aktiivisen ja terveen elämän”.
Ruokaturvaan liittyy neljä pääulottuvuutta. Ruokaa on oltava saatavilla: sitä pitää kasvaa pelloilla ja olla varastoissa. Jotta ruokaturva toteutuu, ihmisen pitää myös päästä käsiksi ruokaan. Hänellä pitää siis olla mahdollisuus ostaa tai tuottaa ruokaa omiin ja perheensä tarpeisiin.
Sen lisäksi, että ruokaa on saatavilla, sen pitää olla ravitsevaa ja monipuolista niin, että ihmisen energian ja ravintoaineiden tarpeet täyttyvät. Neljäntenä ulottuvuutena on ruokaturvan vakaus tai pysyvyys. Hyvälaatuista ja ravitsevaa ruokaa pitää olla saatavilla päivästä toiseen ja ihmisillä pitää olla mahdollisuus sen hankkimiseen, jotta yksilön voidaan katsoa olevan ruokaturvan piirissä. Poliittinen epävakaus, sään ääriolosuhteet, hintojen nousu ja työttömyys voivat kaikki vaikuttaa vakauteen ruokaturvan ympärillä.
Ruokaturvan neljän pääulottuvuuden rinnalla on myös kaksi tärkeää lisänäkökulmaa. Niiden mukaan ihmisellä pitää olla mahdollisuus päättää, millaista ruokaa hän syö ja kuinka ruoka on esimerkiksi tuotettu ja prosessoitu. Ruokajärjestelmien pitää olla myös pitkällä ajanjaksolla kestäviä niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ympäristönkin kannalta.
Jopa kolmannes maailman ruoasta päätyy roskiin
Tänä päivänä ruokaturva ei toteudu kaikkien kohdalla edes siinä määrin, että ruokaa olisi ylipäätään saatavilla. YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön (FAO) tuoreen, maailman ruokaturvaa ja ravitsemusta käsittelevän raportin mukaan joka 11. ihminen maailmassa ja joka viides Afrikan mantereella näki nälkää vuonna 2023 – tämä siitäkin huolimatta, että maailmassa tuotetaan ruokaa enemmän kuin ihmiset ehtivät syödä.
On arvioitu, että ainakin viidesosa tai jopa kolmasosa tuotetusta ruoasta menee roskiin. Rikkaissa maissa ruokaa ostetaan liikaa ja jätetään sitten syömättä. Köyhimmissä maissa ruoka menee hukkaan jo sadonkorjuun aikaan puutteellisten säilöntämahdollisuuksien ja markkinoiden vuoksi.
Viime vuodet ovat olleet globaalin ruokaturvan heikentymisen näkökulmasta poikkeuksellisia. Syinä ovat koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.
Korona alkoi levitä maailmalle Kiinan Wuhanin kaupungista joulukuusta 2019 alkaen. Kevään 2020 aikana pandemiaksi äitynyt virustauti sulki maanrajoja sekä rajoitti merkittävästi ihmisten välisiä kohtaamisia ja päivittäistä elämää.
Pandemialla oli vaikutuksia ravitsemukseen, ruokaturvaan ja ruokajärjestelmiin eli siihen kokonaisuuteen, joka koostuu ruoan tuotannosta, jalostuksesta, jakelusta ja kulutuksesta.
Pandemia vaikutti merkittävästi myös elintarvikeketjuihin eli siihen, miten raaka-aine päätyy jalostamisen, käsittelyn, jakelun ja myynnin kautta ihmisen ruokapöytään. Vaikutukset olivat maailmanlaajuisia pandemian aikaisten sulkujen ja rajoitusten sekä alalla työskentelevien sairastelun vuoksi.
Pandemia myös pakotti ihmisiä muuttamaan ruokailutottumuksiaan, kun erityisesti kehittyvissä maissa perheitä palvelevat epäviralliset, usein edullisia vihanneksia myyvät markkinapaikat suljettiin kokoontumisrajoitusten vuoksi. Vähävaraisia auttaneet sosiaaliohjelmat eivät voineet enää tarjota ruoka-apua samaan tapaan kuin ennen.
Monet menettivät toimeentulonsa, mikä tarkoitti sitä, että perheillä oli vähemmän rahaa käytettävissään ruokaostoksiin. Samanaikaisesti pandemian edetessä elintarvikkeiden hinnat nousivat merkittävästi.
Kuvitus: Julia Tavast
Ukrainassa sota on tehnyt pelloista miinakenttiä
Vuonna 2022 maailmaa koetteli uusi globaali kriisi, joka alkoi tällä kertaa Euroopan mantereella. Viimeistään Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota on todistanut, miten verkottuneessa maailmassa elämme.
Ukraina on merkittävä eurooppalainen vilja-aitta, jonka maataloustuotteet ovat viime vuosina päätyneet ruokapöytiin ympäri maailman. Ukraina sijaitsee Mustanmeren rannalla, jonka kautta maailmalle on kulkenut merkittäviä määriä viljaa, ruokaöljyä ja lannoitteita.
Kun sota alkoi, Mustallamerellä olleet venäläiset sotalaivat saartoivat ukrainalaissatamia ja siten sulkivat kauppareittejä. Energian ja polttoaineiden hinnat nousivat. Ruoan vienti Ukrainasta maailmalle kärsi merkittävästi ennen kuin kuljetukset Mustallamerellä onnistuttiin palauttamaan toimintaan edes osittain ja Euroopan maiden kautta löytyi vaihtoehtoisia reittejä Ukrainan maataloustuotteille.
Ukrainalaiset ovat menettäneet hedelmällisiä viljelymaitaan hyökkääjälle, ja pelloista on tullut miinakenttiä. Itse pellot ja niillä kasvaneet sadot ovat paikoittain tuhoutuneet täysin. Ne, jotka yhä viljelevät, kamppailevat yrittäessään kasvattaa satoa sodan keskellä. Jatkuvien energiainfrastruktuuriin kohdistuvien iskujen myötä sähköstä on pulaa.
Ruoan kuljettaminen maatiloilta kansainväliselle kuluttajalle on vaikeutunut merkittävästi suljettujen kauppareittien, jatkuvan turvallisuusuhan ja nousseiden kuljetusmaksujen myötä.
Ukrainan sota ja sen vaikutukset ruokaturvaan ovat näkyneet kaikkialla maailmassa Väli-Amerikasta Lähi-itään ja Aasiaan. Sodan myötä ruoan maailmanmarkkinahinnat nousivat ennätyskorkeiksi maaliskuussa 2022, mutta ovat sittemmin laskeneet pandemian aikaiselle tasolle.
Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat näkyneet perheiden ruokapöydissä ympäri maailman. Mutta ajattelepa tätä: tavallisimmin suomalainen ostaa kaupasta pitkälle jalostetun leipäpussin, jonka hinta koostuu tuottajan, elintarviketeollisuuden ja kaupan saamista osuuksista sekä arvonlisäverosta. Raaka-aineen osuus – ja siinä maailmanmarkkinoiden myötä tapahtunut hinnanmuutos – on meidän aamiaissämpylöissämme lopulta vain pieni arkinen kulu.
Köyhemmissä maissa ihminen ostaa valmiiden sämpylöiden sijasta ison säkillisen itse raaka-ainetta, viljaa, josta hän kotona jauhaa jauhoa vaikkapa kuukauden tarpeiksi. Vehnän maailmanmarkkinoiden hinta näkyy pienituloisen perheen kuukausikuluissa ja myös aamiaisleivän hinnassa kipeämmin kuin meillä.
Iskut viljalaivoja ja ruoantuotantoa vastaan jatkuvat Ukrainassa
Sodan säännöistä huolimatta Venäjä on käyttänyt Ukrainassa ruokaa sodan välineenä toistuvasti, voimakkaasti ja pitkäkestoisesti.
Ukrainan sotaa on jatkunut jo lähes kolme vuotta, ja silti iskut viljalaivoja, viljavarastoja ja ruoantuotantoa kohtaan jatkuvat. Vaikka markkinat ovat onnistuneet paikkaamaan ainakin osittain ukrainalaisten tuotteiden puutetta maailman markkinoilla, sodalla on jo nyt ja myös sen jatkuessa pitkäkestoisia vaikutuksia ruokaturvaan.
Kaikista voimakkaimmin vaikutukset ovat jo nyt iskeneet niihin, jotka olivat jo ennestään nälissään. Hintojen nousun myötä myös järjestöillä on ollut entistä vähemmän ruoka-avun resursseja käytössään. Se tarkoittaa sitä, että yhä harvempi ruoka-avusta riippuvainen perhe maailman kriiseissä saa lautaselleen riittävästi ruokaa.
FAO ennustaa, että jopa 600 miljoonaa ihmistä on kroonisesti aliravittuja vuonna 2030. Jos koronapandemiaa ja Ukrainan sotaa ei olisi tapahtunut, aliravittuja olisi vuonna 2030 jopa 119 miljoonaa vähemmän. Yksinään Ukrainan sota vaikuttaa ennusteeseen 23 miljoonan ihmisen osalta. Krooninen aliravitsemus iskee koviten Afrikkaan, jossa eletään jo nyt jopa nälänhädässä.
Kuvitus: Julia Tavast
Nälkää käytetään aseena siviiliväestöä vastaan Gazassa ja Sudanissa
Viime vuodet ovat tuoneet turbulenssia ruokaturvan isoon kuvaan, mutta maailmassa on tällä hetkellä paljon myös alueellisia ja paikallisia kriisejä, jotka merkittävästi heikentävät ruokaturvaa.
Niistä kaikista vaikein on saanut vähiten huomiota. Sisällissotaan vuonna 2023 ajautuneen Sudanin väestöstä yli puolet – 25 miljoonaa ihmistä – kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta.
Nälänhätä on jo julistettu Pohjois-Darfuriin alueelle, jossa sijaitsee myös 500 000 maan sisäisen pakolaisen leiri. Kansainväliset järjestöt ovat yksimielisiä siitä, että nälkä on tällä hetkellä suurin syy Sudanin siviilien kärsimykselle.
Myös Sudanissa taistelevat osapuolet käyttävät nälkää sodan aseena. Raporttien mukaan konfliktin osapuolet horjuttavat voimakkaasti ruokajärjestelmiä, aiheuttavat joukkosiirtolaisuutta ja tuhoavat järjestelmällisesti elinkeinoja. Osapuolet myös estävät ruoka-avun pääsyä vastapuolen alueille.
Tilanne on erittäin vakava myös Gazassa, jossa siviilit eivät saa jatkuvien ilmaiskujen vuoksi tarpeeksi ruokaa. Israel myös rajoittaa voimakkaasti ruoka-avustusten riittävää pääsyä Gazaan.
Lisäksi on tietoja siitä, että Gazan alueelle päässeitä ruoka-avustuksia on joutunut ryöstelyjen kohteeksi. Israel syyttää ryöstelyistä Gazaa hallitsevaa islamistista äärijärjestöä Hamasia. Ruoka-avun järjestäminen on tällä hetkellä vaikeaa myös siksi, että Gaza on jatkuvan pommituksen ja evakuointikäskyjen alla, eikä ruoan varastointia ja jakelua pystytä järjestämään turvallisesti.
Jo pitkään on tiedetty, että Gazassa vallitsee ruokaturvan suhteen hätätila, joka voi kääntyä pian suoranaiseksi nälänhädäksi. Lokakuussa 2024 kolme neljäsosaa Gazan kaistaleen asukkaista on täysin riippuvaisia ruoka-avusta, vähäiset viljelymaat ovat tuhoutuneet pommituksissa ja markkinoilla olevat ruokatarvikkeet ovat vähissä ja tilanteen vuoksi erittäin kalliita.
Miten ruokaturva palautetaan?
Maailman ruokaohjelma arvioi, että akuutisti nälkäisiä on nyt jopa 71 maassa. Vakavin tilanne on Sudanissa ja Gazassa, mutta nälkää nähdään myös esimerkiksi Etelä-Sudanissa ja Malissa. Nälkäkriisi on pitkittynyt myös Somaliassa, joka ensin kärsi historiallisen pitkästä kuivuuskaudesta ja sitten sateista, jotka ovat aiheuttaneet maassa tuhoisia tulvia.
Konfliktien ja taloudellisten shokkien ohella muuttuva ilmasto onkin merkittävä ruokaturvattomuutta lisäävä seikka. Konfliktit, toimeentulon puutos ja muuttuva ilmasto puolestaan pakottavat ihmisiä jättämään kotinsa. Kierre on valmis, sillä myös pakolaisuus lisää merkittävästi ihmisen ruokaturvattomuutta.
Mitä sitten on tehtävissä, jotta jokaisella olisi tulevaisuudessa leipää lautasellaan? Valistuneimmat arvaukset korostavat yhteistyötä, jossa ruokaturvaa kehittävässä humanitaarisessa työssä ja kehitysyhteistyössä olisivat mukana niin hallitukset, rahoituslaitokset, yksityinen sektori kuin kolmas sektorikin.
Politiikan ja diplomatian merkitys korostuu, jotta siviilien elämään tuhoisasti vaikuttavat sodat saadaan loppumaan. Eri osapuolten on sitouduttava noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, joka kieltää hyökkäämästä ruokaa ja siviilejä kohtaan.
Kun pöly taistelutantereilla laskeutuu, on aika suunnata katseet tulevaisuuteen ja miettiä, miten ihmiset pääsevät taas viljelmilleen tuottamaan ruokaa ja ansaitsemaan elantonsa.
Jutussa on käytetty lähteinä Maailman ruokaohjelman ja OHCHR:n lukuisia tiedotteita ja verkkosivuja, FAO:n The State of Food Security and Nutrition in the World 2024 –raporttia, alueellisia ruokaturvan IPC-raportteja sekä Impacts of COVID-19 on food security and nutrition –raporttia. Lisäksi juttua varten on haastateltu Helsingin yliopiston ruokaturvaan erikoistunutta työelämäprofessoria Kaisa Karttusta.
Kouluruoka on päivän tärkein ateria
”Lapset ovat nälkäisiä. Se kupillinen, jonka annan heille, on tärkeä”, sanoo Etelä-Sudanista Keniaan paennut keittäjä Rose Tabu (vas.). Hän työskentelee Kakuma-Kalobeyein pakolaisleirin koululla. KUVA: Antti Yrjönen / KUA
TULI LOIMOTTAA patojen alla hökkelissä, joka toimii koulun keittiönä Kalobeyein pakolaisasutusalueella Keniassa. Tupruttava savu ilahduttaa oppilaita: se tarkoittaa, että koulussa on tänäänkin tarjolla ruokaa ja vettä. Aina niin ei ole, sillä Kalobeyein alue kärsii kuivuudesta ja vedenpuutteesta.
“Kun koulussa on ruokaa, kouluun tulee paljon oppilaita. Joillekin kouluruoka on päivän ainoa ateria. Jotkut jakavat ruoan kotona sisarustensa kanssa”, kertoo rehtori Carolyne Nakhungu Kalobeyei Friends -koulusta.
Jokaista oppilasta varten pataan laitetaan 150 grammaa riisiä, 40 grammaa papuja, viisi millilitraa öljyä ja kaksi grammaa suolaa. Ruokaa ja patoja tarvitaan paljon, sillä Nakhungun koulussa on kirjoilla kuutisen tuhatta oppilasta. Keittiössä touhuavat pakolaistaustaiset keittäjät, jotka saavat palkkionsa Kirkon Ulkomaanavulta.
Keittäjän työ on kokopäiväistä hommaa. Kun lounas on saatu tarjoilluksi puoliltapäivin, alkaa seuraavan päivän valmistelu. Raaka-aineet punnitaan ja kärrätään lihakset pullistellen keittiöön. Pavut pestään ja liotetaan. Iltapäiväneljältä patojen alla on taas tulet.
Keittäjät istuvat kipinävuoroissa läpi yön. Aamukuudelta pavut ovat kypsiä ja riisi pannaan kiehumaan.
“Lapset ovat nälkäisiä. Se kupillinen, jonka annan heille, on tärkeä”, sanoo Etelä-Sudanista Keniaan paennut keittäjä Rose Tabu.
Lähellä Etelä-Sudania sijaitsevassa Kakuma-Kalobeyeissä elää miltei 300 000 ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa konfliktien vuoksi. Monet perheet kärsivät aliravitsemuksesta.
“Jos lapsi ei saa kotona iltaruokaa, niin ainakin hän saa seuraavana päivänä kouluruoan”, Tabu sanoo.
Linssipadasta ja riisistä koostuva dal bhat on nepalilaisten superruoka, jonka voimin kiivetään vuorille, käydään koulua ja tehdään päivittäisiä askareita.
Teksti: Elisa Rimaila Kuvat: Antti Yrjönen
KUN ME SUOMALAISET keitämme aamupalaksi kaurapuuroa, syömme lounaalla salaattia tai keittoa ja valmistamme illalliseksi kalaa ja perunoita, Nepalissa samaa dal bhatia riittää vaikka päivän jokaiselle aterialle oltiinpa sitten Himalajan vuorilla, pääkaupunki Kathmandua ympäröivässä laaksossa tai Intian rajalla Terain alueella. Lentävä lause Dal bhat power 24 hour, dal bhatin voimalla 24 tuntia, ei ole siis syntynyt tyhjästä. Kaiken ikäiset nepalilaiset kokoavat päivän tärkeimmillä aterioilla lautaselleen linssipataa ja riisiä.
Mutta mikä tämä nepalilaisten superruoka oikeastaan on ja miksi se on niin suosittu? Linssien runsas proteiini yhdistettynä riisin hiilihydraatteihin täyttää tehokkaasti sekä vatsan että energiavarastot, ja moni löytää raaka-aineet omilta pelloiltaan tai kasvimailtaan. Annokseen lisätään yleensä vielä pinaattia, kukkakaalia, perunaa, tuoreita yrttejä, mausteita ja jugurttia. Kasvikset ja muut lisukkeet eivät tarjoa vain silmänruokaa, vaan ne myös lisäävät annokseen vitamiineja ja kivennäisaineita kuten kalsiumia, rautaa ja kaliumia.
Linssimuhennoksen, riisin ja lisukkeiden lisäksi dal bhat voidaan tarjota myös kala- ja lihakeiton kanssa kuten tässä, Bherijoen rannalla sijaitsevan Chisapanin kylän perinteisessä kalaravintolassa valokuvatussa esimerkkiannoksessa.
Dal bhatin juuret ulottuvat tarinoiden mukaan vuosisatojen taakse. Ruokalaji on tiettävästi kehittynyt maaseudulla, jossa raskasta fyysistä työtä pelloilla tekevät viljelijät ovat tarvinneet ravinteikasta mutta lähellä tuotettua ja halpaa ruokaa heti aamusta jaksaakseen läpi pitkän päivän. Sittemmin dal bhatista on tullut jonkinlainen nepalilaisen kulttuurin symboli, jota vaalitaan ja valmistetaan jokaisen nepalilaisen kodin keittiöissä sekä perinteisissä ravintoloissa kaupungeista syrjäisimpiin vuoriston kyliin.
Dal bhat syödään tavallisimmin sormin. Lounaalla nepalilaiset pesevät kädet ja kaapivat tottunein sormin linssipataa ja lisukkeita riisimöykkyjen tai paikallisen litteän rotileivän avulla. Sormin syöminen on oma taiteenlajinsa, kun edessä on höyryävää pataa ja riisiä.
Perinteisissä ravintoloissa kokit hämmentävät linssipataa savuttavien nuotioiden lämmöllä. Tarjoilijat puolestaan kiertävät pöydissä vuoroin ison riisikattilan, linssipadan tai tarkaria, lisukkeena toimivaa vihannescurrya, sisältävän astian kanssa kyselemässä ruokailijoilta, mitä nämä haluaisivat lisää. Moni lisää ruoan joukkoon myös voimakkaan makuisiksi säilöttyjä pikkelssejä ja kirkastettua voita, gheetä. Lounaan päätteeksi kenelläkään ei tunnu olevan kiire pois. Vatsa on niin täynnä, että helpointa olisi vain asettautua mukavasti penkille ruokaperäisille.
Kirkon Ulkomaanavun tukemissa rauhankerhoissa pelataan jalkapalloa. Kuvan peli pelattiin lokakuussa 2024 Mbaikissa, joka sijaitsee pitkästä väkivallan kierteestä kärsineessä Keski-Afrikan tasavallassa.
Kuva: Antti Yrjönen Teksti: Elisa Rimaila
VARVASSANDAALI lentää kaaressa, kun nuori mies venyttää itsensä potkaisemaan palloa. Hiekasta punertavaksi värjäytynyt pallo ottaa jalasta vauhtia ja pomppaa kohti kepeillä merkittyä maalia. Tällä kertaa pallo vierii ohi, mutta tässä pelissä ei ole syvimmiltään kyse maaleista.
Tärkeintä on peli, jossa molemmilla joukkueilla on sama tavoite: tutustua ja tehdä yhdessä, luoda vuoropuhelua erilaisten ihmisten välille.
Jalkapallolla yhdistää ihmisiä maailmanlaajuisesti. Säännöt ovat selkeät, ja kaikki niitä noudattavat ovat tervetulleita. Pelatessa oppii tärkeitä asioita joukkueena toimimisesta, erilaisista ihmisistä ja itsestä. Jalkapallot ovat myös verrattain halpoja hankintoja, jotka parhaimmillaan tuottavat käyttäjilleen iloa pitkäksi ajaksi. Mikä parasta: jalkapalloja myydään kaikkialla maailmassa, eikä pelaamiseen tarvita kalliita vaatteita tai muita varusteita.
Muun muassa näistä syistä jalkapallo on mukana Kirkon Ulkomaanavun rauhantyössä esimerkiksi Keniassa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Pallon pelaaminen tuo yhteen erilaisia nuoria, miehiä ja naisia, eri yhteisöistä ja taustoista. Ystävyysottelut eri yhteisöjen välillä auttavat tutustumaan ja madaltavat kynnystä keskustella välejä hiertävistä asioista rauhanomaisesti.
Kun vieras muuttuu vastustajasta pelitoveriksi, aukeaa erilainen näkökulma. Taidammekin olla kaikki samassa joukkueessa, rakentamassa parempaa tulevaisuutta.