Afrikan nuorten potentiaali pitää nostaa Suomen Afrikka-strategian keskiöön

Suomen Afrikka-strategia

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on julkistanut suosituksensa liittyen siihen, mitä Suomen tulevan Afrikka-strategian tulisi ottaa huomioon. Tutustu suosituksiin täällä.

Monista haasteistaan huolimatta Afrikka on yksi maailman nopeiten kasvavista markkina-alueista. Afrikan sisäpoliittisilla käänteillä, vaihtelevalla turvallisuustilanteella sekä globaalien ilmiöiden, kuten ilmastonmuutoksen ja koronaviruksen vaikutuksilla, on yhä suurempi vaikutus koko maailmaan.

Siksi yhä useampi maa haluaa rakentaa kumppanuutta Afrikan kanssa. Viime vuonna Yhdysvallat julkisti uuden Afrikka-strategiansa. Venäjä järjesti historiansa ensimmäisen Afrikka-huippukokouksen, ja Kiina on jo usean vuosikymmenen ajan vahvistanut jalansijaansa mantereella. Tänä vuonna EU aloitti työstämään omaa yhteistyösuunnitelmaansa.

Millaisesta lähtökohdasta Suomi voi vaikuttaa Afrikan tulevaisuuteen?

Samalla kun väestö eri puolilla maailmaa ikääntyy, Afrikka on nuorten maanosa. Jopa 60 prosenttia Afrikan väestöstä on alle 25-vuotiaita. On heistä kiinni, millainen tulevaisuus Afrikalla ja samalla koko maailmalla on.

Suosituksissaan Kirkon Ulkomaanapu korostaa, että Suomi voi saavuttaa hallitusohjelmansa tavoitteen olla kokoaan suurempi maailmalla, jos se onnistuu merkittävällä tavalla tukemaan Afrikan nuorison potentiaalia positiivisena muutosvoimana.

Vuoteen 2050 mennessä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tulee olemaan kaksi miljardia alle 25-vuotiasta ja joka kolmas nuori maailmassa on afrikkalainen. Mitä nämä nuoret sitten tarvitsevat?

Ennen kaikkea laadukasta, työhön johtavaa koulutusta ja koko maapallon kannalta kestäviä toimeentulomahdollisuuksia. Vakaa toimeentulo edellyttää rauhanomaista yhteiseloa ja hyvää hallintoa. Nämä ovat Afrikan isoimpia kehitystavoitteita, ja niissä Suomen osaaminen on kansainvälistä huipputasoa. Suomen kannattaa priorisoida niitä Afrikka-strategiassaan.

Nostamalla Afrikan nuorten potentiaalin Afrikka-strategiansa keskiöön, Suomella voi olla kokoaan suurempi rooli.

Lue lisää KUA:n suosituksista Suomen Afrikka-strategialle lataamalla pdf-tiedosto täältä.

Eritrean ulkoministeri Osman Saleh Mohammed vieraili Ulkomaanavussa

Eritrean ulkoministeri Osman Saleh Mohammed, presidentin neuvonantaja Yemane Ghebreab ja suurähettiläs Yonas Manna vierailivat Kirkon Ulkomaanavussa 14. huhtikuuta. Delegaatio tapasi Kirkon Ulkomaanavun hallituksen puheenjohtaja Tarja Kantolan ja kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvisen.

Tapaaminen tarjosi tilaisuuden arvioida vuonna 2015 alkanutta Kirkon Ulkomaanavun ja Eritrean yhteistyötä maan koulutussektorin kehittämisessä. Tapaamisen aikana kävi selväksi, että koulutusalan yhteistyö on menestyksekkäästi edistänyt koulutussektorin kehitystä Eritreassa, mukaan lukien opettajankoulutusta ja opintosuunnitelmien kehittämistyötä.

”Käynnissä olevan yhteistyön tulokset ovat rohkaisevia”, sanoo Kantola.

”Ulkomaanapu on sitoutunut jatkamaan työtään, jotta eritrealaisnuorten oikeus laadukkaaseen koulutukseen toteutuu.”

Myös nuorten työllisyydestä Eritreassa keskusteltiin.

”Kirkon Ulkomaanavun kokemus elinkeinojen ja ammattiopetuksen kehittämisessä, ja erityisesti koulutuksen ja toimeentulon yhdistämisessä, tarjoaa hyvät mahdollisuudet pohtia yhteistyön laajentamista Eritreassa”, Järvinen sanoo.

Ulkomaanapu kehittää yhteistyössä Eritrean opettajankoulutuslaitosten ja koulutusviranomaisten kanssa opettajien ja opettajan kouluttajien taitoja, jotta varmistetaan, että Eritrean lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus käydä koulua ammattitaitoisten ja motivoituneiden opettajien johdolla. Ulkomaanapu myös tukee Eritrean ensimmäisen kansallisen innovaatiokeskuksen perustamista.

Delegaatio saapui Suomeen ulkoministeriön kutsusta.

Lisätietoja:
Tomi Järvinen, kansainvälisen työn johtaja, puh. +358 40 641 8209