KUA:n kolehtipyhät

KUA:nkolehtipyhät

Kirkkohallituksen määräämät kolehdit 2024

Lahjoituskuvia vuodelle 2024
(kuvia kolehtien teemoihin, katastrofirahastoon ja Ukrainaan)

11.2. Laskiaissunnuntai, Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon hätäavun antamiseksi ihmisten ja luonnon aiheuttamien kriisien uhreille.


31.3. Pääsiäispäivä, Maailman köyhimpien ihmisten auttamiseksi muun muassa toimeentulomahdollisuuksia parantamalla Kirkon Ulkomaanavun kautta


19.5. Helluntaipäivä, Lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen kriisitilanteissa


18.8. 13. sunnuntai helluntaista, Nuorten toimeentulon vahvistamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta tarjoamalla kehittyvissä maissa muun muassa perus-, ammatti-, ja yrittäjyyskoulutusta, ammatinvalinnanohjausta sekä tukea työelämään siirtymisessä.  



22.9. 18. sunnuntai helluntaista, Rauhan ja vakauden edistämiseen väkivallan ja kostonkierteiden katkaisemiseksi kehittyvissä maissa


Suosituskolehti Luonnononnettomuuksien tai poliittisten levottomuuksien vuoksi kotinsa jättäneiden pakolaisten hyväksi Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Ihmiset joutuvat jättämään kotinsa monista syistä, muun muassa poliittisten levottomuuksien ja luonnononnettomuuksien vuoksi. Yhä useammin näihin syihin linkittyvät myös ilmastonmuutoksen seuraukset. Ihmiset joutuvat siirtymään oman kotimaansa sisällä eri alueelle tai jättämään kotimaansa. Kestoa on hankala ennustaa ja usein ihmiset eivät pääse enää palaamaan koteihinsa. Maan sisällä siirtyneisiin ihmisiin ja pakolaisiin kohdistuu monenlaista syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta. Erityisen suuressa vaarassa ovat lapset ja nuoret, joilla on esimerkiksi riski ajautua lapsisotilaiksi tai terroristijärjestöjen värväämiksi. Kirkon Ulkomaanapu pyrkii työssään pakolaisten elinolosuhteiden parantamiseen ja oikeudenmukaisen kohtelun edistämiseen muun muassa toimeentulon ja koulunkäynnin kautta. Työssä otetaan myös huomioon ilmastonmuutoksesta nousevat tarpeet.
Lahjoituskuva


Suosituskolehti Kirkon Ulkomaanavun kumppanimaiden koulutussektorin pitkäjänteiseen kehittämiseen

Vahva ja toimiva koulutusjärjestelmä mahdollistaa oppimisen jatkumisen myös mahdollisten kriisien iskiessä. Pitkäjänteinen yhteistyö Kirkon Ulkomaanavun kumppanimaiden ministeriöiden ja muiden paikallisten toimijoiden tukena on tärkeä osa varautumisesta kriiseihin. Yhteistyöllä voidaan kehittää kaikille avoimia koulujärjestelmiä, parantaa opettajien osaamista sekä vahvistaa ammatillisen koulutuksen polkua, ja näin ollen myös polkua työelämään. 

Koulutus vahvistaa sekä ihmisen tietoisuutta itsestään että antaa ymmärrystä ympäröivästä maailmasta ja muista ihmisistä. Se antaa ymmärrystä omista oikeuksista sekä luo mahdollisuuksia vaikuttaa omaan yhteisöön. Koulutus antaa toivoa ja avaa näkymän tulevaisuuteen. Konfliktien ja katastrofien keskellä koulu luo turvaa lapsille ja nuorille.
Lahjoituskuva

Vuoden 2025 kolehdit

2.3.2025 Katastrofirahasto
20.4.2025 Maailman köyhimpien auttamiseksi
8.6.2025 Lasten ja nuorten koulutus kriisitilanteissa
17.8.2025 Nuorten toimeentulon takaamiseksi
2.11.2025 Rauhan ja vakakauden edistämiseen

Suosituskolehdit
Koulutussektorin pitkäjännitteinen kehittäminen
Kotinsa jättäneiden pakolaisten hyväksi

Tilitysohjeet seurakunnille

Seurakunnille on omat viitenumerot kolehteihin. Viitenumero vuodelle 2023 on myös Ukrainaan kerättäville kolehdeille. Viitenumerot ja tilitiedot kootusti.

Konfirmaatiokolehdit

Konfirmaatiomessun kolehdin valitseminen on nuorille konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa ja muuttaa maailmaa. Konfirmaatiomessun kolehdin voi esimerkiksi kerätä katastrofirahastoon tai koulutuksen mahdollistamiseen.

1) Kolehtikohteena: Ukraina

Kirkon Ulkomaanapu kunnostaa sodasta kärsineitä kouluja esimerkiksi vaihtamalla ikkunoita ja muita osia rikkoutuneiden tilalle. Varustelemme koulujen pommisuojia niin, että niissä on hyvä opiskella ja oleilla ilmahälytysten aikana. Koulutamme opettajia ja koulupsykologeja ja panostamme lasten ja aikuisten psykososiaaliseen hyvinvointiin. Lisäksi toimitamme kouluihin niiden tarvitsemia välineistöjä, kuten opiskelutarvikkeita, urheiluvälineitä ja generaattoreita.

Katso tästä video Ukrainasta.

Perustiedot KUA:n työstä Ukrainassa.


2) Kolehtikohteena koulutus yleisesti:

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus päästä kouluun myös kriisien iskiessä. Luku- ja kirjoitustaidon lisäksi koulu on tärkeässä roolissa psykososiaalisen tuen, ravinnon, hygienian ja turvallisuuden edistämisessä yhteisöjen kohdatessa kriisin. Näissä tilanteissa esimerkiksi korjataan tuhoutuneita luokkahuoneita ja wc[1]tiloja, jaetaan oppimateriaaleja ja hygieniatarvikkeita ja koulutetaan opettajia. Opettajien koulutus tähtää siihen, että he voivat tukea lapsia ja nuoria koulupäivän aikana sekä yhteisössä paremmin niin opinnoissa kuin hyvinvoinnin suhteen.

Powerpoint -esitys koulutuksen merkityksestä ja esimerkkejä Keniasta. 

Juttu Etelä-Sudanin koululaisista.

KUA:n periksiantamaton-kampanjan kasvot voivat olla myös esimerkki tarina koulutuksen merkityksestä.

Nuorten kanssa voi myös katsoa tämän videon KUA:sta.

Periksiantamaton Powerpoint- esitys nuorten kanssa työskentelyyn.


3) Kolehtikohteena: Katastrofirahasto:

Kirkon Ulkomaanavulla on katastrofirahasto, jonka varoilla autetaan vuosittain luonnononnettomuuksien ja ihmisten aiheuttamien katastrofien vuoksi hätään joutuneita ihmisiä. Katastrofien määrä ja kesto kasvavat ilmastonmuutoksen myötä. Pitkittyneet kuivuusjaksot, tulvat, tuhoeläimet ja epätyypilliset sääilmiöt aiheuttavat yhä enemmän tarpeita humanitaarisessa avussa. Apua annetaan välittömästi katastrofin tapahduttua sekä kriisin jälkeen toipumiseen ja jälleenrakennukseen. Tavoitteena on rakentaa entistä kestävämpi yhteisö yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Rahastosta voidaan välittömästi vapauttaa varoja silloin, kun rahalle on tarvetta nopeasti ja joustavasti. Ennen avustustoiminnan aloittamista arvioidaan, millaista apua alueella tarvitaan ja kenellä on paras valmius toimittaa apua perille.

Muista muut valmiit materiaalit

Kirkon Ulkomaanavussa on tuotettu myös muuta materiaalia globaalikasvatuksen tueksi mm. Kuusi kuvaa maailmasta -näytelmävihkon ja lisämateriaalit, rippikoululaisille suunatun Seppo-pelin, Changemakerin rauhantekijät -materiaalin, KUA:n historiikki -esityksen  sekä Toisenlaisen Lahjan ryhmätyöskentelyn ja värityskuvat.

Mobiililahjoitus konfirmaatiossa

Mikäli seurakunnalla ei ole omaa MobilePay-numeroa tai jotain vastaavaa digitaalista lahjoitusmahdollisuutta kolehdin yhteydessä,

niin olemme tehneet lahjoituskuvia seurakuntien käyttöön.

Kuvan voi heijastaa messussa kolehdin aikana seinälle, sen voi tulostaa messussa virsikirjan väliin ja sitä voi jakaa seurakunnan somekanavissa tai lisätä striimiin.

Kuvaa voi käyttää myös messuviestinnässä. Kuvassa näkyy KUA:n rahankeräyslupa, joten sen voi jakaa myös kirkkotilan ulkopuolelle.

Kuva Ukrainakolehtiin

Kuva koulutuskolehtiin

Kuva katastrofikolehtiin

Tilitys


Tilitys Kirkon Ulkomaanavun tilille viestillä (konfirmaatiokolehti+srk:n nimi ja kolehtikohde)

Kysy lisää materiaaleja kolehteihin:
seurakuntavarainhankinnan ja viestinnän asiantuntija
Ulla Oinonen
ulla.oinonen(at)kua.fi
050 599 1181